høst 2017
HIF-1000 Innføring i fonetikk og språkvitenskap - 10 stp

Søknadsfrist

1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret. 1. desember for emner som tilbys i vårsemesteret.

Emnetype

Emnet kan tas som enkeltemne.

Emnet er obligatorisk for studenter i bachelorprogrammet i språk og litteratur, bortsett fra studenter som tar HIF-1100 Innføring i litteraturvitenskap, FIN-0100 Innføringskurs i finsk språk, FRA-0100 Innføringskurs i fransk, RUS-0100 Russisk grunnkurs 1, SPA-0100 Grunnkurs i spansk språk eller TYS-0100 Innføringskurs i tysk.

Målgruppa er alle som ønsker å utdanne seg i et språkfag, og språkinteresserte studenter fra andre fag, f.eks. psykologi, filosofi, sosiologi eller antropologi.


Opptakskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Søknadskode 9199 - enkeltemner lavere grad (ikke realfag).


Innhold

Alle mennesker er utstyrt med en språkevne som setter oss i stand til å produsere og forstå stadig nye ytringer som vi aldri har vært borti før. Denne kreativiteten innebærer at den menneskelige språkevnen er vesentlig annerledes enn kommunikasjonssystemene vi kjenner til fra dyreverdenen, og at språkevnen er en essensiell egenskap ved det å være menneske. Språkvitenskap er studiet av hva denne kompetansen består i, hvordan den tilegnes, hvordan den varierer på tvers av språk, og hvordan vår faktiske språkbruk bidrar til at språk endrer seg over tid. Kurset søker svar på spørsmål som disse: Fonetikk Hvordan produserer og oppfatter vi språklyder? Hvilke lyder brukes i menneskespråk, hvordan varierer bestanden av språklyder fra dialekt til dialekt, og hvordan oppstår det lydendringer? Fonologi Hvordan er det mulig for oss å skrive ned den lydstrømmen vi hører når noen snakker? Hvordan kombinerer vi språklyder til å danne nye ord? Hvorfor er gnypp en vellydende kombinasjon mens bnypp og dnypp ikke godtas av norskspråklige? Hvordan oppstår lydmønstre i språk historisk? Morfologi Hva er ord? Hvordan kan ord avledes og sammensettes for å danne nye ord? Hvordan bøyer vi ord slik at de tilpasses sine omgivelser? Hvordan oppstår uregelmessige verb? Syntaks Hvordan kombinerer vi ord til å danne fraser og setninger? Hvordan henger ordene i en setning sammen? Hvorfor er norsk ordstilling forskjellig fra engelsk og tysk? Semantikk Hvordan får vi tak i betydningen til en setning, og hvordan kan vi tilnærme oss betydningen til et ord? Hvordan oppstår det endringer i ords betydninger?

Hva lærer du

Etter bestått emne har studentene følgende læringsutbytte:

Kunnskaper

Studenten har:

  • kunnskaper om hva som kjennetegner naturlige språk
  • kunnskaper om hva menneskets språkevne består i
  • kunnskaper om hvordan språk er bygd opp, og hvordan språk varierer og endrer seg

Ferdigheter

Studenten kan:

  • analysere data hentet fra ulike språk i verden, med særlig vekt på studentenes eget morsmål. Dette vil sette studentene i stand til å tilegne seg strukturen i et nytt språk mer på like fot med studenter som allerede har tatt et språkfag.
  • kommunisere språkbeskrivelser og analyser i muntlig og skriftlig form og benytte lingvistisk terminologi


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk.

Undervisning

Hver uke tilbys det 2 timer forelesning og 2 timer seminar med praktisk oppgaveløsning. Forelesninger tilknyttet emnet er tilgjengelig i undervisningsportalen Fronter. Det vil være tilgang til et utvalg digitale læringsressurser som benyttes for å lære, øve og diskutere i Fronter. For distansestudenter vil seminarer i nettmøteapplikasjonen Elluminate Live være en del av studiet. Denne er integrert i klasserommet i Fronter.

Kvalitetssikring av emnet: Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden. Programstyret avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.


Eksamen

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan fremstille seg til eksamen:

Arbeidskrav: studentene må  ha fått godkjent innlevering av fire hjemmeoppgaver, som dekker følgende områder: fonetikk/fonologi, syntaks/morfologi, semantikk/pragmatikk, diakroni/språkvariasjon. Besvarelsene skal innleveres til fastsatte frister. Hjemmeoppgavene blir vurdert med bestått/ikke bestått.

Eksamensform: Skriftlig, nettbasert hjemmeeksamen på fire (4) timer. Emnet blir vurdert med bestått/ikke bestått.

Ved vurdering "ikke bestått" til ordinær eksamen, har studenten anledning til å kontinuere.

Frist for oppmelding til kontinuasjonseksamen er 15. januar for eksamener i høstsemesteret og 15. august for eksamener i vårsemesteret.


Pensum

Nordgård, Torbjørn (red.) 2001. Innføring i språkvitenskap. Gyldendal Akademisk.   Abrahamsen, Jardar Eggesbø og Aleksander Morland 2010. Starthjelp i fonetikk og lingvistikk. Tapir. 

Error rendering component

  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: HIF-1000
  • Tidligere år og semester for dette emnet