Det gamle er eldst - Verdier i kulturarv


"Skatter" er for mange av oss ting fra tidligere tider. Ting vi finner i jorda eller på loftet, gjemt og glemt, for så å dukke opp i vår tid, til undring, beundring og som kilde til kunnskap og inspirasjon. Hva er det som gjør dem til "skatter"?

 

Dagen handler om hva det er som gir gamle ting verdi. Hva som gjorde dem verdifulle da de ble laget og brukt og hva som gjør dem verdifulle for oss i dag.

Hør foredrag om hva det er som gir gamle ting verdi og se det unike funnet av en samisk tromme som er levert inn til Tromsø Museum. Se film om selfangst. Barneaktiviteter ute:  keramikk-verksted, lærarbeid og bueskyting. Arkeolog for en dag – - kom og grav i den arkeologiske sandkassen.

Program for dagen:

 

Kl. 12 –- 16 Aktiviteter ute for barn: •

Pil- og bueskyting ved Straumeyjar Vikinglag • Demonstrasjon av lærarbeid ved Straumeyjar Vikinglag. Lag din egen pung. •

«Fra jord og ild til gjenstand».  Keramikk-verksted og raku-brenning ved keramiker Marit Landsend •

Arkeolog for en dag. Kom og grav i den arkeologiske sandkassen. Diplom til flinke arkeolog-spirer

 

Kl. 13 - 16 Foredrag i Museumssalen:

 

Kl. 1300 Hva ga ting verdi i forhistorisk tid? v/ førsteamanuensis Marianne Skandfer, TMU.

Hva er det som gjorde dem verdifulle da de ble laget og brukt og hva som gjør dem verdifulle for oss i dag. At de er sjeldne eller kostbare? Eller at de er vanlige og dagligdagse, hensiktsmessig og gjenkjennelig utformet til sitt bruk? 

 

 


 


Kl. 1400 Goavddis/tromma som verdiskapar i fortid og notid.

Forteljingar om goavddis funnet i Hilleshamn og levert til konservering ved Tromsø Museum i 2016.

Museumsleiar ved Várdobáiki samisk senter Marit Myrvoll, konservator Dikka Storm og professor Trude Fonneland, TMU, presenterer tromma og diskuterer kva for nye perspektiv på kulturarv og lokale religiøse forhold i Sør-Troms funnet opnar for. Tromma vil være stilt ut på Tromsø Museum under Forskningsdagane.

 

Kl. 1500 Langt mot nord – selfangst i Vestisen. Filmen ble laget i 1961 av Kjell Fjørtoft på oppdrag fra ishavsrederiet Rieber AS. Vi følger MS Kvitøy på fangst i Vestisen ut fra Tromsø.

Arrangementet er del av Forskningsdagene 2017. Gratis inngang.

 

VELKOMMEN!

 

Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne
Informasjon
     
Når:
01.10.17 kl. 12:00 - 16:00
Hvor:
Tromsø Museum
Studiested:
Tromsø
Målgruppe:
Alle
Skip to main content