høst 2018
SPA-3011 Spansk sosiolingvistikk og dialektologi - 10 stp

Søknadsfrist

1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret. 1. desember for emner som tilbys i vårsemesteret.

Emnetype

Emnet kan tas som enkeltemne av studenter som er kvalifisert for opptak til mastergradsstudier i spansk språk eller litteratur. Emnet er obligatorisk for studenter på mastergradsprogrammet i spansk språk og valgemne for studenter på mastergradsprogrammet i spansk litteratur og lektorutdanningen 8 - 13, studieretning spansk.

Opptakskrav

Bachelorgrad i språk og litteratur med studieretning spansk eller tilsvarende gradsutdanning. Det kreves 80 studiepoengs fordypning i spansk, med 60 stp. på 1000-nivå og 20 stp. på 2000-nivå.

I tillegg kreves et karaktergjennomsnitt tilsvarende C eller bedre i emnene som inngår i studieretningen i bachelorgradsprogrammet. Studenter med cand.mag.-grad må ha mellomfag med en snittkarakter på 2,7 eller bedre i faget som danner grunnlag for opptak.

Søknadskode 9371 - Enkeltemner på masternivå. I merknadsfeltet må du oppgi emnekoden på emnet du ønsker å søke opptak til.


Innhold

Emnet gir en oversikt over forskjellige varieteter av spansk språk med særlig fokus på dialekter og sosiolekter. Emnet består av fire deler:

  • en innføring i dialektologisk og sosiolingvistisk teori og metode;
  • en beskrivelse av de viktigste dialektologiske varietetene og de grunnleggende sosiolingvistiske forskjellene i den spansktalende verden;
  • en oversikt over prinsipper som forklarer dialektologisk og sosiolingvistisk variasjon;
  • en oversikt over generelle prinsipper for språkpolitikk som anvendes i tospråklige områder i den spansktalende verden.


Hva lærer du

Etter bestått emne skal studenten ha følgende læringsutbytte:
Kunnskaper:

Studenten har:

  • tilstrekkelig kunnskap om følgende: faktorer som påvirker den grammatiske variasjonen, de ulike dialektale områder i den spansktalende verden, den fonologiske og morfologiske variasjonene, den syntaktiske variasjonen (bruken av pronomen, tidsformer, modus, genus og ordstilling), kjønn-, alder- og klasseforskjeller i språkbruk, stylistiske variasjoner i spansk, språkkontakt, to- og flerspråklighet, språkpolitikk i den språktalende verden.
  • dyp og bred kunnskap om forholdene mellom samfunnet og grammatikken i den språktalende verden
  • ha verktøyene som er nødvendige for å sette i gang og gjennomføre egne analyser om den grammatiske variasjonen

Ferdigheter

Studenten:

  • kan identifisere, beskrive og analysere forskjellene mellom standard spansk og de ulike variantene i Amerika og Europa, med hovedvekt i voseo, bruken av tidsformene, morfologi, uttale. I tillegg skal studenten
  • er kjent med metodologien som brukes i sosiolingvistiske analyser, med innflytelse av sosiale aspekter på grammatikken

Undervisnings- og eksamensspråk

Spansk

Undervisning

Undervisningen er samlingsbasert og tilbys i form av forelesninger og praktiske oppgaver knyttet til forelesningene. Det regnes med aktiv deltakelse fra studentene.

Kvalitetssikring av emnet: Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden. Programstyret avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.


Eksamen

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan fremstille seg til eksamen:

  • En individuell skriftlig hjemmeoppgave på ca. 10 sider om ett av temaene som blir diskutert i løpet av kurset. Datoen kunngjøres i begynnelsen av semesteret på Fronter.

Arbeidskrav evalueres av faglærer med godkjent/ikke godkjent.

Eksamen består av:

  • 1 uke hjemmeksamen på ca. 6000- 7000 ord.

Emnet evalueres med bokstavkarakterer (A-F), hvor F er 'ikke bestått'.

Alle skriftlige arbeider er basert på følgende standard: Times New Roman, 12 pkt., 1,5 linjeavstand, 2,5 cm marg.

Kontinuasjonseksamen:

Ved karakter F/«ikke bestått» tilbys kontinuasjonseksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Ved gyldig forfall tilbys utsatt eksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Frist for oppmelding til kontinuasjonseksamen og utsatt prøve er 15. januar for eksamen i høstsemesteret og 15. august for eksamen i vårsemesteret.


Pensum

Blas Arroyo, José Luis. Sociolingüística del español. Desarrollos y perspectivas en el estudio de la lengua española en contexto social. Madrid, Cátedra. ISBN: 9788437622484

I tillegg vil material som blir lagt ut på Canvas i løpet av kurset være pensum.

Error rendering component

  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: SPA-3011
  • Tidligere år og semester for dette emnet