høst
2022
ERN-1000 Ernæring, individ og samfunn - 10 stp
Innhold
Emnet skal gi studentene en innføring i ernæringsfaget og synliggjøre hvordan ulike disipliner jobber med ernæring.
Første delen av emnet er en introduksjon til menneskekroppen, felles med medisin- og tannlegestudentene. Senere blir det globale sykdomspanoramaet knyttet til over-, feil- og underernæring presentert, sammen med forebyggingspotensialet. Studentene skal bli kjent med ernæringspolitikk og aktørene i matmarkedet. Viktige aktører på mat- og helsefeltet, lover og forvaltningsnivå lokalt, nasjonalt og internasjonalt blir også introdusert. Studentene skal lære enkle måter å analysere ernæringssituasjonen på, og kjenne til strategier og tiltak innen folkehelsearbeid. Studentene skal reflektere over de ulike rollene mat, ernæring og spising har i samfunnet, og på denne måten ta inn perspektiv både fra ernæring/matvarekunnskap, sykdomslære, antropologi og psykologi. Emnet inneholder også en innføring i statistikk.
Hva lærer du
Etter avsluttet emne skal studentene kunne:
Kunnskaper:
- beskrive hovedfunksjonen til organsystemene og hvordan de bidrar til homeostase
- beskrive hva en klinisk ernæringsfysiolog gjør, og gjengi hovedprinsippene for Nutrition Care Process
- forstå behovet for og bruk av konsistenstilpasset kost for personer med spise- og svelgevansker
- kjenne til organiseringen av ernæringsarbeidet i helsevesenet
- kjenne til de største globale og nasjonale ernæringsutfordringene
- gi eksempler på folkesykdommer som har sammenheng med uheldig kosthold og noen sykdommer som medfører ernæringsproblem
- beskrive de nasjonale matvarebaserte kostrådene
- beskrive de nasjonale kostrådene i bærekraftperspektiv
- kjenne til metoder for å vurdere kostholdets miljøbelastning
- beskrive nøkkeldokument for utformingen av norsk ernæringspolitikk og gi eksempler på internasjonale organ og avtaler som Norge er forpliktet til på matområdet
- forklare hva vi mener med matsystem og gi eksempel på aktører som inngår i matsystemet
- forklare hvordan retten til mat er forankret i ulike menneskerettighetserklæringer (og eventuelt andre avtaler), og hva det vil si at maten skal være kulturelt og sosialt akseptabel, særlig med tanke på etnisitet, religion og livssyn
- forklare kulturelle og samfunnsmessige dimensjoner ved mat og måltid, og reflektere over mat som næringsmiddel, handelsvare, identitetsmarkør, sykdomshemmer/fremmer og nyting
- tolke hvordan ernærings- og helsekompetanse påvirker individers tilgang til, forståelse for, og anvendelse av informasjon om ernæring for å fremme og ivareta god helse
- forklare strategier for individrettet og befolkningsrettet folkehelsearbeid
- beskrive statistiske data ved hjelp av de vanligste deskriptive teknikkene, beskrive normalfordeling og vurdere om et utvalg er representativt og oppfyller vilkår for bruk av statistiske tester
- få kunnskap og forståelse for grunnleggende hverdagsrutiner, smittevernsrutiner, og tverrfaglig samarbeid i sykehjem
- få innsikt i sykehjemmets mat og måltidsrutiner, ernæringsarbeid, og kartlegging av beboers ernæringsstatus
Ferdigheter:
- bruke medisinsk terminologi knyttet opp til kroppsplan, kroppshuler, organ/hovedstrukturer i de ulike organsystemene og oppgi lokasjon av kroppsdeler/organ
- innsikt i lokale, regionale, og nasjonale aktører som kan være samarbeidspartnere i det lokale ernærings- og folkehelsearbeidet
- gjøre enkle analyser av ernæringssituasjonen i ulike befolkningsgrupper
- analysere sentrale ernæringsutfordringer globalt, og kjenne til de vanligste ernæringsrettede tiltak og strategier
- samtale med pasient/bruker om kosthold, gi eksempel på hvilke kommunikasjonsferdigheter som blir brukt i pasientsamtaler, og hvordan slike ferdigheter kan brukes til å skape samarbeid og struktur i samtalen
- spesifisere hypoteser, bruke begrep relatert til hypotesetesting og velge korrekt statistisk testmetode
- gjøre utregninger ved hypotesetesting og bruke tabeller til å finne verdier for sannsynlighet
- samarbeide og kommunisere med ansatte og beboere i sykehjem
- bidra i hensiktsmessige, ernæringsrelaterte- og generelle arbeidsoppgaver i sykehjem
Generell kompetanse:
- observere, beskrive og gi konstruktiv tilbakemelding av ferdigheter når en selv og andre studenter møter pasienter
- reflektere over egne ferdigheter og formulere egne læringsmål/utfordringer
- forstå viktigheten av god dokumentasjon (journalføring etc.) for godt behandlingsresultat, samhandling og forskning
Undervisning
- Forelesninger
- Gruppearbeid/presentasjoner
- Studiebesøk/omvisning
- Case
- Lab (inkludert kjøkkenlab)
- Seminar
- Intervju med pasient/bruker eller med ansatt
Praksis: 5 dager obligatorisk praksis på sykehjem
Undervisningsspråket er i utgangspunktet norsk, men det kan bli aktuelt med forelesninger på andre skandinaviske språk, eller engelsk.
Eksamen
Vurderingsform: | Dato: | Varighet: | Karakterskala: |
---|---|---|---|
Skriftlig skoleeksamen | 12.12.2022 09:00 |
5 Timer | A–E, stryk F |
Obligatoriske arbeidskrav:Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen: |
|||
Casegruppe | Godkjent – ikke godkjent | ||
Laboratorieøvelse | Godkjent – ikke godkjent | ||
Ekskursjoner og omvisninger | Godkjent – ikke godkjent | ||
Studiebesøk | Godkjent – ikke godkjent | ||
Refleksjonsnotat | Godkjent – ikke godkjent | ||
Praksis | Godkjent – ikke godkjent | ||
Mentorgruppemøte | Godkjent – ikke godkjent | ||
Gruppearbeid | Godkjent – ikke godkjent |
Mer info om arbeidskrav
- Delta i casegruppe
- Gjennomføre laboratorieøvelse i anatomi/fysiologi
- Delta på ekskursjoner og omvisninger
- Studiebesøk på Ernæringssenteret UNN
- Levere refleksjonsnotat om mat og spising
- Praksis, inkludert samtale med bruker/pasient (eventuelt ansatt) og praksisforberedende forelesning
- Delta i mentorgruppe
- Obligatorisk gruppearbeid
- Om emnet
- Studiested: Tromsø |
- Studiepoeng: 10
- Emnekode: ERN-1000
- Ansvarlig enhet
- Institutt for samfunnsmedisin,Institutt for klinisk medisin
- Kontaktpersoner
-
-
-
Torill Jensen
Universitetslektor i ernæring, Fagenhetsleder for forebygging og helsefremming
+4777644813
torill.enget@uit.no
- Tidligere år og semester for dette emnet