Maris takk

- Det fantes ikke joik i mitt hjem da jeg vokste opp. Derfor ble jeg veldig glad for å oppdage at museet hadde opptak av gamle joiker.

bilder og Mari.JPG
Foto: Cathrine Paus

Det sier artisten Mari Boine. Ikke bare til oss, men til et stort publikum under sin nye konsertforestilling «Forstår vi hverandre?» som nylig hadde urpremiere på Riddu Riđđu-festivalen. Forestillingen er laget i forbindelse med at UiT Norges arktiske universitet fyller 50 år, og belyser forholdet mellom vestlig vitenskap og urfolkskunnskap.

Historien bak sangene
Gjennom sang, joik, bilder og tekster forteller Mari sin personlige historie om hvordan sangene hennes er blitt til. Ikke bare er museets joikearkiv flittig brukt av den verdenskjente artisten, men også bildearkivet er gjennomsøkt for å vise hvordan samene er blitt fremstilt opp gjennom historien. - Temaet i forestillingen er noe jeg har tenkt på lenge. Jeg er et intellektuelt og åndelig vesen, og lurer på hva som foregår verden over med naturfolk og den vestlige kulturen? Det er to tenkemåter som kolliderer, og der den ene mener at den er mer verdt enn den andre. Det skal være mulig å verdsette begge deler.

En takk til Ola
En egen sekvens i forestillingen er en personlig takk til museets forsker Ola Graff som hjalp Mari Boine med å finne veien tilbake til joiken. I timesvis satt hun og lyttet seg gjennom joikearkivet på begynnelsen av 90-tallet.  -  Jeg er evig takknemlig at jeg fikk lov av Ola Graff til å komme og høre gjennom opptakene – og i det skjulte å kopiere noe. Det har hatt stor betydning for utviklingen av min musikk. Noen av joikene har jeg hentet rytme fra, andre har jeg brukt jeg som inspirasjon og av en fikk jeg et endelig bevis for at trancen var til stede i joiken. Jeg ble veldig glad da jeg fant Niillá Biti sin joik fra mine barndomstrakter Karasjok. Jeg følte at jeg hadde bevis på at våre joiker ikke alltid har vært så kontrollerte som de er i dag. Nå er jeg aldri fornøyd med en konsert før publikum kommer litt i en trance, ler Mari Boine. Niillá Biti sin joik er med i den nye forestillingen.

Se video fra Riddu Riđđu-festivalen der Ola Graff hadde egen joikelavvo:

Mari er vokst opp i et strengt kristent hjem, der joiken ikke hørte hjemme. Foreldrene hennes gråt da hun hun ga ut en CD med sang og joiker side om side, og mente hun hadde solgt seg selv til djevelen.  - I oppveksten var jeg var veldig flink til å bli så norsk som mulig. Mine foreldre snakket aldri om oss som samer eller om historien vår. Det høres helt latterlig ut, men jeg var ikke engang bevisst på at vi var samer før i niende klasse, og det endelig ble skrevet samisk på tavla. Jeg hadde ikke engang visst at jeg savnet det. Først på lærerskolen begynte ting å falle på plass, og jeg ble rasende. Det var da alle disse sinte sangene kom ut av meg. Jeg ble plutselig en talsperson for hele folket, også jeg da, som var verdens mest sjenerte menneske. Så har jeg vokst med oppgaven i 25 år.

Foto: David Jensen, UiT Norges arktiske universitet

Mari Boine utnevnes til æresdoktor ved UiT Norges arktiske universitet i september.

Norsk flagg   The flag of United Kingdom   Die deutsche Flagge     Le Pavillon français   La bandera española

Åpningstider og priser

Vintersesong 1.9. - 31.5:
Mandag-fredag: 10.00-16.30
Lørdag: 12.00-15.00
Søndag: 11.00-16.00

Særlige åpningstider i mai 2018

Sommersesong 1.6. - 31.8.:

alle dager 9:00 - 18:00

Museet holder åpent alle dager i året unntatt 1. og 17.5., 24. og 25.12.

Voksne: kr 60,-
Barn over 7 år/studenter/vernepliktige/pensjonister/honnør: kr 30,-
Familiebillett (2 voksne + barn): kr 120,-

Grupper (minimum 10 stk.):  kr 45,- pr. pers.

Kombinasjonsbillett MS Polstjerna/Tromsø Museum/Polarmuseet: kr 80,-/40,-/160,-

Studenter og ansatte ved UiT: gratis

Fullstendig liste, se her

Café Rotunden er åpen på

søndager 12:00 - 15:30. Selvbetjening mandag - lørdag.

OBS: Polarmuseet er stengt for ombygging 15.10.18 - 15.01.19.

Vintersesong 1.1-14.6/16.8-31.12:
Alle dager: 11.00-17.00

Særlige åpningstider i mai 2018

Sommersesong 15.6-15.8:

Alle dager: 9:00 - 18:00

1. mai og 17. mai holder museet stengt

Voksne: kr 60,-

Barn (7-18)/studenter/pensjonister: kr 30,-
Familiebillett (2 voksne + barn): kr 120,-

Grupper (minimum 10 stk.): kr 45,- pr. pers.

Kombinasjonsbillett Tromsø Museum: kr 80,-/40,-/160,-

Studenter og ansatte ved UiT: gratis

Email: postmaster@polarmuseum.no

Sommersesong 15.6. -15.8:

Alle dager: 11:00 -17:00

Voksne: kr 40,-
Barn (7-18)/student/honnør): kr 20,-
Familiebillett: kr 80,-

Grupper over 10 personer: kr 30,- pr. pers.

Kombinasjonsbillett Ms Polstjerna/Tromsø Museum/Polarmuseet: kr 80,-/40,-/160,-

Kombinasjonsbillett MS Polstjerna/Polaria:

Voksen: kr 115,-

Barn: kr 60,-

Studenter: kr 75,-

Honnør: kr 90,-

Åpent 24/7, gratis adgang

Kafé Hansine Hansen er åpen i sommer.
1.6. -1.9. kl. 11:30 - 15:30, alle dagar.

Klikk for et større kart