vår
2024
SYP-1130 Hygiene og mikrobiologi - 3 stp
Hva lærer du
Kunnskap
Kandidaten:
- har kunnskap om hovedgrupper av mikroorganismer og deres egenskaper
- har kunnskap om mikroorganismenes relevans og sameksistens med oss mennesker: normalflora
- har kunnskap om smitte- inkubasjonstid- infeksjon
- har kunnskap om smittekjeden
- har kunnskap om folkehelse knyttet til individ og populasjon
- har kunnskap om basale smittevernrutiner
- har kunnskap om isolasjonsregimer og dokumentasjonsrutiner knyttet til disse
- har kunnskap om problematikken knyttet til multiresistens og antibiotikabruk, blant annet MRSA, ESBL og VRE
- har kunnskap om helsetjenesteassosierte infeksjoner (HAI)
- har kunnskap om vaksinasjon og passiv immunisering
- har kunnskap om lover, forskrifter og veiledere om infeksjonssykdommer
Ferdigheter:
Kandidaten:
- kan utføre basale smittevernsrutiner
- kan utføre smitteverntiltak knyttet til ulike isolasjonsrutiner
- kan utføre grunnleggende avfallshåndtering
- kan finne informasjon om insidens og prevalens i forhold til smittsomme sykdommer
Generell kompetanse:
Kandidaten:
- kan redegjøre for basale hygienetiltak og retningslinjer, og hvorfor disse er nødvendige
- kan se sammenhengen mellom hygienetiltak, pasientsikkerhet, dokumentasjon og kvalitet i tjenesten
- kan forklare sammenhengen mellom vaksinasjonsgraden i befolkningen og spredning av smittsomme sykdommer
- kan planlegge og gjennomføre målrettede tiltak for å redusere uønskede hendelser
- kjenner til globale helseutfordringer med infeksjonssykdommer
Undervisnings- og eksamensspråk
Det blir i hovedsak undervist på norsk. Samisk språk kan benyttes der alle forstår samisk. Andre skandinaviske språk og engelsk kan benyttes.
Eksamensspråket er norsk. Studenter kan søke om å få oppgavesett og/eller besvare eksamen på et annet språk enn det som er fastsatt i emnebeskrivelsen jf. Forskrift om studier og eksamener § 20.
Timeplan
- Om emnet
- Studiested: Tromsø | Harstad | Narvik | Hammerfest |
- Studiepoeng: 3
- Emnekode: SYP-1130
- Ansvarlig enhet
- Institutt for helse- og omsorgsfag
- Tidligere år og semester for dette emnet