Verdens første nordområderoman

Med romanen Don Quijote skrev han seg inn i verdenslitteraturen. Selv mente Miguel de Cervantes at mesterstykket sitt var en bok om et heltepar fra Arktis, som har norsk som morsmål. 
Du er velkommen til foredrag.  

De fleste kjenner don Quijotes kamp mot vindmøller i det tørre landskapet i La Mancha. Mindre kjent er det at forfatteren av «verdens første roman», Miguel de Cervantes, også skrev om is og snø i nordområdene. I romanen Persiles og Sigismundas prøvelser. En nordlig historie (Madrid, 1617), har helten norsk som morsmål og er på farefull ferd i arktiske farvann der han opplever å fryse fast i isen. Hva slags blikk for kulturelle forskjeller og likheter mellom nord og sør i Europa formidles i dette verket?

  

Foredragsholder: Randi Lise Davenport er førsteamanuensis i spansk litteratur og kultur ved UiT Norges arktiske universitet hvor hun har undervist i litteratur- og kulturemner på spanskstudiet siden 2009. Hun har særlig forsket på hvordan ulike kunnskapssyn og praksiser kommer til uttrykk i spansk litteratur fra tidlig nytid. De siste årene har hun arbeidet med forestillinger om det nordlige i spansk gullalderlitteratur, spesielt i Miguel de Cervantes’ siste verk: Los trabajos de Persiles y Sigismunda. Historia septentrional (1617). I anledning 400-årsjubileet for publiseringen av dette verket arrangerte hun i 2017 en internasjonal konferanse ved UiT med 80 deltakere fra hele verden. Davenport er styremedlem i den internasjonale Cervantes-foreningen, AC (Asociación de Cervantistas) og i Den internasjonale Gullalderforeningen AISO (Asociación Internacional Siglo de Oro).

 

 

 

Dato: 22. september 2019 kl 11.30
Hvor: Rom E-0101 Svhum-bygget, UiT Tromsø

 

 

Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne
Informasjon
Når: 22. september 2019 kl. 11.30–12.15
Hvor: UiT rom E-0101 svhum-bygget Breivika. Hansine Hansens veg 36
Studiested: Tromsø
Målgruppe: ansatte, studenter, gjester / eksterne
Lenke: Klikk her
Kontakt: Carlos F. Cabanillas Cárdenas