Etterlengtet bok

22.11.2016 Paus, Cathrine

En lengsel har endelig fått sin hvile. Bjørn Hebba Helberg har samlet kunnskapen om bergkunst i nord mellom to permer.

I over 20 år har Bjørn Hebba Helberg (70) arbeidet med dokumentasjon, skjøtsel og forvaltning av bergkunst ved Tromsø Museum – Universitetsmuseet. I like mange år har han måttet sitte med et uendelig antall bøker oppslått samtidig for å finne informasjon om alle bergkunstlokaliteter som er registrert i området nord for Polarsirkelen. Først når han går av med pensjon kommer boken han og mange andre har lengtet lenge etter. Han måtte skrive den selv.

En slags bibel
-  Vi trengte en samlet «bibel» med detaljerte beskrivelser av alle kjente bergkunstlokaliteter som er registrert fra Sør-Varanger i nord til Lurøy i sør. Jeg skulle gå av med pensjon og syntes jeg det var fint å kunne levere et slikt samlende verk etter meg. Det er også en takk til Riksantikvaren som finansierte et ti år lang nasjonalt bergkunstprosjekt som har hatt stor betydning for den økte interessen for bergkunsten i landet.

Alle typer bergkunst
- Bergkunsten i Nord-Norge er mangfoldig. Nord-Norge er den eneste landsdelen som er alene om å ha alle typer bergkunst, fordi Nordland fylke trolig er det eneste sted som vi kjenner til som har slipte helleristninger. Hogde helleristninger er den dominerende bergkunsttypen, og her er helleristningene i Alta den viktigste lokaliteten i vår landsdel. I tillegg kan landsdelen skilte med hoveddelen av hule- og hellemalerilokalitetene i landet, forteller Helberg.

En veiviser
Boken «Bergkunst nord for polarsirkelen» kan være en veiviser for den som er interessert i vår nord-norske kulturhistorie. Hvor finner du lokalitetene? Hva får du se der? Hvor store er skadene? Boken gir detaljerte svar. Ikke bare for den som arbeider med forvaltning av arkeologi og bergkunst, men vel så mye for alle som vil vite mer om hvordan folk uttrykte seg i en fjern fortid.

Alle kan se
I boken finner du nøyaktige posisjoner for alle lokalitetene, og hjelp til å finne frem til områder som er vanskelig tilgjengelig. En rett ting å gjøre, mener Bjørn Hebba Helberg.

- Jeg mener at vi ikke har rett til å stenge ute noen, spesielt ikke lokalbefolkningen. Av de skadene vi ser på bergkunsten i dag er 80-90 prosent naturlige og skyldes erosjon, forvitring, moser og alger. Skadene etter mennesker er rimelig beskjedne. Jeg tror ikke på å holde feltene hemmelige for folk, men heller informere godt om det verdifulle ved funnene og stedene.

Avslutter med stil
Et langt arbeidsliv med bergkunst har fått sin slutt med en bok. Det var absolutt ikke kjærlighet ved første blikk da Helberg med enn magistergrad i arkeologi, fikk jobb med det nasjonale bergkunstprosjektet.  - Etter hvert er jeg blitt veldig glad i bergkunst. Det er en fascinerende verden.

Bjørn Hebba Helberg har brukt 20 år av sitt liv til å dokumentere bergkunst. Foto: Mari Karlstad, Tromsø Museum - Universitetsmuseet

Vil du se litt av boka? Kikk her

Lanseres 1. desember
Boka Bergkunst nord for polarsirkelen lanseres på Tromsø Museums Desembernatt torsdag 1. desember. kl. 22.00.  Forfatteren vil fortelle fra arbeidet med bergkunst og fra boka, og Eva Walderhaug som er seniorrådgiver hos Riksantikvaren vil kommentere verket. Boka er utgitt av Orkana Akademisk, og boka selges til en egen introduksjonspris i museumsbutikken.

Årets Desembernatt har åpenhet som stikkord. Tromsø Museum byr på et variert program fra kl. 18 til 24 og gratis inngang hele kvelden. Se hele programmet for Desembernatt her.

Norsk flagg   The flag of United Kingdom   Die deutsche Flagge     Le Pavillon français   La bandera española

Åpningstider og priser

Norges arktiske universitetsmuseum holder stengt

Som et forebyggende tiltak mot smittespredning av koronaviruset er det besluttet å stenge utstillingene inntil videre. I første omgang avlyses også alle arrangementer fram til 19. april. Vi beklager ulempen dette medfører, og ser fram til å ønske alle våre besøkende velkommen tilbake.

Vintersesong 1.9. - 31.5:
Mandag-fredag: 10.00-16.30
Lørdag: 12.00-15.00
Søndag: 11.00-16.00

Andre åpningstider i 2019

Sommersesong 1.6. - 31.8.:

alle dager 9:00 - 18:00

Museet holder åpent alle dager i året unntatt 1.5 og 17.5., 24. og 25.12.

Priser:

Voksne: kr 70,-
Barn over 7 år/studenter/vernepliktige/pensjonister/honnør: kr 35,-
Familiebillett (2 voksne + barn): kr 140,-

Grupper (minimum 10 stk.):  kr 50,- pr. pers.

Kombinasjonsbillett MS Polstjerna/Tromsø Museum/Polarmuseet: kr 100,-/50,-/200,-

Studenter og ansatte ved UiT: gratis

Fullstendig liste, se her

Café Rotunden er åpen på

søndager 12:00 - 15:30. Selvbetjening mandag - lørdag.

Polarmuseet holder stengt

Vintersesong 1.9–31.5:
Alle dager: 11.00–17.00

Sommersesong 1.6–31.8:
Alle dager: 09.00–18.00

1. mai og 17. mai holder museet stengt.

Voksne: kr 70,-

Barn (7-18)/studenter/pensjonister: kr 35,-
Familiebillett (2 voksne + barn): kr 140,-

Grupper (minimum 10 stk.): kr 50,- pr. pers.

Kombinasjonsbillett Tromsø Museum: kr 100,-/50,-/200,-

Studenter og ansatte ved UiT: gratis

Email: postmaster@polarmuseum.no

OBS: MUSEUMSSKUTA MS POLSTJERNA ER STENGT INNTIL VIDERE, I PÅVENTE AV REPARASJONSARBEID.

Priser:

Voksne: kr 50,-
Barn (7-18)/student/honnør): kr 25,-
Familiebillett: kr 100,-

Grupper over 10 personer: kr 35,- pr. pers.

Kombinasjonsbillett Ms Polstjerna/Tromsø Museum/Polarmuseet: kr 100,-/50,-/200,-

Kombinasjonsbillett MS Polstjerna/Polaria:

Voksen: kr 115,-

Barn: kr 60,-

Studenter: kr 75,-

Honnør: kr 90,-

Åpent 24/7, gratis adgang

Kafé Hansine Hansen er åpen i sommer.
1.6. -1.9. kl. 11:30 - 15:30, alle dagar.

Klikk for et større kart