høst
2021
FSK-1100 Fiskeri- og havbruksvitenskap - 10 stp
Innhold
Emnet gir en innføring i de norske marine næringenes historiske utvikling, organisering og rammebetingelser, med vekt på det som har skjedd etter endringen av det internasjonale havrettsregimet på 1970-tallet. Vilkårene for bærekraftig vekst, entreprenørskap, innovasjon og verdiskaping innenfor fiskeri og oppdrett blir presentert og analysert. Det blir det lagt vekt på hvordan samspillet mellom ressursgrunnlag, teknologi, markeder, institusjoner, politikk, vitenskap og globalisering har påvirket næringsutvikling, organisering og bærekraft. Emnet skal legge et grunnlag for utvikling av en tverrfaglig forståelse av de marine næringene.Hva lærer du
Etter fullført emne skal studenten kunne
Kunnskap Kandidaten
- har grunnleggende kunnskap om hovedtrekkene i utviklingen og organiseringen av norsk fiskeri- og oppdrettsnæring
- kjenner til de grunnleggende forvaltningsprinsippene og reguleringsformene i norske fiskeri- og havbruksnæring
- har kunnskap om fiskeri- og oppdrettsnæringens betydning i det norske samfunn
- kjenner til de viktigste internasjonale forutsetningene for marin næringsutvikling og verdiskaping
- forstår de miljømessige, sosiale, økonomiske og etiske sidene ved bærekraftig utvikling
Ferdigheter Kandidaten
- kan analysere innovasjonsprosesser, organiseringen av verdikjeder og nasjonale og internasjonale rammebetingelser for marin næringsvekst
- kan anvende kunnskap og begreper om marin næringsutvikling i forbindelse med diskusjoner og presentasjoner
- er i stand til å finne fram til relevant faglitteratur og kritisk vurdere ulike kilder
- kan disponere og skrive oppgaver som tilfredsstiller kravene til en akademisk tekst
- kan arbeide i grupper for å løse tverrfaglige problemstillinger
Generell kompetanse Kandidaten
- kan redegjøre faglig for de viktigste institusjoner og organisasjoner i tilknytning til fiskeri- og oppdrettsnæringen
- forstår de norske marine næringenes plass i en internasjonal sammenheng
- kan drøfte temaer og konfliktspørsmål i den aktuelle debatten om fiskeri, oppdrett og andre marine næringer
- kan drøfte fordeler og ulemper ved ulike tiltak med sikte på å utvikle fiskeri- og oppdrettsnæringen i Norge
- forstår betydningen av å samarbeide og å kombinere ulike faglige tilnærminger i arbeidet for problemløsning og innovasjon i fiskeri- og oppdrettsnæringen
Eksamen
En skriftlig, individuell, to ukers hjemmeeksamen. Det blir gitt tema for eksamensoppgaven. Oppgaven skal gjennomføres uten veiledning. Bokstavkarakterer A - F, hvor F er ikke bestått.
Arbeidskrav: Ett arbeidskrav bestående av tre deler skal være bestått for å kunne gå opp til eksamen:
Del 1: Gjennomført iKomp, et nettkurs i informasjonskompetanse
Del 2. Godkjent deltakelse i et skriftlig eller muntlig arbeid knyttet til ekskursjonen
Del 3: Obligatorisk deltakelse på skriveseminar og gjennomføring av en skriftlig gruppeoppgave, skrevet etter en vitenskapelig standard med inntil fire deltakere. Maks 5000 ord. Studenten vil bli inndelt i grupper av faglærer, og det forutsettes at alle gruppedeltakere deltar i arbeidet. Vurdering: Godkjent/ikke godkjent. Deltakelsen fra de ulike gruppemedlemmene vil bli vurdert individuelt. Manglende deltakelse i gruppearbeidet vil føre til at den personen ikke få godkjent på arbeidskravet.
Kontinuasjonseksamen: Det gis kontinuasjonsadgang for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen i dette emnet.
- Om emnet
- Studiested: Tromsø |
- Studiepoeng: 10
- Emnekode: FSK-1100
- Ansvarlig enhet
- Norges fiskerihøgskole
- Kontaktpersoner
-
-
- Tidligere år og semester for dette emnet