I fotografiets tid

Midlertidig utstilling

Rolf Ärnströms bilder fra 1940-årene gir oss et unikt og annerledes blikk inn i samisk barndom og skolegang.

"I fotografiets tid" tar utgangspunkt i en samling amatørfotos fra to samebyer i Nord-Sverige som Tromsø Museum Universitetsmuseet fikk inn etter læreren og amatørfotografen Rolf Ärnström (1914-1997). Det er første gang denne sjeldne billedsamlingen gjøres tilgjengelig for publikum i form av en vandreutstilling.

Rolf Ärnström kom som lærer til sameskolen i Lannavaara - noen mil sør for Karesuando - i 1942 og ble i området i seks år. For den unge læreren ble møtet med en levende sameby på Nordkalotten en opplevelse for livet; så fremmedartet og eksotisk at han seinere i livet sammenlignet det med en reise til Mars. Nysgjerrigheten hans ble vekket. I likhet med flere av tidas toneangivende dokumentarfotografer brukte han sitt nyinnkjøpte småbildekamera til å utforske og forsterke sine møter med verden og menneskene. Elevene i småskolen ble hans viktigste motiver. I en avslappet, uhøytidelig og nærmest familiær stil skildrer læreren barnas virkelighet i et tradisjonelt reindriftssamfunn, i skolen, i leken, i naturen og i arbeidet. Mer enn 60 år etter at disse bildene ble tatt kan man trygt framheve dem som en sjelden billedskatt, såvel motivmessig og ikke minst i forhold til måten stoffet er behandlet på - og som viser en dyp respekt for de avbildede og den kulturen de representerer.

Et fotografisk bilde er ikke bare et bilde av noe, men også noe. Ärnström inngår i en lang tradisjon der "det fremmede blikk" utforsker og avbilder en minoritetsbefolkning, på godt og vondt. "I fotografiets tid" er både en reise i Sápmi og en reise i fotografiets historie. I tidsspennet fra 1863 til 2010 ser utstillinga nærmere på forholdet mellom fotografi, kultur, makt og identitet. Hvem tok hvilke bilder i Sápmi - når, og ikke minst til hvilke formål? I en avsluttende sekvens forflytter vi oss til dagens virkelighet i det miljøet Ärnström en gang skildret, for å undersøke hvilken virkning disse bildene kan ha 60 år etter at de ble tatt - som minnemateriale, og som utgangspunkt for refleksjoner omkring samisk identitet i dag.

Utstillinga vises på Tromsø Museum fram til og med 27. august 2017.

Utstillinga er også tilgjengelig som vandreutstilling.

Sist endret: 07.06.2017 13.46