Nyåpning av Haldde nordlysobservatorium

UiT Norges arktiske universitet og Alta kommune inviterer til tur til Halddetoppen og offisiell åpning av det restaurerte nordlysobservatoriet. 

Det er blant annet bygget en ny kuppel på nordlysobservatoriet på Halddetoppen.
Det er blant annet bygget en ny kuppel på nordlysobservatoriet på Halddetoppen. Foto: Alta Museum/Thermoglass AS

Det blir felles tur opp til toppen, taler og kulturelle innslag og noen artige overraskelser. Turen opp er ni kilometer lang, med 900 høydemeter, og går på kjerrevei.

Alta har lenge vært et yndet sted å drive med nordlysforskning. Den franske Recherche-ekspedisjonen holdt til ved Altafjorden i årene 1838–39 og inspirerte også andre til å forske på dette vakre og gåtefulle lysfenomenet. I 1899 tok professor Kristian Birkeland initiativet til å bygge et observatorium på Halddetoppen, 900 meter over havet. Byggingen ble finansiert av Stortinget.

Observatoriet ble drevet til 1926, og det ble etablert et helt lite samfunn på Haldde-toppen. I dag er stedet et populært turmål. Alta kommune har de siste årene gjennomført et større restaureringsarbeid av nordlysobservatoriet. Arbeidet skal sikre anlegget for framtida og legge til rette for ny forskning. I samarbeid med Den norske turistforeningen er anlegget også tilrettelagt for besøkende og overnatting. UiT har bidratt finansielt.

Når: 25. juni 2021 kl. 08.30–16.00
Hvor: Halddetoppen
Studiested: Alta
Målgruppe: Studenter, Gjester / eksterne, inviterte, Ansatte
Kontakt: Rune Sundelin
E-post: rune.sundelin@uit.no
Legg i kalender