vår
2021
ERN-3004 Epidemiologi, statistikk og forskningsmetoder - 10 stp
Innhold
Emnet skal gi studentene vitenskapelig kompetanse til å gjennomføre et forskningsprosjekt innenfor ernæring. Studentene skal få avansert kunnskap i epidemiologi og statistikk og kunne bearbeide, analysere og tolke data, samt oppsummere og diskutere resultatene på en god, vitenskapelig måte. Studentene skal også få en innføring i prinsippene ved in vivo-/in vitro-studier brukt innenfor ernæringsfaget. Videre skal studentene lære seg forskningsetikk og ha god kjennskap til lover og formelle godkjenninger som kreves for å bedrive helsevitenskapelig forskning.Hva lærer du
Etter avsluttet emne skal studentene kunne:
Kunnskaper:
- identifisere prinsipper, bruksområder, utfordringer og etiske aspekter med ulike typer observasjons- og intervensjonsstudier, samt in vito-/in vitro-studier, inkludert kvalitative forskningsmetoder.
- forklare grunnleggende prinsipper innenfor infeksjonsepidemiologi relevant for ernæringsfaget.
- identifisere feilkilder innenfor epidemiologi generelt og ernæringsepidemiologi spesielt, utlede effekten av disse og hvordan de kan minimeres.
- gjøre rede for teori og bruksområde for de vanligste statistiske metodene som anvendes i ernæringsforskning.
- begrunne valg av statistisk metode ved analyse av et datasett.
- forklare metoder for analyse av kostholdsmønster.
- gjøre rede for strategier for håndtering av manglende data og oppsummere hvordan dette kan påvirke sluttresultatet.
- forklare hvordan effektstørrelse, signifikansnivå og utvalgsstørrelse henger sammen med statistisk styrke.
Ferdigheter:
- vurdere og diskutere resultat fra observasjons- og intervensjonsstudier, og in vito-/in vitro-studier.
- drøfte bruk av ulike kostvurderingsmetoder, samt metoder for håndtering, validering, analysering og justering av kostholdsdata.
- beregne statistisk styrke og utvalgsstørrelse.
- legge inn, redigere og bearbeide data med egnet statistisk programvare.
- utføre statistisk analyse av data fra observasjons- og intervensjonsstudier og kunne tolke, oppsummere og diskutere resultatet.
- vurdere kritisk motstridende funn og argumenter fra ernæringsepidemiologisk forskning og delta i samfunnsdebatter om ernæringsfaktorer og sykdom.
Generell kompetanse:
- foreta statistisk analyse av data og presentere et resultat fra en forskningsstudie på en god, vitenskapelig måte.
Det henvises også til læringsutbyttet for langsgående temaer i Vitenskapelig og Profesjonell kompetanse i ernæring.
Eksamen
Arbeidskrav:
- Godkjente innleveringsoppgaver i epidemiologi og statistikk
- Delta på seminarer og caseoppgaver.
- Delta på gjesteforelesninger.
Eksamen: En ukes hjemmeeksamen vurderes som bestått/ikke bestått.
Eksamensspråket er norsk, eventuelt dansk eller svensk for de som ønsker det.
Kontinuasjonseksamen: Avholdes i starten av påfølgende semester for dem som ikke besto eksamen. I tilfeller der studenten har levert gyldig legeattest til ordinær eksamen, arrangeres utsatt eksamen samtidig med kontinuasjonseksamen.
- Om emnet
- Studiested: Tromsø |
- Studiepoeng: 10
- Emnekode: ERN-3004
- Ansvarlig enhet
- Institutt for samfunnsmedisin
- Kontaktpersoner
-
-
- Tidligere år og semester for dette emnet