høst
2014
BIO-2606 Generell og marin bioteknologi - 10 stp
Opptakskrav
Generell studiekompetanse eller realkompetanse + Matematikk R1 eller (S1+S2) og enten Matematikk (R1+R2) eller Fysikk (1+2) eller Kjemi (1+2) eller Biologi (1+2) eller Informasjonsteknologi( 1+2) eller Geologi (1+2) eller Teknologi og forskningslære (1+2).
Søknadskode 9336 enkeltemner i realfag.
Innhold
Undervisningen vil gi en oversikt over utnyttelse av marine ressurser i bioteknologisk sammenheng og anvendelse av bioteknologi innen marin forskning og industri. Forelesningene vil ta for seg sentrale emner fra marin bioteknologi med eksempler fra norsk og internasjonal forskning og industri. Aktuelle tema vil være fra bruk av bioteknologi i fiskerinæring, akvakultur og miljøbioteknologi, samt nye former for utnyttelse av marine ressurser og deres egenskaper (bioaktive forbindelser, farmasøytika, utviklingsbiologi, begroing), med vekt på stoffgrupper som marine polysakkarider, proteiner og lipider.Hva lærer du
Emnet skal gi generell kunnskap om ulike temaer under fellesbetegnelsen Generell og marin bioteknologi og muligheter for kommersielle anvendelser knyttet til fagområdet.
Studenter som fullfører og består kurset skal:
- ha oversikt over marin bioprospektering og muligheter for verdiskapning, herunder beskrive bioaktive peptider fra marine organismer videre
- ha en mer grunnleggende kunnskap om marine antibiotiske forbindelser, deres virkningsmekanismer og muligheter for anvendelse
- ha kunnskap om marin mikrobiell diversitet, bakterielle genomer og metagenomer
- ha oversikt over for forsknings- og industriaktiviteter der bioteknologi benyttes på områder med miljørelevans (miljøbioteknologi)
- kjenne til restråstoffer i fiskeindustrien og mulig kommersielle anvendelser
- ha kunnskap om marine lipider struktur, grupperinger, opphav, funksjon og stabilitet
- ha kunnskap om marine polysakkarider struktur, opphav, funksjonelle egenskaper og anvendelsesområder
- kjenne til eksempler på marine enzymer, deres egenskaper og hvordan vi kan utnytte egenskaper kommersielt
- vite hva funksjonell mat er og kunne gi eksempler på slik mat, aktive kjemiske forbindelser og hvilke positive helseeffekter som spesifikt kan knyttes til disse
- ha kunnskap om mulig anvendelse av pro- og prebiotika i akvakultur, hvilke forbindelser det snakkes om og hvilke biologiske effekter de tillegges
- kunne diskutere etiske betraktninger knyttet til bruk av bioteknologi i akvakultur
- kjenne til viktige fiskepatogene virus og bakterier samt immunologiske prinsipper (mekanismer) i fisk, og videre hvordan slik kunnskap kan benyttes til utvikling av ulike former for vaksiner
Eksamen
Fire timers skriftlig skoleeksamen (teller 2/3) og muntlig presentasjon (30 min) av ett tildelt emne innenfor marin bioteknologisk forskning og utvikling (teller 1/3). For å få lov til å fremstille seg til skriftlig eksamen, må den muntlige delen være bestått.
Ved stryk arrangeres kontinuasjonseksamen påfølgende semester. Kontinuasjonseksamen består kun av den skriftlige delen, men den muntlige delen må være bestått.
Error rendering component
- Om emnet
- Studiested: Tromsø |
- Studiepoeng: 10
- Emnekode: BIO-2606
- Ansvarlig enhet
- Norges fiskerihøgskole
- Kontaktpersoner
-
- Tidligere år og semester for dette emnet