UBs privatarkiver
I årenes løp har Universitetsbiblioteket i Tromsø tatt inn en del arkivmateriale etter bl.a. nordnorske forfattere, faglig ansatte og forskergrupper ved UiT. Privatarkivene befinner seg i lukket magasin, men er tilgjengelig for forskere, forfattere, slektsgranskere og andre som har behov for å konsultere materialet. Her finner du en liste over arkiver som er ferdig ordnet, med lenke til arkivkataloger.
For å søke om tilgang, ta kontakt med UBs arkivansvarlig.
Ultima Thule
Ultima Thule er Universitetsbibliotekets samling av eldre trykksaker (hovedsakelig fra før år 1900) som omhandler nordområdene i vid forstand. Samlinga inneholder bl.a. reiseskildringer, ekspedisjonsrapporter, eldre forskningsarbeider, skjønnlitteratur, kart, polarhistoriske fremstillinger, skildringer av samene, m.m. Litteratur om Antarktis inngår også i samlinga.
Samlingen befinner seg i et eget, avlåst, klimaregulert rom på Kultur- og Samfunnsfagbiblioteket. Det er mulig å låne et begrenset antall titler av gangen til lesesalslån ved å henvende seg i skranken mellom kl 8 og 15 på hverdager. For å avtale lengre besøk/omvisninger i rommet, kontakt Per Pippin Aspaas.
Qvigstadrommet
Just Knud Qvigstad (1853–1957) var rektor ved Tromsø lærerhøgskole og en betydningsfull forsker innen samisk og kvensk språk og kultur. Han samarbeidet med forskere over hele Nordkalotten og bygde målrettet opp en boksamling innen sitt forskningsfelt. Bl.a. kjøpte han antikvariske verk om samer og andre finsk-ugriske folk og byttet til seg publikasjoner fra kolleger i inn- og utland. Denne samlingen av forskningslitteratur donerte han til Tromsø museum (nå Universitetsmuseet). Qvigstadsamlingen befinner seg i et eget, avlåst, klimaregulert rom i Universitetsbibliotekets lokaler i Tromsø museum. Ta kontakt med bibliotekspersonalet ved museet på e-post tmu@ub.uit.no for å få tilgang.
Seminarsamlingen
Trondenes seminar, en forløper til UiT Norges arktiske universitet, ble opprettet i 1826. I 1848 flyttet institusjonen til Tromsø, hvor den i dag er kjent som Lærerskolen (bygget hvor Institutt for lærerutdanning og pedagogikk holder til). Seminaret hadde fra starten av en egen boksamling. Bøkene ble helt fram til etter andre verdenskrig registrert i en håndskrevet katalog etter løpenummer (kronologisk ordnet etter når de ble anskaffet). De aller fleste titlene er intakt, og samlingen utgjør utvilsomt et sjeldent eksempel på en lærerutdanningshistorisk boksamling. Universitetsbiblioteket holder i skrivende stund (høsten 2015) på med å rekonstruere samlingen ut fra den håndskrevne katalogen. Bøkene vil bli oppstilt i et eget, avlåst, klimaregulert magasin på Psykologi- og jusbiblioteket.
For mer informasjon, ta kontakt med Marianne Kaldager.
Urfolksrommet
KS-biblioteket har et eget rom som kalles for Urfolksrommet/Áloálbmotčoakkáldat. Rommet er plassert i bibliotekets tredje etasje i det sørvestlige hjørnet (som vender mot kantina), og inneholder tо samlinger:
- Urfolkssamlingen, som rommer samiske og andre urfolksrelaterte utgivelser
- Gajdušek-samlingen, som har fått sitt navn etter professor Gajdušek, som donerte bøkene til biblioteket.
Vegg i vegg finner vi Ultima Thule-samlingen, som i hovedsak inneholder sjeldne bøker og annet materiale om og fra Nordområdene.
For mer informasjon, kontakt Erlend Hagan, fagansvarlig for samisk og urfolksstudier.
Kolsrudsamlingen
Kirkehistoriker Oluf Kolsrud (1885–1945) var professor ved universitetet i Christiania/Oslo og en ivrig boksamler, særlig av forskningslitteratur innen historie, religion og språkvitenskapene. Han behersket en rekke språk, bl.a. norrønt, latin, kirkeslavisk, finsk, samisk, russisk og polsk. Han samlet meget målrettet særtrykk av tidsskriftsartikler, religiøse pamfletter og lokalhistorisk litteratur utgitt i hans samtid, i tillegg til sjeldne antikvariske verk om bl.a. reformasjonen og om kirkehistoriske forhold i en rekke land. På slutten av sitt liv overtok han i tillegg teologen Sigurd Odlands boksamling, som vesentlig dekker eksegetisk faglitteratur. Hele samlingen kom etter Kolsruds død til Nord-Norge, nærmere bestemt Sentralbiblioteket for Nord-Norge i Tromsø. Tromsø kommunale bibliotek og byarkiv har fortsatt en del av titlene etter Kolsrud i sin samling, men etter at Universitetsbiblioteket ble etablert på 1970-tallet, havnet brorparten av titlene her.
Kolsrudsamlingen og Odlandsamlingen er nå registrert og befinner seg i et eget, avlåst, klimaregulert rom i Psykologi- og jusbiblioteket. Dokumenter fra samlingen kan lånes til bruk på lesesalen. Fra høsten 2016 vil det også bli mulig å bestille digitale kopier herfra.
Ta kontakt med Marianne Kaldager for mer informasjon.