Forstå Nordlyset, hele året!

Visste du at det også er nordlys om sommeren? Her i Nord-Norge er det så lyst at vi ikke kan se det, men det er der. Med magnetiske måleinstrumenter kan du selv forsøke å lage ditt eget nordlys.

Utstillinga ”Forstå nordlyset” har ikke bare informasjon om nordlyset, den inneholder faktisk ekte, skinnende nordlys - utstilt i et spesialbygget plasmakammer. Det gjør Tromsø Museum til det eneste sted i verden hvor du kan se nordlys hele året rundt! 

Nordlyset er i fokus når Tromsø Museum – Universitetsmuseet sin nye faste utstilling. Her kan du ta steget ut i verdensrommet og inn i nordlysets fascinerende fysikk. Utstillinga viser hvor og hvordan nordlyset dannes - fra atom-nivå til det vide verdensrom. Det er store krefter i sving når nordlyset flammer over himmelen – hvert nordlys forteller om aktiviteten på sola. 


 Visste du at det også er nordlys om sommeren? Her i Nord-Norge er det så lyst at vi ikke kan se det, men det er der. Med magnetiske måleinstrumenter kan forskerne se nordlysaktiviteten også i den lyse årstida. På Tromsø Museum kan du selv lese av aktiviteten det siste døgnet.

I utstillinga fortelles også litt om Kristian Birkeland, en pioner innen forsking omkring nordlyset. Hans arbeid la grunnlag for den moderne nordlysforskinga, hvor Norge spiller en viktig rolle. Birkeland konstruerte et ”kunstig verdensrom” – et plasmakammer - hvor han laget små nordlys rundt en magnetisk kule som kalles terrella. Et slikt kammer er rekonstruert i utstillinga, og der kan du selv forsøke å lage ditt eget nordlys.

 

 

 

 


Se Nordlysaktiviteten her de siste 24 timene

Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne
Informasjon
Starter: 15. desember 2014 kl. 00.00
Slutter: 31. desember 2099 kl. 23.59
Hvor: Norges arktiske universitetsmuseum
Studiested: Tromsø
Målgruppe: alle