Den som ønsker fred, må være forberedt på krig (filosofisk samtale)

Er det slik at “den som ønsker fred må være forberedt på krig”, eller kommer det kanskje mer krig av å forberede seg på krig? Lørdag 3. september inviterer vi til høstens første samtale på Skarven hvor vi skal drøfte dette spørsmålet med et kritisk blikk. Bakgrunnen for samtalen er at Norske soldater skal delta i Syria-konflikten.

Er krig en viktig pådriver for utvikling og fornyelse? Sikrer den vår egen eksistens og levemåte? Og er det slik at “den som ønsker fred må være forberedt på krig” slik som den romerske militærforfatter Flavius Vegetius Renatus skrev? Eller kommer det kanskje mer krig av å forberede seg på krig?

Kan vi lære av historien, og hvor viktig er erkjennelsen fra opplysningstiden at krig samfunnsmessig ikke er lønnsomt, på grunn av at den alltid går utover “vanlige folk”, både menneskelig og økonomisk?

Lørdag 3. september inviterer vi til en samtale hvor vi tar opp Norges deltagelse i krigen i Syria ut fra dette perspektivet.

Før sommeren besluttet regjeringen i et lukket møte at Norge skal delta i konflikten i Syria ved å trene opp opprørsgrupper som så skal slåss mot IS. Regjeringen utelukket heller ikke muligheten for at norske soldater skal kunne slåss inne i Syria. Det er ikke første gang nordmenn skal slåss i andre land i Midt-Østen. Tidligere var norske soldater med på oppdrag i blant annet Afghanistan og Libya.

Disse hendelsene danner utgangspunktet for samtalen førstkommende lørdag. Når våre allierte roper, høres det ofte i gangene at “Vi må gjøre noe!”.

Men hvem er “Vi” og hva er det vi skal “gjøre”?

Hvorfor har denne tanken så stor oppslutning i befolkningen, og hvilken rolle spiller den i oppbyggingen til krig?

Om innlederen
Stian Bragtvedt er nordlending og har tidligere studert ved universitetet i Tromsø.

Stian er opptatt av internasjonale spørsmål og er internasjonalt ansvarlig i partiet Rødt.

Han har tidligere skrevet et innlegg, bl.a. i Dagbladet, med fem konkrete spørsmål om Norges Syria-innsats som han mener enhver folkevalgt regjering bør kunne svare på. 

Samtalen er gratis og alle er velkommen!

Når: 03.09.16 kl 11.15–13.00
Hvor: Skarven bar
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Lenke: Klikk her
Telefon: 48353465
E-post: filosofiskesamtaler@gmail.com
Legg i kalender