vår 2016
BED-2019F Driftsregnskap og budsjettering - 10 stp

Søknadsfrist

1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret. 1. desember for emner som tilbys i vårsemesteret.

Emnetype

Emnet kan tas som enkeltemne, men det forutsettes grunnleggende kunnskap i finansregnskap.

Opptakskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Søknadskode 9199 - enkeltemne lavere grad.

Emnet forutsetter at man har forkunnskap tilsvarende BED-1002 Grunnleggende regnskap og analyse og BED-1013 Bedriftsøkonomisk analyse og etikk


Studiepoengreduksjon

Du vil få en reduksjon i antall studiepoeng (som oppgitt under), dersom du avlegger eksamen i dette emnet og har bestått følgende emne(r) fra før av:

BED-2019 Driftsregnskap og budsjettering 10 stp

Innhold

Økonomistyring i en større sammenheng: Kostnadsbegreper, kalkulasjonsprinsipper og metoder - kostnadsstandarder - standardkostregnskap - resultatrapportering Budsjettering - fastsette budsjettmål - delbudsjetter og hovedbudsjetter Prestasjonsmåling - oppfølging og kontroll

Anbefalte forkunnskaper

BED-1002 Finansregnskap og regnskapsanalyse, BED-1013 Bedriftsøkonomisk analyse og etikk

Hva lærer du

Kunnskaper og forståelse:

  • ha kunnskaper om nyere ideer og verktøy for planlegging, oppfølging og kontroll
  • ha kunnskaper om ulike finansielle og ikke-finansielle prestasjonsmål, samt være i stand til å vurdere fordeler og ulemper med disse
  • ha kunnskaper om standarder, standardkostregnskap og avvik mellom standardkostregnskap og virkelig regnskap.
  • Ha kunnskaper om budsjettering

 

Ferdigheter:

  • kunne utføre kalkulasjon etter standardkostmetoden, kunne aktivitetskorrigere virksomhetens budsjett og kunne utarbeide driftsregnskap basert på standardkost, herunder fleksibelt budsjett
  • kunne beregne og forklare resultatvirkningen av beholdningsendringer
  • kunne foreta avviksanalyse, kjenne årsaker til avvik og kunne foreslå iverksetting av tiltak
  • kunne utarbeide kalkyler basert på aktivitetsbasert kalkulasjon og forstå de grunnleggende forutsetningene for og svakhetene med denne kalkulasjonsmetoden
  • kunne identifisere beslutningsrelevante kostnader og inntekter og kunne løse ulike beslutningsproblemer
  • kunne drøfte formålet med budsjettering og utarbeide hovedbudsjettene for likviditet, resultat og balanse, samt kjenne til hvordan budsjettprosesser kan organiseres

 

Generell kompetanse:

  • Kunne forstå og å bruke standardkost som verktøy til budsjettering, prisfastsettelse, regnskapsavslutning og analyse av avvik mellom standardkostregnskap og virkelig regnskap .
  • Kunne bruke kunnskapene om budsjettering til å utarbeide resultat-, likviditets- og balansebudsjett, med utgangspunkt i inngående balanse og hendelser i perioden.

 

 


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Emnet kan gjennomføres både på nett og på campus. Arbeidsformer vil være forelesninger, gruppearbeid, oppgaveløsning og presentasjoner.

Studiesentrene på Finnsnes og i Nord-Troms tilbyr tjenester for studenter tilhørende regionen.
Ønsker du å bli kontaktet av Studiesenteret Finnsnes AS eller Nord-Troms studiesenter, vennligst skriv dette i merknadsfeltet i Søkerweb. Din kontaktinformasjon vil da bli sendt til ditt studiesenter. Er du ikke søker, kan du kontakte studiesenteret direkte.


Eksamen

Skriftlig eksamen, 4 timer. Bokstavkarakterer A-E, med F som stryk

Skriftlig eksamen avholdes ved  Campus Alta, Campus Tromsø, campus Kirkenes, samt ved Nord-Troms studiesenter og studiesenteret på Finnsnes. I tillegg vil det bli avhold skriftlig eksamen på nærmere bestemt lokasjon i Oslo. Ved eksamensavvikling i Oslo  vil det påløpe en viss egenandel for dekning av eksterne utgifter (leie av lokaler, ekstravakter etc.). Studentene må velge eksamenssted når de registrerer seg til eksamen i studentweb. Studenter som ikke registrerer eksamenssted vil bli plassert på eksamenslisten i Tromsø eller Alta, avhengig av studentens hjemstedsadresse.

Etter søknad kan det vurderes om eksamen kan avholdes ved andre studiesteder. I utgangspunktet må det være minimum ti kandidater ved annet studiested før eksamen ved annet studiested vurderes.

For å kunne avlegge eksamen i emnet må studentene bestå en obligatorisk innleveringsoppgav.

Det tilbys kontinuasjonseksamen i emnet for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen. Kontinuasjonseksamen/utsatt eksamen består av en skriftlig skoleeksamen (teller 100 %). 

Kontinuasjon utsatt og ekstraordinær eksamen avvikles ved campus Alta for dem som gikk opp til ordinær eksamen i Alta og Kirkenes, og ved campus Tromsø for dem som gikk opp til ordinær eksamen i Tromsø, Finnsnes, Oslo og Nordreisa.

 

 


Pensum

Pensumlitteratur oppgis i Fronter ved semesterstart eller fås ved henvendelse til fagbokhandelen Akademisk Kvarter (Tromsø).


 

Error rendering component

  • Om emnet
  • Studiested: Alta |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: BED-2019F
  • Tidligere år og semester for dette emnet