I vitenskapens tjeneste

Ny utstilling om store, små, dyre og helt alminnelige ting som har gjort sin viktige jobb for vitenskapen.

geigerteller

Torsdag 13. september kl. 19 åpnes dørene for museets egenproduserte utstilling «Apparater, instrumenter og maskiner – i vitenskapens tjeneste". Her får du oppleve ting som har spilt en viktig rolle i kunnskapsproduksjonen ved UiT Norges arktiske universitet. Blant annet geigertelleren du ser på bildet.

- Jeg tror publikum kommer til å bli overrasket over det de får se. Noen av tingene kan ses på av oss som enkle bokser med instrumentpanel, men som for forskerne har vært revolusjonerende. Det er ting som har gjort det mulig å gjennomføre analyser på nanosekund i stedet for over dager, sier prosjektleder for utstillingen, Anita Maurstad.

Tingenes forunderlige verden
Tingene i utstillingen kommer fra Fakultet for naturvitenskap og teknologi ved UiT Norges arktiske universitet. Fakultetet utdanner ingeniører, kjemikere, fysikere, geologer, informatikere og matematikere, og tingene i utstillingen har vært deres. Noe har kostet det hvite ut av øyet, mens for eksempel Ludvigsekken har vært en billig investering. Alt har vært like kjærkomment for forskerne.

- Forskere trenger ting for å finne ut av verden, og tingene er i stadig endring, sier Anita Maurstad. - Mens gårsdagens forskere kunne hente seg en kopp kaffe mens maskinen jobbet, rekker de i dag knapt å blunke. Dette er en utstilling om ting som har spilt en viktig rolle for den fantastiske og mangslungne kunnskapen som er produsert ved UiT Norges arktiske universitet.

Vitenskapelig kulturarv?
Dekan Arne O. Smalås ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi åpner utstillingen på Tromsø Museum torsdag 13. september. Pensjonistforeninga ved fakultetet har gjort en viktig innsats med å registrere  vitenskapshistoriske objekter, mens en prosjektgruppe ved museet har utviklet og utformet utstillingen.

- Vi har lett for å se at gamle ting er kulturarv, sier Maurstad. - Kulturarven er viktig fordi den gjennom å vise hva og hvordan vi gjorde ting før, sier noe om hvor vi kommer fra. Spørsmålet er om ting brukt for å fremme kunnskap også gjør en slik kulturarvsjobb? Ting knytter også til seg minner – vi husker episoder vi har deltatt i når vi møter ting fra vår fortid

Legorobot. Foto: Daniel Lilleng, Lamin Sanneh, Gaute Lien

Norsk flagg   The flag of United Kingdom   Die deutsche Flagge     Le Pavillon français   La bandera española

Åpningstider og priser

Vintersesong 1.9. - 31.5:
Mandag-fredag: 10.00-16.30
Lørdag: 12.00-15.00
Søndag: 11.00-16.00

Særlige åpningstider i mai 2018

Sommersesong 1.6. - 31.8.:

alle dager 9:00 - 18:00

Museet holder åpent alle dager i året unntatt 1. og 17.5., 24. og 25.12.

Voksne: kr 60,-
Barn over 7 år/studenter/vernepliktige/pensjonister/honnør: kr 30,-
Familiebillett (2 voksne + barn): kr 120,-

Grupper (minimum 10 stk.):  kr 45,- pr. pers.

Kombinasjonsbillett MS Polstjerna/Tromsø Museum/Polarmuseet: kr 80,-/40,-/160,-

Studenter og ansatte ved UiT: gratis

Fullstendig liste, se her

Café Rotunden er åpen på

søndager 12:00 - 15:30. Selvbetjening mandag - lørdag.

Vintersesong 1.1-14.6/16.8-31.12:
Alle dager: 11.00-17.00

Særlige åpningstider i mai 2018

Sommersesong 15.6-15.8:

Alle dager: 9:00 - 18:00

1. mai og 17. mai holder museet stengt

Voksne: kr 60,-

Barn (7-18)/studenter/pensjonister: kr 30,-
Familiebillett (2 voksne + barn): kr 120,-

Grupper (minimum 10 stk.): kr 45,- pr. pers.

Kombinasjonsbillett Tromsø Museum: kr 80,-/40,-/160,-

Studenter og ansatte ved UiT: gratis

Email: postmaster@polarmuseum.no

Sommersesong 15.6. -15.8:

Alle dager: 11:00 -17:00

Voksne: kr 40,-
Barn (7-18)/student/honnør): kr 20,-
Familiebillett: kr 80,-

Grupper over 10 personer: kr 30,- pr. pers.

Kombinasjonsbillett Ms Polstjerna/Tromsø Museum/Polarmuseet: kr 80,-/40,-/160,-

Kombinasjonsbillett MS Polstjerna/Polaria:

Voksen: kr 115,-

Barn: kr 60,-

Studenter: kr 75,-

Honnør: kr 90,-

Åpent 24/7, gratis adgang

Kafé Hansine Hansen er åpen i sommer.
1.6. -1.9. kl. 11:30 - 15:30, alle dagar.

Klikk for et større kart