Stor nedgang i besøk til universitets­museet i 2020

Norges arktiske universitetsmuseum har hatt en nedgang i besøket i 2020 på 60% som følge av pandemien. Det har medført et betydelig inntektstap for museet.

- I 2020 hadde Norges arktiske universitetsmuseum, Polarmuseet og Tromsø arktisk-alpine botaniske hage normal drift frem til 12. mars, da hele Norge stengte ned, forteller direktør Lena Aarekol. Våre to museer gjenåpnet 1. juni, mens Botanisk hage har vært åpen hele året.

I 2020 ble det samlede besøkstallet 71 688 mot 179 225 året før, det innebærer en ikke uventet nedgang på 60 %. - Etter gjenåpningen av museene har besøkstallene utgjort omtrent 20% av normalt nivå, forklarer direktøren. Vi ser at særlig besøket av større grupper har gått ned med en reduksjon på 87% i forhold til 2019. Dette skyldes i hovedsak den sviktende internasjonale turismen. Nedgangen i besøket har betydd et betydelig inntektstap i 2020 for museene, på 4,7 millioner kroner.

Selv om Botanisk hage ikke har vært stengt, har konsekvensene av pandemien også virket inn på besøket her. Tilsammen besøkte 19 370 gjester hagen sammenlignet med 38 520 i 2019. Det er en nedgang i besøket på rundt 50%.

- Det uvanlige året for museene har medført mange endringer, sier Lena Aarekol. Vi har jobbet mye med smitteverntiltak, slik at besøk på museene er trygt for publikum. Vi har også satset på å nå vårt publikum i sosiale medier, særlig med formidling gjennom film. I sommer tok museet sammen med Visit Tromsø og fem andre attraksjoner initiativ til å lansere et gratis aktivitetspass for barn, Tromsø-eksperten. Vi har hatt aktiviteter for barn hver dag gjennom sommeren, og lokalbefolkningen har bidratt til godt besøkte arrangement utendørs i høst.

- Med tanke på at Tromsø har ca. 76 000 innbyggere er vi godt fornøyd med at vårt lokale publikum trofast har besøkt oss i 2020 i så stor grad. Vi ønsker alle tilbake igjen til ett nytt og bedre museumsår i 2021 – og vår nye nordlysutstilling er vel verdt et besøk, oppfordrer direktør Lena Aarekol.

Fra utstillinga "Under lyset" på Norges arktiske universitetsmuseum Foto: Daniel Lilleeng