vår 2018
GLU-1201 Mat og helse: Livsstil og helse (modul 2) - 15 stp

Søknadsfrist

1. desember

Emnetype

Emnet inngår i fagvalg Mat og helse i Grunnskolelærerutdanning 1.-7. trinn, Grunnskolelærerutdanning 5.-10. trinn, Idrett og årsstudiet i Mat og helse. Emnet kan også tas som enkeltemne.

Opptakskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Søknadskode 9199 - enkeltemner lavere grad.


Innhold

  • Definisjon av helse
  • Norsk ernæringspolitikk og kostanbefalinger
  • Helseutfordringer
  • Livsstilsykdommer

Nasjonale styringsdokumenter


Hva lærer du

Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsresultat:

Kunnskaper og forståelse

Studenten skal ha

  • grunnleggende kunnskaper om hva som menes med helse, de vanligste livsstilsykdommene og årsaker til disse og hvilke utfordringer dette vil gi
  • kunnskap om sentrale trekk ved utviklingen i norsk kosthold, bakgrunnen for og hovedinnholdet i norsk ernæringspolitikk og de nasjonale kostanbefalingene og næringsstoffanbefalingene og kunnskapsgrunnlaget for disse
  • kunnskap om vurdering og analyse av ulike motedietter og deres helsepåstander

Ferdigheter

Studenten skal kunne

  • prioritere og velge lærestoff og legge til rette for ferdighetstrening og holdningsskapende arbeid
  • skaffe seg innsikt og ferdigheter i dette målområdet ved å jobbe teoretisk og praktisk med faget
  • lede læringsarbeidet i mat og helse ved å differensiere og variere undervisningen, og ved å gjennomføre en læringsorientert vurderingspraksis
  • finne fram til, lese og vurdere innholdet i vitenskapelige artikler og rapporter med relevans for faget mat og helse

Kompetanse

Studenten skal kunne

  • formidle sentralt fagstoff, problemstillinger og løsninger og bidra til utvikling av en profesjonell lærerrolle
  • bidra til å skape et godt læringsmiljø og utvikle gode relasjoner til og mellom elever
  • legge forholdene til rette for trivsel og gode måltidsmiljø
  • redegjøre for sammenhengen mellom kosthold og helse


Undervisning

  • Forelesninger blir gitt ved innføring, oversyn og utdyping i deler av faget.
  • Praktisk arbeid med faget vil foregå i grupper i spesialrom med tilgang på egnet utstyr og materiell. Aktuelle organiseringsmønstre er fagspesifikke arbeidsmåter som gruppeorganisering, laboratoriearbeid, demonstrasjoner/forevisninger, stasjonsarbeid, kombinasjons og individuelt arbeid.
  • IKT vil bli benyttet i deler av arbeidet med kursene.
  • Tema og prosjektarbeid.

Det er hensiktsmessig at studentene selv organiserer studiegrupper for å arbeide på egenhånd med teoretisk og praktisk lærestoff. Viktige stikkord til arbeidet med den praktiske siden av faget er: plan, organisering, arbeidsteknikker og redskapsvalg/bruk av maskiner og utstyr.

Lærestoffet som ikke blir dekket av undervisningen, må studentene tilegne seg selv. For gjennomføring av emnet kreves det at studenten har tilgang til data.

For nærmere informasjon om praksis, se egen praksisplan.

Emnet evalueres muntlig eller skriftlig minimum en gang hvert tredje år.


Eksamen

Følgende arbeidskrav må være godkjent før man kan framstille seg for eksamen:

  • 80 % deltakelse på undervisning
  • en individuell skriftlig fagoppgave

Eksamen består av:

  • en skriftlig hjemmeeksamen over to dager

Ved bedømmelse av eksamen benyttes gradert karakterer etter en skala fra A til E for bestått, F som ikke bestått, med A som beste karakter.

Ved karakteren F tilbys kontinuasjonseksamen i begynnelsen av påfølgende semester.


Pensum

Holte og Wilhelmsen. (2009). Mat og helse i skolen. En fagdidaktisk innføring. Fagbokforlaget.

Mæland J.G. (2016). Forebyggende helsearbeid. Folkehelsearbeid i teori og praksis. Universitetsforlaget

Kompendium fås kjøpt i trykkeriet i løpet av uke 4

Noen styringsdokumenter som kan lastes ned

 

Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer

 https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/400/Kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer-metodologi-og-vitenskapelig-kunnskapsgrunnlag-IS-1881.pdf

https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/400/Kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer-metodologi-og-vitenskapelig-kunnskapsgrunnlag-IS-1881.pdf

 

Norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet

 https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/806/Anbefalinger-om-kosthold-ernering-og-fysisk-aktivitet-IS-2170.pdf

https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/806/Anbefalinger-om-kosthold-ernering-og-fysisk-aktivitet-IS-2170.pdf

 

Kosthold og sammensetning ved alle former for diabetes

 https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/diabetes/seksjon?Tittel=levevaner-ved-diabetes-og-2680#kosthold-og-kostsammensetning-ved-alle-former-for-diabetessterk-anbefaling

https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/diabetes/seksjon?Tittel=levevaner-ved-diabetes-og-2680#kosthold-og-kostsammensetning-ved-alle-former-for-diabetessterk-anbefaling

 

Forebygging, utredning og behandling av overvekt hos barn og unge

 https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/389/nasjonal-faglig-retningslinje-for-forebygging-utredning-og-behandling-av-overvekt-og-fedme-hos-barn-og-unge.pdf

https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/389/nasjonal-faglig-retningslinje-for-forebygging-utredning-og-behandling-av-overvekt-og-fedme-hos-barn-og-unge.pdf

 

Nasjonale retningslinjer for primær-forebygging av hjerte-og kar sykdommer.

 https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/444/Nasjonal-retningslinje-for-individuell-prim%C3%A6rforebygging-av-hjerte-og-karsykdommer-IS-1550.pdf

https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/444/Nasjonal-retningslinje-for-individuell-prim%C3%A6rforebygging-av-hjerte-og-karsykdommer-IS-1550.pdf

 

Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skolen

 https://helsedirektoratet.no/Documents/NFR/skolemat/mat-og-maltider-barneskole-og-SFO-nfr-bokmal.pdf

https://helsedirektoratet.no/Documents/NFR/skolemat/mat-og-maltider-barneskole-og-SFO-nfr-bokmal.pdf

 

Bra mat i barnehagen

 https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/406/Bra-mat-i-barnehagen-tips-rad-og-oppskrifter-IS-1536.pdf

https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/406/Bra-mat-i-barnehagen-tips-rad-og-oppskrifter-IS-1536.pdf

 

Error rendering component

  • Om emnet
  • Studiested: Alta |
  • Studiepoeng: 15
  • Emnekode: GLU-1201
  • Tidligere år og semester for dette emnet