høst 2020
IDR-1140 Idrett, helse og ernæring - 10 stp

Søknadsfrist

1. juni

Emnetype

Emnet kan tas som enkeltemne.

Opptakskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse. Søknadskode 9199.

Studiepoengreduksjon

Du vil få en reduksjon i antall studiepoeng (som oppgitt under), dersom du avlegger eksamen i dette emnet og har bestått følgende emne(r) fra før av:

IDR-1142 Idrettsskader og ernæring 10 stp

Innhold

Emnet skal gi studentene en innføring i generell ernæring og prestasjonsernæring, forhold relatert til sykdom og skader i forbindelse med idrett, samt kunnskap om planlegging av kosthold i utøvelse av idrett og fysisk aktivitet.

 

Følgende tema vektlegges:

 

Idrett og helse

  • Barn og unge i vekst og utvikling - fordeler og risiko forbundet med idrett
  • Karakteristika av og årsaker til skader i idrett
  • Forebygging av sykdom og skade
  • Trening og sykdom.

 

Ernæring og prestasjon

  • Næringsstoffer
  • Kostholds anbefalinger for befolkning og idrettsutøvere
  • Energi, næringsstatus og tilpasningsevne til idrett
  • Regulering av væskebalanse og dehydrering for prestasjon
  • Restitusjon og ernæring
  • Trening og kosthold.


Hva lærer du

Kunnskap

  • Forklare hvordan tilrettelegge for riktig kosthold i ulike idretter.
  • Beskrive hvordan ernæring har en effekt på restitusjon
  • Forklare risikoforhold og hvordan tilrettelegge for forebygging av sykdom og skader i idretten

 

Ferdigheter

  • Videreføre enkle anbefalinger relatert til ernæring før, under og etter trening
  • Tilrettelegge for forebygging av skader og sykdom ved treningsplanlegging og gjennomføring av treningsøkter
  • Tilrettelegge for riktig kosthold i treningsarbeidet
  • Utføre tiltak i forbindelse med akutte skader

 

Generell kompetanse

  • Vise grunnleggende forståelse for hvordan energi og ernæringsstatus påvirker idrett- og prestasjon
  • Forklare årsaksforhold og forebyggende tiltak i forhold til sykdom og skade i idretten
  • Anvende kompetanse om riktig kosthold i utvikling (påvirkning) idrettsprestasjoner.


Undervisnings- og eksamensspråk

Undervisnings- og eksamensspråk er norsk. Noe av undervisningen kan foregå på engelsk.

Undervisning

Emnet vil bli holdt i seminarform, med lærerstyrte fellestimer og aktiv studentmedvirkning og noen praktiske aktiviteter. I tillegg skal studentene i gruppearbeid forberede et studentframlegg. For å nå læringsmålene i emnet forventes det at studentene arbeider 250 timer inkludert forelesninger, seminar, oppgaver og selvstudium.

Eksamen

Arbeidskrav

Det kreves minimum 80% deltakelse i den praktiske delen av undervisningen og i undervisning organisert som seminar. Det vil fremgå av læringsplattformen hvilke deler av undervisningen som er obligatorisk. Følgende arbeidskrav må være fullført og godkjent før studenten kan framstille seg til eksamen:

  • Studentene skal i gruppe presentere muntlig et gitt tema ut fra vitenskapelig litteratur/forskning som grunnlag for etterfølgende diskusjon. Fremføringen skal ha en problemstilling, teoridel, diskusjon og konklusjon. Obligatorisk deltakelse til alle presentasjoner.
  • Individuell skriftlig innlevering: Evaluering av en ukes kostholdsplan for en utøver innen en idrett eller for en person/gruppe som utøver fysisk aktivitet.

 

Eksamen og vurdering

En ukes individuell skriftlig hjemmeeksamen.

Karakterskalaen fra A-F benyttes, der A er beste karakter, og F er ikke bestått.

 

Kontinuasjonseksamen

Ved karakter F (ikke bestått), eller ved sykdom til eksamen får studenter adgang til kontinuasjons/utsatt eksamen jf. eksamensforskrift §§ 21 og 22. Kontinuasjonseksamen gjennomføres på samme måte som ordinær eksamen.


  • Om emnet
  • Studiested: Alta |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: IDR-1140
  • Tidligere år og semester for dette emnet