Disputas - Master of Philosophy Jon Helgheim Holte. Tittel på avhandlingen: “Remuneration and organization in general practice: Three essays on doctors' preferences”

Master of Philosophy in International Community Health Jon Helgheim Holte disputerer for ph.d.-graden i helsevitenskap og vil offentlig forsvare avhandlingen:

“Remuneration and organization in general practice: Three essays on doctors' preferences”

Kort sammendrag av avhandlingen:

Behovet for å rekruttere og beholde allmennleger forventes å øke betraktelig i løpet av de neste årene, både på grunn av en aldrende befolkning og Samhandlingsreform som foreslår å flytte flere ressurser til primærhelsetjenesten. Det vil forsterke den eksisterende utfordringen knyttet til å rekruttere og beholde leger i distriktene, men det kan også gjøre det vanskeligere å rekruttere og beholde allmennleger i urbane områder. Kunnskapen om effektene av ulike incentivordninger, som kan iverksettes for å øke rekrutteringen til allmennpraksis, er generelt ansett for å være dårlig. Hovedmålet med denne avhandlingen er å forbedre kunnskapsgrunnlaget for hva myndighetene kan gjøre for å rekruttere flere leger til allmennpraksis, og for å få flere av dagens allmennleger til å fortsette i allmennpraksis. Mer spesifikt er målsetningen å identifisere legenes preferanser for ulike økonomiske og ikke-økonomiske jobbegenskaper. Strukturerte spørreskjemaer, med diskrete valg eksperimenter (discrete choice experiments, DCE), ble brukt for å samle inn data fra unge leger (medisiner-studenter og turnusleger i 2010) og fastleger (alle som var registrert i HELFO databasen i 2012). Resultatene tyder på at rekrutteringstiltak, som inneholder flere ikke-økonomiske insentiver (f.eks. bedring av mulighet for faglig utvikling og kontroll over arbeidstid), kan bidra til løse dagens utfordring med å rekruttere og beholde allmennleger i distriktene. Det å øke inntekten, fra dagens nivåer i Norge, ser ut til å ha begrenset effekt. Dette fordi legene i liten grad verdsetter inntektsøkninger utover et referansenivå som allerede er oppnådd. Videre indikerer resultatene at en økende andel leger vil foretrekke fastlønnsavtaler framfor dagens system med privat praksis. Særlig gjelder dette blant yngre kvinnelige leger.(Avhandlingen er tilgjengelig for utlån hos Seksjon for forskningstjenester frem til disputasdato)

Veiledere
Hovedveileder professor Jan Abel Olsen
Biveileder forsker Birger Abelsen

Bedømmelseskomiteen
Ph.d. Kim Rose Olsen, Centre of Health Economics Research, Syddansk Universitet, Odense, Danmark– 1. opponent
Post doc Julie Riise, Institutt for økonomi, Universitetet i Bergen – 2. opponent
Professor Hasse Melbye,Institutt for samfunnsmedisin, Det helsevitenskapelige fakultet, UiT Norges arktiske universitet – leder av komité

Disputasleder
Professor Inger Torhild Gram, Institutt for samfunnsmedisin, Det helsevitenskapelige fakultet, UiT – Norges arktiske universitet

Prøveforelesning over oppgitt emne holdes kl. 10.15, samme sted: “Samhandlingsreformen førte med seg økte krav til samarbeid mellom ulike instanser i helsetjenesten. Hvordan vil dette innvirke på rekruttering til fastlegestillinger og fastlegers jobbtilfredshet?”.

Når: 16.10.15 kl 12.15–16.00
Hvor: Store AUD, MH-bygget
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Ansvarlig: Laila Berg Nilsen
Legg i kalender