Sølvskatten fra Tromsø

Det var tre gutter som lekte hjemme i hagen på Tromsøya som fant de første smykkene – ei sølvperle, et kjede med forgylte dragehoder i endene, og et stort, rundt anheng som antakelig har hengt på dette kjedet.

Funnstedet
Smykkene ble funnet i et hulrom i denne lille ura. 
Foto: Adnan Icagic, Tromsø Museum

Det var tre gutter som lekte hjemme i hagen på Tromsøya som fant de første smykkene – ei sølvperle, et kjede med forgylte dragehoder i endene, og et stort, rundt anheng som antakelig har hengt på dette kjedet. Guttene, Arthur, Teodor og Jesper, tok funnet med inn, og pappa Svein Morten Sørensen kontaktet Tromsø Museum. Arkeologer fra museet var snart på plass i hagen, og flere smykker kom fram fra jorda; to flotte, snodde halsringer og et relikviekors av sølv som var festet til et sølvkjede med dyrehoder i endene.

 

 

 

 

Hele skatten. Samlet vekt er 754 g.
Foto: Jorunn Marie Rødli, Tromsø Museum

 

 

 

 

Det runde anhenget har en dekor som daterer det til ca. 900 e. Kr. Detaljer på halsringene tyder på at de kan stamme fra første halvdel av 1000-tallet. Korset tilhører en gruppe relikviekors som er datert til tiden rundt 1100. Kjedene med dyrehoder har omtrent samme datering som korset. Smykkene har altså ulik alder, men måten de var nedlagt på tyder på at de var plassert i ura samtidig. De yngste smykkene angir at dette skjedde omkring år 1100.

Snodd halsring av sølv fra 1000-tallet.
Foto: Jorunn Marie Rødli, Tromsø Museum
Snodd halsring av sølv fra 1000-tallet. 
Foto: Jorunn Marie Rødli, Tromsø Museum
 

 

Relikviekors av sølv fra ca. 1100.
Foto: Jorunn Marie Rødli, Tromsø Museum

Både dette funnet og liknende funn såvel fra Nord-Norge som fra Norge og Norden for øvrig, har kvaliteter som tyder på at de er satt sammen etter et bestemt mønster. Dette kan igjen tyde på at smykkene ble plassert i ura i forbindelse med rituelle nedleggelser. Hva slags ritualer det dreier seg om vet man ikke med sikkerhet, men funnet stammer fra en turbulent periode i både politisk og religiøs forstand. Kanskje var nedleggelsen av skatten et forsøk på å lette overgangen fra det gamle til det nye samfunnet?

Skatten er nå utstilt i et solid spesialmonter som museet har kunnet skaffe seg takket være en donasjon fra Sparebanken Nord-Norge. I skatterommet finnes også mer informasjon om funnet – i ei gjennomført utstilling designet av Irene Lind.

 

 

Korsets framside viser korsfestelsen.
Foto: Jorunn Marie Rødli, Tromsø Museum
Korsets bakside viser Jomfru Maria. 
Foto: Jorunn Marie Rødli, Tromsø Museum

 

 

 

 

Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne
Informasjon
Starter: 16. mars 2015 kl. 00.00
Slutter: 31. desember 2099 kl. 23.59
Hvor: Tromsø Museum
Studiested: Tromsø
Målgruppe: alle