høst 2018
HIS-2009 Det russiske Arktis. Russland og Norge i nord ca. 1855-1940 - 10 stp

Søknadsfrist

1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret. 1. desember for emner som tilbys i vårsemesteret.

Emnetype

Emnet kan tas som enkeltemne. Emnet er valgfritt i bachelorstudiet i historie og i bachelorstudiet i russlandsstudier. Passar elles som støtteemne til russisk, statsvitenskap, jus, fredsmaster.

Opptakskrav

Generell studiekompetanse. Søknadskode enkeltemner laveregrad 9199. Anbefalt forkunnskap: HIS-1003 og HIS-1010

Innhold

Emnet tar for seg russisk politikk overfor - og virksomhet i - nordområdene og Arktis i perioden mellom Krimkrigen og andre verdenskrig. I begynnelsen av denne perioden er russiske sentralmyndigheters interesse for nordområdene laber, men den skjerpes mot slutten av tsartida i takt med at andre stater øker sin aktivitet i russiske farvann i nord. Forholdet til Norge er særlig viktig i den førrevolusjonære perioden, fordi en ekspansiv norsk aktivitet i nord utfordret russiske interesser og førte til økt innsats fra den russiske regjeringens side. Det oppstod strid om sjøterritoriet, samt om høyhetsretten til Novaja Zemlja, Svalbard og senere Franz Josef Land. Under sovjetmakten endrer polarpolitikken karakter, påvirket blant annet av bolsjevismens begrep om mestring av naturen og en planøkonomisk tilnærming til utnyttelse av ressursene i nord. Sovjetisk aktivitet og begeistring for Arktis nådde sin kulminasjon i 1930-årene, noe som blant annet har sammenheng med innføringen av sosialrealismen som orienteringsramme for den stalinistiske massekulturen. Kanskje bedre enn noe annet prosjekt passet den sovjetiske erobringen av Arktis inn i sosialrealismens tematikk om teknologisk fremskritt, ubøyelig optimisme, patriotisme og heltedyrkelse.

Anbefalte forkunnskaper

HIS-1003 Nasjonalisme, imperialisme og globalisering 1850-2000, HIS-1010 Russland er et annet sted. Russisk og sovjetisk historie 1861-2015

Hva lærer du

Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsresultat:

Kunnskaper og forståelse

  • skal ha dannet seg en oversikt over hovedtrekk ved russisk/sovjetisk historie fra opphevelsen av livegenskapet (1861) til oppløsningen av Sovjetunionen (1991) og ha vunnet innsikt i viktige problemer i - og særtrekk ved - Russlands/Sovjetunionens historie.

Ferdigheter

  • skal være i stand til, både muntlig og skriftlig, å redegjøre for særtrekk og vendepunkter i nyere russisk historie og aktualisere historisk kunnskap i forbindelse med hendelser og utviklingstrekk ved det russiske samfunnet i dag.


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Ukentlig forelesning/ seminar. For å stimulere studentenes egenaktivitet i forbindelse med seminaret er det innført en ordning med frivillige studentinnlegg. Kvalitetssikring av emnet: Emnet sluttevalueres hvert tredje år.

Eksamen

En 2 ukers hjemmeeksamen i slutten av semesteret og muntlig eksamen. Karakterer A-E, med F dersom ikke bestått. Det blir gitt mulighet for kontinueringseksamen ved karakteren F.

Error rendering component

  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: HIS-2009
  • Tidligere år og semester for dette emnet