Polarhistorie på skeiva: Utstillingsåpning

Velkommen til åpning av utstillingen Polarhistorie på skeiva 7.oktober kl. 19.00! (Påmelding kreves)

Utstillingen POLARHISTORIE PÅ SKEIVA utforsker en polar museumssamlings skeive sider. I lys av nytt kildemateriale stilles nye spørsmål ved gamle gjenstander.

Skeivhet handler her om brudd på kjønns- og seksualitetsnormer i polare strøk i perioden 1890–1970 – i fangsthytta, på ekspedisjonsskipet og i ishavsbyen Tromsø. Ikke minst om samtidige fortellinger om slike normbrudd.

Kan en pelsanorakk fortelle om levd homoliv i Tromsø på 1940-tallet? Kan en gammel tyllkjole kaste nytt lys over livet på sydpolsekspedisjon?

Utstillingen utforsker hvilken plass skeivt mangfold har i polar- og lokalhistorie – og ikke minst på museum, hvor vår felles fortid bevares, utforskes og formidles.

Til utstillingsåpningen kommer kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen, mezzosopran ved Den Norske Opera Adrian Angelico, fagansvarlig Silje Gaupseth og performancekunstner Gjert Rognli. Rognli viser også fram en rekke intervensjoner laget spesielt til basisutstillingene.

Vi byr på underholdning, bobler og skeive kavringer!

 

OBS! Påmelding i forkant til vilde.utby@uit.no.

 

Utstillingen er Norges arktiske universitetsmuseum/Polarmuseets bidrag til Skeivt kulturår 2022, som markerer at det er 50 år siden avkriminaliseringen av homoseksuelle handlinger i Norge.
Den er støttet av UiT og Fritt Ord.

Når: 07. oktober 2022 kl. 19.00–21.00
Hvor: Polarmuseet
Studiested: Tromsø, Annet
Målgruppe: Ansatte, Studenter, Gjester / eksterne, Inviterte
Kontakt: Vilde Ørsje Utby
E-post: vilde.utby@uit.no
Legg i kalender