høst 2018
STE6233 DVO - Drift / vedlikehold / ombygging av bygninger - 5 stp

Søknadsfrist

For nordiske søkere: 1. juni for høstsemesteret og 1. desember for vårsemesteret. Exchange students and Fulbright students: 1 October for the spring semester and 15 April for the autumn semester.

Emnetype

Emnet kan tas som enkeltemne.

Opptakskrav

Relevant bachelorgrad innfor ingeniør, med minimum 30 studiepoeng i matematiske/statistikkemner.

Anbefalte forkunnskaper: Bygningsfysikk, husbyggingsteknikk, bygningsmateriallære, brannteknikk, innemiljø, vvs- og energiteknikk.

Opptakskode: 9371


Innhold

Fagområdet bygningsforvaltning. Bygningshistorie. Levetidsøkonomi. Årskostnader. Planlegging og gjennomføring av ombyggingsarbeider. Tilstandsanalyse. Drift, vedlikehold og ombygging av tekniske installasjoner. FDVU-hensyn ved planlegging og bygging. Organisering, planlegging og gjennomføring av drift og vedlikehold. Databaserte FDVU-systemer. Byggskader, årsaker og konsekvenser. Noe byggejus i større skadesaker og drøfting av ansvar ved forskjellige entrepriseformer.

Alle emner knyttes til en Norsk Standard (NS)


Anbefalte forkunnskaper

SMN6198 Bygningsfysikk, STE6227 Bygningsmateriallære, STE6228 Innemiljø, STE6230 VVS- og Energiteknikk, STE6278 Passivhus og husbyggingsteknikk, STE6293 Brannteknikk

Hva lærer du

Kunnskaper og forståelse:

  • Kunnskap om, og forståelse for, oppgaver og problemstillinger i tilknytning til fagområdet Drift, vedlikehold og utvikling/ombygging av bygninger med tilhørende tekniske installasjoner.
  • Språklig kompetanse er en del av læringsmålet grunnet behov for presisjon og forståelse av ansvar, roller og byggdetaljer.

Ferdigheter:

  • Kunne sette seg inn i rollene i byggebransjen og løse forskjellig teoretiske og praktiske problemstillinger
  • Vurdere og analysere eksisterende bygg
  • Sammenstille datagrunnlag innen faget FDVUS

Kompetanse:

  • Metodikk og spilleregler i Norges største bransje.
  • Finne frem i Sintef byggforsk litteratur
  • Kjenne til sentrale Norske Standard(NS)  innen bygg og anlegg.


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Faget har en praktisk tilnærming ved felles gjennomføring av to grundige tilstandsbefaring av eksiterende bygg, én med fokus på byggeteknikk og én med fokus på tekniske anlegg. Det leveres obligatoriske gruppeoppgaver til hver av befaringene.

Kurset er bygget opp av forelesninger innen 8 hovedemner som følger bygningsdelstabellen og oppbygging av FDV.


Eksamen

Obligatoriske arbeidskrav

To dager obligatorisk befaring av bygg og obligatorisk gruppearbeid etter befaringene. I utgangspunktet legges opp til en obligatorisk befaring i hver undervisningsuke. Dette er imidlertid avhengig av eksterne aktører og avvik fra dette kan forekomme. Nærmere angivelse av tidspunkt for obligatoriske befaringer og innleveringsfrister opplyses ved oppstart av emnet.

Vurdering

Det gis en samlet karakter i emnet. Skriftlig 3 timers eksamen teller 50%, obligatoriske prosjekt nr 1 teller 25% og obligatoriske prosjekt nr 2 teller 25%. Obligatoriske arbeidskrav må være godkjent for å få adgang til eksamen. Ingen hjelpemidler tiltatt ved eksamen.

Vurdering gis med karakterskalaen A-F, hvor F er ikke bestått.

Kontinuasjonsadgang og kontinuasjonsavvikling etter gjeldende regler ved UiT. Obligatorisk prosjektarbeid må være bestått for adgang til kontinuasjonseksamen. Det arrangeres ikke kontinuasjonsmulighet for prosjektarbeidet.


Pensum

Forelesningskompendier under revisjon fra 1995. Fagartikler.

Byggdetaljblader fra Sintef byggforsk.

Error rendering component

  • Om emnet
  • Studiested: Narvik |
  • Studiepoeng: 5
  • Emnekode: STE6233
  • Tidligere år og semester for dette emnet