høst 2022
ERN-1000 Ernæring, individ og samfunn - 10 stp

Emnetype

Emnet er en del av bachelorprogrammet i ernæring. Kan ikke tas som enkeltemne. 

Studiepoengreduksjon

Du vil få en reduksjon i antall studiepoeng (som oppgitt under), dersom du avlegger eksamen i dette emnet og har bestått følgende emne(r) fra før av:

MED-1501 Medisin 1. studieår 2 stp

Innhold

Emnet skal gi studentene en innføring i ernæringsfaget og synliggjøre hvordan ulike disipliner jobber med ernæring.

Første delen av emnet er en introduksjon til menneskekroppen, felles med medisin- og tannlegestudentene. Senere blir det globale sykdomspanoramaet knyttet til over-, feil- og underernæring presentert, sammen med forebyggingspotensialet. Studentene skal bli kjent med ernæringspolitikk og aktørene i matmarkedet. Viktige aktører på mat- og helsefeltet, lover og forvaltningsnivå lokalt, nasjonalt og internasjonalt blir også introdusert. Studentene skal lære enkle måter å analysere ernæringssituasjonen på, og kjenne til strategier og tiltak innen folkehelsearbeid. Studentene skal reflektere over de ulike rollene mat, ernæring og spising har i samfunnet, og på denne måten ta inn perspektiv både fra ernæring/matvarekunnskap, sykdomslære, antropologi og psykologi. Emnet inneholder også en innføring i statistikk. 


Hva lærer du

Etter avsluttet emne skal studentene kunne:

Kunnskaper:

  • beskrive hovedfunksjonen til organsystemene og hvordan de bidrar til homeostase 
  • beskrive hva en klinisk ernæringsfysiolog gjør, og gjengi hovedprinsippene for Nutrition Care Process
  • forstå behovet for og bruk av konsistenstilpasset kost for personer med spise- og svelgevansker 
  • kjenne til organiseringen av ernæringsarbeidet i helsevesenet 
  • kjenne til de største globale og nasjonale ernæringsutfordringene
  • gi eksempler på folkesykdommer som har sammenheng med uheldig kosthold og noen sykdommer som medfører ernæringsproblem 
  • beskrive de nasjonale matvarebaserte kostrådene 
  • beskrive de nasjonale kostrådene i bærekraftperspektiv 
  • kjenne til metoder for å vurdere kostholdets miljøbelastning 
  • beskrive nøkkeldokument for utformingen av norsk ernæringspolitikk og gi eksempler på internasjonale organ og avtaler som Norge er forpliktet til på matområdet 
  • forklare hva vi mener med matsystem og gi eksempel på aktører som inngår i matsystemet
  • forklare hvordan retten til mat er forankret i ulike menneskerettighetserklæringer (og eventuelt andre avtaler), og hva det vil si at maten skal være kulturelt og sosialt akseptabel, særlig med tanke på etnisitet, religion og livssyn 
  • forklare kulturelle og samfunnsmessige dimensjoner ved mat og måltid, og reflektere over mat som næringsmiddel, handelsvare, identitetsmarkør, sykdomshemmer/fremmer og nyting 
  • tolke hvordan ernærings- og helsekompetanse påvirker individers tilgang til, forståelse for, og anvendelse av informasjon om ernæring for å fremme og ivareta god helse 
  • forklare strategier for individrettet og befolkningsrettet folkehelsearbeid 
  • beskrive statistiske data ved hjelp av de vanligste deskriptive teknikkene, beskrive normalfordeling og vurdere om et utvalg er representativt og oppfyller vilkår for bruk av statistiske tester  
  • få kunnskap og forståelse for grunnleggende hverdagsrutiner, smittevernsrutiner, og tverrfaglig samarbeid i sykehjem
  • få innsikt i sykehjemmets mat og måltidsrutiner, ernæringsarbeid, og kartlegging av beboers ernæringsstatus 

Ferdigheter:

  • bruke medisinsk terminologi knyttet opp til kroppsplan, kroppshuler, organ/hovedstrukturer i de ulike organsystemene og oppgi lokasjon av kroppsdeler/organ 
  • innsikt i lokale, regionale, og nasjonale aktører som kan være samarbeidspartnere i det lokale ernærings- og folkehelsearbeidet 
  • gjøre enkle analyser av ernæringssituasjonen i ulike befolkningsgrupper 
  • analysere sentrale ernæringsutfordringer globalt, og kjenne til de vanligste ernæringsrettede tiltak og strategier 
  • samtale med pasient/bruker om kosthold, gi eksempel på hvilke kommunikasjonsferdigheter som blir brukt i pasientsamtaler, og hvordan slike ferdigheter kan brukes til å skape samarbeid og struktur i samtalen 
  • spesifisere hypoteser, bruke begrep relatert til hypotesetesting og velge korrekt statistisk testmetode 
  • gjøre utregninger ved hypotesetesting og bruke tabeller til å finne verdier for sannsynlighet
  • samarbeide og kommunisere med ansatte og beboere i sykehjem 
  • bidra i hensiktsmessige, ernæringsrelaterte- og generelle arbeidsoppgaver i sykehjem 

 

Generell kompetanse:

  • observere, beskrive og gi konstruktiv tilbakemelding av ferdigheter når en selv og andre studenter møter pasienter
  •  reflektere over egne ferdigheter og formulere egne læringsmål/utfordringer
  • forstå viktigheten av god dokumentasjon (journalføring etc.) for godt behandlingsresultat, samhandling og forskning 

Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

  • Forelesninger 
  • Gruppearbeid/presentasjoner
  • Studiebesøk/omvisning 
  • Case
  • Lab (inkludert kjøkkenlab)
  • Seminar
  • Intervju med pasient/bruker eller med ansatt

Praksis: 5 dager obligatorisk praksis på sykehjem

Undervisningsspråket er i utgangspunktet norsk, men det kan bli aktuelt med forelesninger på andre skandinaviske språk, eller engelsk. 


Eksamen

Vurderingsform: Dato: Varighet: Karakterskala:
Skriftlig skoleeksamen 12.12.2022 09:00
5 Timer A–E, stryk F

Obligatoriske arbeidskrav:

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen:

Casegruppe Godkjent – ikke godkjent
Laboratorieøvelse Godkjent – ikke godkjent
Ekskursjoner og omvisninger Godkjent – ikke godkjent
Studiebesøk Godkjent – ikke godkjent
Refleksjonsnotat Godkjent – ikke godkjent
Praksis Godkjent – ikke godkjent
Mentorgruppemøte Godkjent – ikke godkjent
Gruppearbeid Godkjent – ikke godkjent
UiTs samleside om eksamen

Mer info om arbeidskrav

  • Delta i casegruppe
  • Gjennomføre laboratorieøvelse i anatomi/fysiologi
  • Delta på ekskursjoner og omvisninger 
  • Studiebesøk på Ernæringssenteret UNN
  • Levere refleksjonsnotat om mat og spising
  • Praksis, inkludert samtale med bruker/pasient (eventuelt ansatt) og praksisforberedende forelesning
  • Delta i mentorgruppe
  • Obligatorisk gruppearbeid 


Kontinuasjonseksamen

Kontinuasjonseksamen avholdes i starten av påfølgende semester for dem som ikke besto (karakter F) eksamen.
  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: ERN-1000
  • Tidligere år og semester for dette emnet