Tuulessa - I vinden

Midlertidig utstilling

Den kvenske kulturen er i vinden. Når hadde du sist en kvensk kulturopplevelse?

Hvordan skal vi kjenne igjen den kvenske kulturen i dag? Det er ikke alltid så lett å vite, om du ikke sjøl snakker kvensk eller kjenner til de tradisjonelle kulturuttrykkene.

Hvis du ikke har langt merke til noe kvensk i det siste vil du nok snart komme til å gjøre det, for den kvenske kulturen er i vinden. Det bobler av liv i kvensk musikk, kvensk håndverk og kvensk teater, for å nevne noe. Kvenene inntar en mer synlig plass i både kultur- og næringslivet.

Ei gruppe forskere ved UiT Norges arktiske universitet har sammen med Vadsø museum – Ruija kvenmuseum og Nicolaysen Film undersøkt hvordan den kvenske kulturen er synlig i dag – på familiefronten, i kulturnæringene og på museum. Smakebiter presenteres i vandreutstillinga «Tuulessa – I vinden», som vises på Norges arktiske universitetsmuseum (Tromsø Museum) fra 23. januar.

I utstillinga møter du kvensk samtid og blir kjent med hvordan den kvenske kulturen uttrykkes i dag. Her er både industriprodukter og kunstverk, her er kvenenes egne refleksjoner omkring identitet og kulturarv, og her er tradisjonelle håndverksteknikker brukt på nye måter.

Se den kvenske kulturen få vind i seilene – besøk utstillinga og bli klok på kvensk!

 

 

Siste visningsdag i Tromsø er 18. april (2.påskedag). I løpet av 2022-2023 går utstillinga videre til Nord-Troms museum, Alta Museum, Kvensk Institutt i Børselv og Vadsø museum-Ruija kvenmuseum. 

Du kan lese mer om arbeidet med utstillinga på Kvenkulturbloggen.

 

Sist endret: 14.03.2022 13.27