Effekt av trening hos «morgenfugler» og «nattravner» i midnattssol og i mørketida.

Noen personer trives best om morgenen og noen best på kvelden. Dessuten har vi i Alta mørketid og midnattssol. Flere har undret seg på om treningen har samme virkning uansett mennesketype og uansett lysforhold. Foredraget vil presentere hva vi gjorde for å finne ut mer og hva vi fant.

Under Forskningsdagene 2016 vil professor Andi Weydahl presentere resultatene fra et 10-ukers treningsopplegg for mosjonister med forskjellige døgnrytmer. Etter foredraget får du anledning til å bli sjekket om du er morgenfugl eller natteravn og dermed hvordan du bør trene.

 

Informasjon om forskningsprosjektet:

Etter at over 200 personer fikk fastsatt om de var «morgenfugl» eller «nattravn» eller «hverken - eller» fikk 10 i hver gruppe testet sin fysiske form, og fikk være med på trening to ganger i uken, i mørketida og i midnattssol.

I tillegg til at de fikk aktiviteter som skulle gjennomføres hver dag. Etter treningsperioden, ble de samme testene gjennomført, og effekten av treningen vurdert. En test- og treningsperiode ble gjennomført i perioden november-januar, og en test- og treningsperiode i perioden mai-august. I mørketida synes det som om morgenfuglene reagerte minst på utholdenhetstreningen i mørketida, men de reagerte best på styrketreningen. Det var ingen forskjell på gruppene når det gjaldt balanse og bevegelighet. Resultatene fra trening i midnattssoltida håper vi å få klare til å bli presentert.

Når: 29.09.16 kl 18.00–19.00
Hvor: Alta bibliotek
Sted: Alta
Målgruppe: alle
Kontakt: Andi Weydahl
Telefon: 784 50 261
E-post: andi.weydahl@uit.no
Legg i kalender