Musikkprodusent

En musikkprodusent vet hvordan moderne musikk utvikles, og kjenner hele prosessen fra låtskriving til lydmiksing. Som musikkprodusent har du god kjennskap til lydteori og komposisjon. Musikkprodusenten har kjennskap til hvordan internasjonal musikkbransje fungerer og hva som skal til å for å lykkes i markedet. Musikkprodusenter har etter hvert fått en viktig rolle i forretningsmessige vurderinger rundt musikkproduksjoner.

Produsenter har i dag en mer sammensatt rolle i musikkindustrien enn tidligere.  Innen enkelte sjangere av elektronisk musikk, kan produsenten stå for både skriving, arrangering, innspilling og framføring av materialet. 

Noen vanlige arbeidsoppgaver kan være:

  • miksing og mastering av artisters musikk
  • arrangering og innspilling av musikk
  • være involvert i låtskriving, låtvalg
  • fungere som arrangør
  • veilede artister

Det finnes ulike studier som gir kompetanse innen musikkproduksjon på både folkehøgskole, videregående skole og høgskole. Studiene gir håndverks- og forretningsmessig kunnskap. Med bachelor i musikkproduksjon har du kompetanse til å få ulike stillinger i musikkbransjen.

Som musikkprodusent kan du for eksempel jobbe i platestudio, plateselskap, musikkforlag, orkestre, utdanningsinstitusjoner eller som frilans. Du kan bli ansatt som produsent, som låtskriver, repertoar- og artistutvikler, lyddesigner, lydtekniker eller andre stillinger som krever kompetanse innen musikkproduksjon.

En produsent kan også jobbe som kunstnerisk leder for turneer, festivaler eller festspill. Slike jobber er ofte prosjekt hvor du jobber med én spesiell produksjon. Det finnes både faste stillinger som produsenter, og prosjektbaserte stillinger.

Som musikkprodusent har du stor interesse for musikk, og ønsker å skape ny musikk. Du må både kunne jobbe selvstendig med mange oppgaver, og ha evnen til å samarbeide med andre mot et felles mål. Du bør være kreativ og ha grunnleggende ferdigheter og interesse for IKT.

 

Yrkesbeskrivelsen er basert på åpne data fra utdanning.no og er underlagt Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Teksten vedlikeholdes på yrkessidenutdanning.no
Denne siden er sist oppdatert null
Informasjonen om yrket er hentet fra utdanning.no