høst
2019
ERN-1000 Ernæring, individ og samfunn - 10 stp
Innhold
Emnet skal gi studentene en innføring i ernæringsfaget og synliggjøre hvordan ulike disipliner jobber med ernæring.
Første delen av emnet er en introduksjon til menneskekroppen, felles med medisin- og tannlegestudentene. Senere blir det globale sykdomspanoramaet knyttet til over-, feil- og underernæring presentert, sammen med forebyggingspotensialet. Studentene skal bli kjent med ernæringspolitikk og aktørene i matmarkedet. Viktige aktører på mat- og helsefeltet, lover og forvaltningsnivå lokalt, nasjonalt og internasjonalt blir også introdusert. Studentene skal lære enkle måter å analysere ernæringssituasjonen på, og kjenne til noen forebyggende tiltak. Studentene skal reflektere over de ulike rollene mat, ernæring og spising har i samfunnet, og på denne måten ta inn perspektiv både fra ernæring/matvarekunnskap, sykdomslære, antropologi og psykologi. Mot slutten av emnet blir det en innføring i statistikk.
Hva lærer du
Etter avsluttet emne skal studentene kunne:
Kunnskaper:
- beskrive hovedfunksjonen til organsystemene og hvordan de bidrar til homeostase
- beskrive hva en klinisk ernæringsfysiolog gjør, og gjengi hovedprinsippene for Nutrition Care Process
- gi eksempler på hvordan ulike faggrupper jobber med ernæring
- beskrive de nasjonale matvarebaserte kostrådene
- kjenne til organiseringen av ernæringsarbeidet i helsevesenet
- gi eksempler på folkesykdommer som har sammenheng med uheldig kosthold, og noen sykdommer som medfører ernæringsproblem
- beskrive nøkkeldokument for utformingen av norsk ernæringspolitikk og gi eksempler på internasjonale organ og avtaler som Norge er forpliktet til på matområdet
- beskrive offentlige og private aktører på matmarkedet i Norge
- forklare hvordan retten til mat er forankret i ulike menneskerettighetserklæringer (og eventuelt andre avtaler), og hva det vil si at maten skal være kulturelt og sosialt akseptabel, særlig med tanke på etnisitet, religion og livssyn
- forklare kulturelle og samfunnsmessige dimensjoner ved mat og måltid, og reflektere over mat som næringsmiddel, handelsvare, identitetsmarkør, sykdomshemmer/fremmer og nyting
- forklare strategier for individrettet og befolkningsrettet folkehelsearbeid
- beskrive statistiske data ved hjelp av de vanligste deskriptive teknikkene, beskrive normalfordeling og vurdere om et utvalg er representativt og oppfyller vilkår for bruk av statistiske tester
Ferdigheter:
- bruke medisinsk terminologi knyttet opp til kroppsplan, kroppshuler, organ/hovedstrukturer i de ulike organsystemene og oppgi lokasjon av kroppsdeler/organ
- gi eksempler på lokale, regionale, og nasjonale aktører som kan være samarbeidspartnere i det lokale ernærings- og folkehelsearbeidet
- gjøre enkle analyser av ernæringssituasjonen
- samtale med pasient/bruker om kosthold, gi eksempel på hvilke kommunikasjonsferdigheter som blir brukt i pasientsamtaler, og hvordan slike ferdigheter kan brukes til å skape samarbeid og struktur i samtalen
- spesifisere hypoteser, bruke begrep relatert til hypotesetesting og velge korrekt statistisk testmetode
- gjøre utregninger ved hypotesetesting og bruke tabeller til å finne verdier for sannsynlighet
Generell kompetanse:
- Observere, beskrive og gi konstruktiv tilbakemelding av ferdigheter når en selv og andre studenter møter pasienter
- Reflektere over egne ferdigheter og formulere egne læringsmål/utfordringer
- forstå viktigheten av god dokumentasjon (journalføring etc.) for godt behandlingsresultat, samhandling og forskning
Undervisning
- Forelesninger
- Gruppearbeid/presentasjoner
- Studiebesøk/omvisning
- Case
- Lab (inkludert kjøkkenlab)
- Seminar
- Intervju med pasient/bruker eller med ansatt
Praksis: 3 dagers obligatorisk praksis på sykehjem, sykehus og ernæringssenteret
Undervisningsspråket er i utgangspunktet norsk, men det kan bli aktuelt med forelesninger på andre skandinaviske språk, eller engelsk.
Eksamen
Arbeidskrav (obligatorisk)
- Delta i casegruppe
- Gjennomført laboratorieøvelse i anatomi/fysiologi
- Delta på ekskursjoner og omvisninger
- Levere reflekssjonsnotat om mat og spising
- Praksis, inkludert samtale med bruker/pasient (eventuelt ansatt)
- Delta i mentorgruppe
- Obligatorisk gruppearbeid
- Delta på fagdag
Eksamen
5 timers skriftlig skoleeksamen som bedømmes med karakterene A-F. Alle arbeidskrav må være godkjent for å kunne gå opp til eksamen.
Utsatt- og kontinuasjonseksamen: Kontinuasjonseksamen avholdes i starten av påfølgende semester for med som ikke besto eksamen. Utsatt eksamen arrangeres samtidig som kontinuasjonseksamen, i tilfeller hvor studenten har levert gyldig legeattest til ordinær prøve.
Eksamensspråket er norsk, eventuelt dansk eller svensk for de som ønsker det.
Error rendering component
- Om emnet
- Studiested: Tromsø |
- Studiepoeng: 10
- Emnekode: ERN-1000
- Ansvarlig enhet
- Institutt for samfunnsmedisin
- Kontaktpersoner
-
-
-
- Tidligere år og semester for dette emnet