høst 2017
GLU-1200 Mat og helse: Kost og ernæring (modul 1) - 15 stp

Søknadsfrist

1. juni

Emnetype

Kan tas som valgfag i grunnutdanning eller videreutdanning. Kan tas som enkeltemne.

Opptakskrav

Opptakskrav: Generell studiekompetanse eller realkompetanse

Søknadskode 9199


Innhold

  • Hygiene
  • Barns matvalg
  • Næringsstoffene
  • Fordøyelsen
  • Merking av matvarer
  • Praktisk arbeid


Hva lærer du

Kunnskap

Studenten skal:

  • kunne kommunisere denne kunnskapen til ulike aktører.
  • ha kunnskap om matvaregruppene
  • ha kunnskap om ulike merkeordninger for matvarer
  • ha kunnskap om hvordan bearbeiding og sammensetning av matvarer påvirker den ernæringsmessige kvaliteten av måltidet

Ferdigheter

Studenten skal:

  •  skaffe seg innsikt og ferdigheter i kost og ernæring ved å jobbe teoretisk og praktisk med faget.
  •  planlegge å lage trygg og innbydende mat i tråd med de nasjonale anbefalingene
  • kunne vurdere ulike påstander om mat, ernæring og helse og vurdere ulike læremidlers relevans for faget.

Generell kompetanse

Studenten skal kunne:

  • kunne utøve god og forsvarlig hygiene
  • kunne legge forholdene til rette for god trivsel og godt måltidsmiljø
  • kunne redegjøre for sammenhengen mellom kosthold og helse.
  • redegjøre for omsetningen av næringsstoffer og deres betydning for helsen.


Undervisnings- og eksamensspråk

Undervisnings- og eksamensspråk er norsk.

Undervisning

Undervisnings- og arbeidsmåtene i emnet er lærerstyrte læringsaktiviteter i fellesskap, som forelesning, studentframlegg og organisert gruppearbeid, med praktiske og teoretiske tilnærminger. Selvstendig studieinnsats i form av selvstudium og deltakelse er grunnleggende. Det forutsettes aktiv deltakelse og tilstedeværelse både i undervisning og praksis.

Praksis er en viktig læringsarena i profesjonsrettingen av studiet og for forståelsen av emnenes plass i profesjonen.

Digital læringsplattform benyttes i undervisningssammenheng og som kommunikasjonsverktøy.

Se studieplan og håndbok for praksis i grunnutdaningene. For videreutdanningsstudenter gjelder ikke krav om praksis.


Eksamen

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen:

  • Godkjent deltakelse i alt praktisk arbeid
  • 80% oppmøte på undervisning

En hjemmeeksamen (48 timer) 7 sider/3 000 ord. Teller 50 %.

En individuell praktisk matfaglig eksamen gjennomføres på Campus der studenten trekker et utvalg av praktiske aktiviteter. Varighet 3 timer. Det gis 15 min. til forbereding. Teller 50 %.

Det gis én samlet karakter for emnet. Ved karakteren F/ikke bestått på en av eksamensdelene må kun denne delen tas på nytt. 


Pensum

Pensum vil foreligge ved studiestart.

Error rendering component

  • Om emnet
  • Studiested: Alta |
  • Studiepoeng: 15
  • Emnekode: GLU-1200
  • Tidligere år og semester for dette emnet