høst 2022
ERN-2001 Grunnleggende epidemiologi, statistikk og kostvurderingsmetoder - 15 stp

Emnetype

Emnet er forbehold studenter på bachelor i ernæring og kan ikke tas som enkeltemne.

Innhold

Studentene skal lære grunnleggende prinsipper i epidemiologi og statistikk med spesielt fokus på metoder brukt i ernæringsepidemiologi og kostholdsforskning. Studentene vil få kunnskap om studiedesign, effektmål, sentrale statistiske metoder, feilkilder og mulige konsekvenser av disse. Videre skal de lære ulike måter å samle inn kostholdsopplysninger, samt fordeler og ulemper ved disse. Studentene får også trening i kunnskapshåndtering og kritisk vurdering av litteratur. Kurset tar også for seg implementering av epidemiologi i et folkehelseprosjekt.

Anbefalte forkunnskaper

BIO-1601 Innføring i mikrobiologi, ERN-1000 Ernæring, individ og samfunn, ERN-2000 Humanfysiologi del 1, FIL-0700 Examen philosophicum, Tromsøvarianten, HEL-0700 Samhandling, etikk og grunnleggende akademiske ferdigheter i helse– og sosialfag., MBI-1002 Celle- og molekylærbiologi

Hva lærer du

Etter avsluttet emne skal studentene kunne:

Kunnskaper

  • forklare epidemiologiens betydning for kunnskapsgrunnlaget i forebygging og klinikk, inkludert evidensgrunnlaget for de nasjonale kostrådene
  • forklare formålet med forskjellige studiedesign og drøfte fordeler og ulemper ved de enkelte
  • gjøre rede for grunnleggende deskriptive og analytiske epidemiologiske mål 
  • gjøre rede for feilkilder i epidemiologien (målefeil, seleksjonsfeil, konfundering), og mulige konsekvenser av disse
  • forklare begrepet kausalitet (årsakssammenheng) og kjenne til                     kausalitetskriterier
  • gjøre rede for ulike statistiske regresjonsmetoder som brukes i epidemiologiske undersøkelser
  • kjenne til begrepet «kunnskapsbasert praksis» og gjøre rede for hva det betyr
  • forklare formålet med kvalitative intervju, og redegjøre for grunnleggende prinsipper for formulering av spørsmål til et kvalitativt intervju
  • beskrive metoder for å skaffe informasjon om kostinntak på gruppe- og individnivå, diskutere fordeler og ulemper ved de enkelte og vurdere hvilken type informasjon de forskjellige metodene bidrar med
  • beskrive oppbygningen av en vitenskapelig artikkel og forklare prinsippene for meta-analyser og systematiske litteraturoversikter 
  • kjenne til lovverk og formelle godkjenninger for å drive med helseforskning

 

Ferdigheter

  • gjenkjenne ulike studiedesign
  • beregne og tolke mål for sykdomsfrekvens, risiko og forebyggingspotensiale
  • utføre aldersjustering av epidemiologiske data
  • beregne og tolke mål på nytteverdien av diagnostiske tester
  • velge riktig statistisk metode for å undersøke sammenheng mellom eksponering og utfall
  • anvende uni- og multivariable statistiske metoder ved bruk av statistikkprogram 
  • bruke grunnleggende prinsipper for formulering av spørsmål i et spørreskjema
  • utføre kostholdsintervju for innsamling av kostdata
  • bearbeide kostdata og kunne beregne næringsinntak utfra matfrekvensskjema, kostholdsintervju og kostregistrering
  • utføre enkel energijustering av kostholdsdata
  • anvende kostholdsplanleggeren, dietistnett og matvaretabellen til å innhente og beregne informasjon om næringsinntak
  • formulere et forskningsspørsmål innenfor ernæring, referere relevant litteratur og skrive en vitenskapelig rapport
  • lese og tolke kritisk en ernæringsepidemiologisk artikkel
  • analysere og forholde seg kritisk til ernæringsfaglige problemstillinger og trender i media, og vurdere disse opp mot kunnskapsbasert ernæringsarbeid
  • planlegge og vurdere et folkehelseprosjekt  

 

Generell kompetanse

  • reflektere kritisk omkring egen og andres forskning innenfor ernæringsepidemiologi og kostholdsforskning
  • gjennomføre et avgrenset ernæringsepidemiologisk prosjekt
  • skrive en vitenskapelig prosjektbeskrivelse/rapport og referere relevant litteratur
  • kommunisere forskningsgrunnlaget for de offisielle kostholdsrådene
  • tilegne seg ny kunnskap innenfor ernæring
  • reflektere over egne ferdigheter og formulere egne læringsmål/utfordringer


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

  • Forelesninger
  • Kollokviegrupper
  • Seminar
  • Kjøkkenlab

Praksis: Det er ikke noen tradisjonell praksis i dette emnet.

Undervisningsspråket er i utgangspunktet norsk, men det kan bli aktuelt med forelesninger på andre skandinaviske språk, eller engelsk. 


Eksamen

Vurderingsform: Dato: Varighet: Karakterskala:
Skriftlig skoleeksamen 08.12.2022 09:00
6 Timer A–E, stryk F

Obligatoriske arbeidskrav:

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen:

Kostregistrering og innlevering Godkjent – ikke godkjent
Matfrekvensskjema Godkjent – ikke godkjent
Kostholdsintervju og innlevering Godkjent – ikke godkjent
Kjøkkenlab Godkjent – ikke godkjent
Underveistest Godkjent – ikke godkjent
Ernæringsrelatert prosjekt Godkjent – ikke godkjent
UiTs samleside om eksamen

Mer info om arbeidskrav

  • Gjennomføre veid kostregistrering i 3 dager og levere inn næringsberegnet resultat
  • Fylle ut matfrekvensskjema 
  • Gjennomføre 24 timers kostholdsintervju av medstudent, og levere inn næringsberegnet resultat 
  • Godkjent rapport fra kjøkkenlab
  • Godkjente underveistester 
  • Godkjent rapport fra ernæringsrelatert prosjekt 


Kontinuasjonseksamen

Det arrangeres kontinuasjonseksamen for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen i dette emnet.
  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 15
  • Emnekode: ERN-2001
  • Tidligere år og semester for dette emnet