høst 2017
STE6270 Bygningsprosjektering - 10 stp

Søknadsfrist

For nordiske søkere: 1. juni for høstsemesteret og 1. desember for vårsemesteret. Exchange students and Fulbright students: 1 October for the spring semester and 15 April for the autumn semester.

Emnetype

Emnet kan tas som enkeltemne.

Opptakskrav

Kandidaten må ha gjennomført følgende fag:

STE6227 Bygningsmateriallære

STE6230 VVS- og energiteknikk

STE6228 Innemiljø

STE6278 Husbygningsteknikk

STE6293 Brannteknikk

Bachelorgrad eller tilsvarende i ingeniørfag innen bygg/anlegg, husbyggingsteknikk, konstruksjonsteknikk, brannteknikk, maskin/VVS, energi og miljø i bygg og konstruksjonsteknikk.

I tillegg er det krav om grunnleggende kunnskaper på minst 30 studiepoeng innen matematikk eller statistikk (tilsv. Matematikk1, 2 og 3 og statistikk/sannsynlighetsregning i rammeplanen for Bachelor i ingeniørfag).

Etter søknad kan det gjøres individuelle fritak fra enkelte emner.


Obligatorisk forkunnskapskrav

STE6227 Bygningsmateriallære, STE6228 Innemiljø, STE6230 VVS- og Energiteknikk, STE6278 Passivhus og husbyggingsteknikk, STE6293 Brannteknikk

Innhold

Faget behandler helhetlig prosjektering, med sikte på funksjonsdyktige og økonomiske helhetsløsninger for bygningskonstruksjoner og installasjoner.  Med basis i skisseprosjekt fra arkitekt skal grupper på 3-5 studenter utarbeide et komplett forprosjekt for en bygning.

Hva lærer du

Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsresultat:

Kunnskaper og forståelse:

  • De ulike faser i et byggeprosjekt, fra ide til ferdig bygg, med spesiell vekt på planleggingsfasen.
  • Lover, forskrifter og standarder som gjelder for byggherre og planlegger.
  • Hjelpemidler som benyttes i planleggingsfasen, så som tegne- og beregningsprogrammer, energiberegningsprogrammer, priskalkulasjonshjelpemidler.

Ferdigheter:

  • benytte kunnskaper fra tidligere fag til å planlegge funksjonsdyktige og økonomiske bygninger på forprosjektnivå.
  • gjøre konstruksjonsmessige og energimessige overslagsberegninger.
  • vurdere og velge hensiktsmessige materialer, bygningstekniske og installasjonstekniske løsninger, basert på behov, krav og økonomi.
  • kunne utforme og presentere rapporter for oppdragsgiver

Kompetanse:

  • kjenne til fagterminologi
  • delta i tverrfaglige prosjekteringsgrupper


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Undervisningen gjennomføres som en gruppeoppgave med skriftlig rapport som fremlegges og forsvares ved muntlig eksamen. Felles gruppebedømmelse.

Faget gjennomføres over 2 terminer. Prosjektarbeidet gjennomføres i grupper av 3 - 5 studenter. Faglærer bestemmer gruppesammensetning. Ved hver samlingsuke legger gruppene fram statusrapport og har en prosjektgjennomgang med faglærerne. Øvrig tid benyttes til selvstendig gruppearbeid, hvor faglærerne vil være tilgjengelig for veiledning.


Eksamen

Obligatoriske arbeidskrav

Obligatorisk oppmøte første dag for samtlige studenter som skal ta faget. Her introduseres faget, oppgavene utdeles og gruppeinndeling foretas.

Obligatorisk oppmøte for gruppen på prosjektmøte i hver samlingsuke. Det kan gjøres avtale med faglærer om å gjennomføre disse ved videokonferanse.

Vurdering

Karaktergivning baseres på prosjektbesvarelse og muntlig eksamen. Ved muntlig eksamen skal gruppen presentere sitt prosjekt i 30 minutter for veiledere og ekstern sensor. Etter studentenes presentasjon vil sensor og veiledere stille spørsmål ved deler av det utførte arbeidet. Her avsløres grundighet i bearbeidingen, bakgrunn for valg, alternativsvurderinger, samt vurderingskriterier.

Angitt tidsfrist for innlevering av prosjektbesvarelsen er endelige. Oversittes fristen for innlevering, jfr. tidsplan i oppgavegrunnlaget, underkjennes besvarelsen.

Karaktergivningen er i utgangspunktet felles for gruppens medlemmer. Etter særskilt søknad kan individuell karaktersetting innvilges. Den enkeltes bidrag må da enkelt kunne identifiseres. Frist for søknad om individuell vurdering er 1. november. Søknaden må begrunnes. Skolen kan likevel på eget initiativ velge å gi individuelle karakterer og/eller foreta individuell eksaminasjon dersom den finner særlig grunn til det. Gruppen vil da få beskjed om dette på forhånd.

Det gis bokstavkarakterer fra A-F, der F er ikke-bestått.

Det arrangeres ikke kontinuasjonseksamen. De som ikke består, må gjennomføre nytt prosjekt og eksamen i henhold til ordinær undervisning påfølgende år.


Pensum

Aktuell litteratur er gitt i introduksjonskompendiet til faget. Aktuell litteratur omfatter i hovedsak relevante standarder og lover/forskrifter.

Error rendering component

  • Om emnet
  • Studiested: Narvik |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: STE6270
  • Tidligere år og semester for dette emnet