høst 2014
BIO-3610 Industriell bioteknologi - 10 stp

Søknadsfrist

1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret. 1. desember for emner som tilbys i vårsemesteret.

Emnetype

Emnet kan tas som enkeltemne

Opptakskrav

Både BIO-2606 Generell og marin bioteknologi og BIO-2607 Marin bioprospektering anbefales som forkunnskaper før dette emnet tas.

Innhold

Marin bioteknologi er et viktig kompetanseområde for utvikling av fremtidig biobasert næringsliv (mat og fôrindustri, bioprosessindustri, og industri for frambringing av farmasøytiske produkter, kosttilskudd, ny energi, grønne kjemikaler og biomaterialer). Man har også sett en stadig bredere nasjonal satsing, som har ført til utarbeidelse av nasjonale strategier for ny og bærekraftig verdiskapning. En stadig større prosessindustri eller næringsvirksomhet stiller krav til kompetanseutvikling, og utdanning av kandidater i marin bioprosessering er en viktig del av dette.

Flere nye bedriftsetableringer i regionen har sitt utspring fra bioteknologimiljøet i Tromsø, og NFH ønsker å utnytte denne gode relasjonen i undervisningen. Det kan trekkes fram at blant annet BiotechNorth og FoU institusjoner er med på å gjøre eksemplene i undervisningen svært relevant. Næringslivet og FoU institusjoner ser svært positivt på et slikt samarbeid.

Kurset i industriell bioteknologi skal gi en inngående teoretisk innføring i unike marine biomolekyler og deres gener som kan utnyttes i en industriell sammenheng (enzymer, sekundærmetabolitter, proteiner/peptider, marint fett og karbohydrater).

Videre vil kurset omfatte gjennomgang av grunnleggende problemstillinger og industriprosesser / industriell bioteknologi ved prosessering av marint råstoff. Det vil bli gitt en innføring i storskala industrielt bioteknologisk utstyr og utfordringer en slik produksjon gir.

Målsetningen i bioteknologisk produksjon av ulik karakter er å sikre kunnskapsbasert industriutvikling. Det vektlegges en optimal og bedre utnyttelse av råstoffet (rest råmateriale) på en bærekraftig måte som gir en verdiøkning på produktet.

I kurset gis det en innføring i forskning som er basis for industrielle prosesser ved å bruke eksempler fra interessante pågående prosjekter i forskning og i industri. Undervisningen omfatter ekskursjoner til bedrifter, blant annet til: Stella Polaris (rekefabrikken i Kårvikhamn), og studentene får kjennskap til en bedrift (Marealis) som har fokus på å utvikle peptider i biproduktet rekeskall til å bli et høyverdig nutraceutical med blodtrykksregulerende egenskaper.Laboratoriekurset omfatter vanlig arbeid på laboratorium, men også en oppskaleringsøvelse i prosesslaboratoriet i hallen (pilotanlegg) på Nofima Tromsø. Utfordringer ved oppskalering av produksjonsmetoder fra laboratorieskala til pilotskala til industriskala gjennomgås og det er en god innføring i de prosessene som kan foregå i det nye bioprosessanlegget i Kaldfjorden utenfor Tromsø (NAMAB) og Nofima Tromsø og i anlegget til Nordic Pharma Inc AS, Kaldfjorden, Tromsø. Anleggene er i praksis en minifabrikker, og i NAMAB anlegget kan høyteknologibedrifter få hjelp til å overføre gode forskningsresultater fra laboratoriene og produsere avanserte produkter i en enda større skala. I undervisningen blir en produksjon fulgt og mye av teorien i kurset knyttes opp mot NAMAB.


Anbefalte forkunnskaper

BIO-2606 Generell og marin bioteknologi, BIO-2607 Marin bioprospektering

Hva lærer du

  • inngående forståelse for marine molekyler/forbindelser som grunnlag for utvikling av mat, biokjemikaler, bioaktive komponenter og helsebringende komponenter (enzymer, sekundærmetabolitter, proteiner/peptider, marint fett og karbohydrater)
  • avansert kunnskap om prosesser for å ta i bruk molekyler med unike egenskaper
  • avansert kjennskap om aktuelle problemstillinger knyttet til forskings- og utviklingsarbeid og det kommersielle potensialet spesielt innen marin bioteknologi
  • kunnskap om industrielle bioprosesser og utfordringer i oppskalering fra laboratorie- til industriskala
  • kjennskap om eksempler på industrielle prosjekt (foretak i Tromsø regionen spesielt)
  • ferdigheter i å arbeide enkeltvis og i team
  • ferdigheter til å gjennomføre en laboratorieoppgave og sammenfatte resultatene i en rapport


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk, men deler av undervisningen kan bli gitt på engelsk.

Undervisning

Teori (forelesninger og seminarer/kollokvier), obligatorisk laboratoriekurs (tørrlab og prosesshall) med innlevering av skriftlig rapport.

Eksamen

Hjemmeoppgave.
Evalueres med karakter A-E for bestått, og F som stryk.

Ved stryk arrangeres det kontinuasjonsadgang påfølgende semester.
 

Arbeidskrav: En laboratorierapport skal innleveres etter laboratoriekurset.

 


Pensum

Industriell bioteknologi ur ett globalt perspektiv
(Mikro-)alger i bioteknologi - grunnlag og anvendelse
Marin bioteknologi
Fra lab til butikk- kommersialisering av bioteknologi
Enzymer fra marine kilder
Industrielle prosesser
Peptider fra marine kilder
Makroalger i bioteknologiske tilempinger
Fiskeoljeproduksjon i Norge -Prosesshistorie
Fra fisk til råfiskolje
Raffinering råfiskolje - produksjon av naturlige oljer   
Fiskeoljekonsentrater

Material utdelt av forelesere, høsten 2013:

Rubin rapport 210, Internasjonal markeds og industrianalyse for marine ingredienser.
rubin Espitia et al. (2012) Bioactive peptides: Synthesis, properties, and applications in the packaging and preservation of food. Comprehensive rev food sci food safety. 11: 187-204

Danquah MK, Agyei D (2012) Pharmaceutical applications of bioactive peptides. OA Biotechnology 1(2):5 Vanthoo-Koopmans M. et al (2013) Biorefinery for food and fuel. Bioresource Technol. 135:142-9

Varfolomeev SD, Wasserman LA. (2011) Microalgae as source of biofuel, food, fodder, and medicines Applied Biochemistry and Microbiology 47: 789-807

Vitenskapskomiteen for mattrygghet; Description of the processes in the value chain and risk assessment of decomposition substances and oxidation products in fish oils. Doc. no.: 08-504-4-final ISBN: 978-82-8259-035-8

Labheften:
Ekstraksjon av enzymer fra silderestråstoff
Kaldfjordlabb -hydrolyseprosess

Øvrig:
Til hjemmeeksamen vil studentene sjøl finne relevant litteratur i bibliotek og via databaser.

Error rendering component

  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: BIO-3610
  • Tidligere år og semester for dette emnet