Guide

En guide leder omvisninger i byer, på museer eller i naturmiljøer, for å vise turister eller andre reisende severdigheter.

Vanlige arbeidsoppgaver:

  • lede omvisninger eller turer
  • ta imot gjester og ønske dem velkommen
  • gi råd og anbefalinger til gjester
  • fortelle og holde foredrag 
  • betjene kundeskranker eller kiosker
  • billettsalg

Jobben som guide påvirkes ofte av sesongene. Som guide kan du vise turistene rundt i buss, i båt, til fots eller med sykkel. En guide har ofte mer spesialkunnskap om et sted enn en reiseleder, som hovedsakelig følger turistene rundt på forskjellige steder. En guide kan ha et museum, en kirke eller en bedrift som sitt spesialfelt. 

Du kan også jobbe som guide i naturen, og for eksempel frakte en gruppe mennesker opp på et fjell. Da må du har mye erfaring og være vant til å ferde i naturen i all slags vær. 

Guider kan også lede fjellturister til høye fjelltopper, men dette er en helt annen type guide. Det kan for eksempel være snakk om tindeveiledere. De er eksperter på klatring, brevandring, fjellskigåing, bratt skikjøring og skredvurdering. 

Andre arbeidsområder er rafting, hvalsafari og nordlysguiding. 

Som guide bør du ha bred kunnskap om det fagfeltet eller området du skal guide i. I tillegg må guiden ha gode språkkunnskaper og ofte mestre flere fremmedspråk.

 

Du kan ta guidekurs gjennom ulike private tilbydere. Vil du jobbe med charterturisme i utlandet har de ulike firmaene egne kurs.

Oversikt over utdanningssteder innen guide

Du kan også utdanne deg innen reiseliv både gjennom videregående opplæring og høyere utdanning.

En guide jobber ofte frilans og kan få oppdrag fra reisebyråer, destinasjonsselskaper eller reiseledere. Museer har vanligvis egne guider ansatt på sesongbasis. De største byene i Norge har egne formidlingssentraler som organiserer og bestiller guideoppdrag. Ofte er de tilknyttet stedets destinasjonsselskap.

I enkelte tilfeller jobber guider også med forretningsreisende. Turen tilpasses da ønsket tema. Som guide i naturen er det vanlig å være ansatt i et guidefirma, eller at du selv har startet firmaet. 

Som guide kan du få jobb både i Norge og i utlandet.

Som guide må du være serviceinnstilt, ansvarsbevisst, ha god stedsans, god hukommelse og ha evnen til å jobbe med mange forskjellige mennesker. Andre egenskaper er evnen til å inspirere andre og vise entusiasme. Du bør også ha en behagelig fortellerstemme. 

 

Yrkesbeskrivelsen er basert på åpne data fra utdanning.no og er underlagt Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Teksten vedlikeholdes på yrkessidenutdanning.no
Denne siden er sist oppdatert null
Informasjonen om yrket er hentet fra utdanning.no