Havbruksteknologi

 

 

Norges viktigste ressurser ligger i havet. Alle operasjoner til havs og langs kysten krever spesialisert og allsidig kompetanse på høyt nivå. Vi tilbyr nautisk ingeniørutdanning med spesialisering mot havbruksteknologi og kombinert med kystskipperutdanning.


En spesialisering i havbruksteknologi fokuserer på følgende fagområder:

  • Havbruksnæringen generellt.
  • Produksjonsprosesser for matfisk.
  • Teknisk oppbygging og drift av sjøbaserte oppdrettsanlegg.'
  • Konstruksjon og dynamisk analyse av havbruksanlegg.
  • Nautiske og maritime operasjoner knyttet til havbruksnæringen.
  • Navigasjon, håndtering av skip og last, navigering, kommunikasjon, miljø.

I tillegg blir du kystskipper, noe som gir deg en unik og etterspurt kompetanse innenfor havbruksnæringen. Vår utdanning gir deg en sjelden kombinasjon av teknologisk kunnskap og nautisk kunnskap.

Vil du ha tittelen «Nautikk ingeniør med spesialisering i havbruksteknologi»? Da har du kommet til rette plassen. 


Den unike, tverrfaglige kunnskapen gir deg mulighet til å jobbe i alle leddene innenfor den sjøbaserte havbruksnæringen. Dette betyr at du kan være med å prosjektere eller sette ut anlegg, du kan være med å utvikle driftsopplegg og du kan jobbe i servicenæring tilknyttet havbruk. Dette er i tillegg en nyoppstartet spesialisering, så du får oppdatert kunnskap om en næring hvor ting utvikler seg raskt.


 

Mia Krogstad (26) er tidligere student ved nautikk UIT og jobber idag med havbruksteknologi:

Hvor jobber du i dag:

Jeg jobber i NRS Farming i Finnmark, like ved (eller en litt tung snøscootertur unna) boplassen min på Sørøya. 

Hvilken stilling har du og hva gjør du: 

Driftstekniker med biologisk ansvar. Min oppgave er å følge opp fôring og fiskehelse på matfiskanlegget, samt de teknologiske løsningene produksjonen er avhengig av, som fôringsanlegg, miljøsensorikk og  kamerasystem.

Hva er det mest spennende med stillingen du har i dag:

Digger å arbeide utendørs. Jeg synes også det er gøy å kjøre båt og løfte tunge ting med kran. I tillegg får jeg være med å påvirke den spennende utviklinga som havbruksnæringa står ovenfor.

Hva fikk deg til å velge en utdanning som nautikk:   

Hvite uniformer og paraplydrinker på cruise i Karibien. Men jeg lot meg inspirere av noen medstudenters erfaringer i havbruket og endte opp i ei skitten oljebukse i Finnmark. 

Hva synes du var mest spennende med nautikk studiet i Tromsø:

Å skrive bacheloroppgave, hvor jeg fikk fordype meg i et emne som jeg likte ekstra godt: radarteknologi.

Hva synes du var mest utfordrende med nautikk studiet i Tromsø:

Fellesfagene for ingeniører, som matematikk og mekanikk. Her måtte jeg jobbe ekstra hardt for å komme meg igjennom pensumet.

I forhold til stillingen du har, hva har du hatt mest nytte av i utdanningen:

Lasteoperasjoner og føring av båt. Men viktigst av alt: den ingeniørfaglige tenkemåten, som har gjort meg litt ekstra innovativ, nysgjerrig og løsningsorientert. Et ekstra gir i arbeidshverdagen.

Hvordan var det å bo i studentbyen Tromsø og hva like du best ved studiemiljøet:

Jeg trivdes som student i Tromsø. Kort vei til det meste: lett å være sosial, ta fly, ha en deltidsjobb, gå seg en tur på fjellet, trene på Kraft eller rett og slett bare ta neste direktebuss til studentboligen min og se på Farmen Kjendis (noe vi på nautikk fulgte med på den gangen). Det beste var et studentmiljø som har gitt meg venner for livet, og trivelige forelesere som tåler en grov vits over kaffekoppen. 


Med fullført bachelorgrad er det mulig å gå ta tekniske masterstudier både i Norge og internasjonalt. UiT tilbyr 2-årig master i teknologi og sikkerhet i nordområdene, med maritim spesialisering.   
Ansvarlig for siden: Magne-Petter Sollid
Sist oppdatert: 07.01.2020 09:48