Emnet gir en grunnleggende innføring i vitenskapelig tenking og akademiske arbeidsmetoder. I tillegg skal emnet gi en grunnleggende innføring i faghistorie og fagforståelse innen friluftsliv og idrett.
Emnet består av 2 moduler som dekker både studieforberedende og profesjonsrettede områder:
Modul 1: Allmennvitenskapelig del og vitenskapsfilosofisk del Modul 2: Idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet i et samfunnsperspektiv
Den studieforberedende delen (modul 1) skal gi en innføring i vitenskapelige tenkemåter, stimulere til aktiv læring og kritisk tenkning. Modul 1 gir studenten kjennskap til ulike vitenskapelige metoders muligheter og begrensninger. Her inngår også refleksjon over etiske utfordringer knyttet til idrettsvitenskapelig forskning. Modul 1 gir en grunnleggende forståelse av vitenskapens språk, ulike vitenskapelige metoder, vitenskapelige forklaringer, vitenskapelig begrunnelser og ulike epistemologiske posisjoner.
Den profesjonsforberedende delen (modul 2) gir studenten grunnleggende kunnskaper om og perspektiver på ulike former for kroppskultur som idrett, fysisk aktivitet og friluftsliv i det moderne samfunn. Modul 2 skal stimulere til selvstendig og kritisk tenking om idrettens og friluftslivets rolle og funksjon i samfunnet, og om idrett og friluftsliv som kulturfenomen. Temaet belyses med utgangspunkt i historie, sosiologi og filosofi.
Kunnskap
Ferdigheter
Generell kompetanse
Emnet er felles for alle første års studenter innen studier ved Idrettshøgskolen ved UiT Norges Arktiske Universitet. Undervisningen består av nettforelesninger og arbeid i digitalt klasserom (Canvas), fysiske forelesninger og gruppearbeid. Arbeidet i digitalt klasserom skal gi rom for fordypning og kritisk refleksjon over arbeidsoppgaver og faglige problemstillinger. Det forutsettes høy grad av studentaktivitet og selvstendighet i studiet. Studentene diskuterer og besvarer ulike former for arbeidskrav gjennom hele emnet.
For å nå læringsmålene i emnet forventes det at studentene arbeider ca. 250 timer inkludert forelesninger, oppgaver og selvstudium.
Arbeidskrav og deltakelse
Deltagelse i undervisning: Obligatorisk deltagelse på samlinger i Alta for desentrale studenter i Narvik og Storslett. For studenter i Alta og Tromsø er det krav om 80% deltagelse i undervisning organisert som seminar.
Følgende arbeidskrav må være fullført og godkjent for å kunne gå opp til eksamen.
For alle studenter:
Skriftlig oppgave om bruk av kilder og referanseteknikker i en akademisk tekst
For alle studenter:
En gruppe oppgave som tar for seg et aktuelt tema
Eksamen og vurdering
Individuell hjemmeeksamen over 5 dager. Vektes 100% av karakteren.
Det gis bokstavkarakter på en skala fra A til F, der F er ikke bestått.
Kontinuasjonseksamen
Ved karakter F (ikke bestått), eller ved sykdom til eksamen får studenter adgang til kontinuasjons/utsatt eksamen jf. eksamensforskrift §§ 21 og 22. Kontinuasjons/utsatt eksamen gjennomføres på samme måte som ordinær eksamen.