høst 2022
ERN-2006 Ernæring, helse og sykdom 1 - 20 stp

Emnetype

Emnet et forbeholdt studenter på bachelor i ernæring og kan ikke tas som enkeltemne.

Innhold

Emnet skal gi studentene kunnskap om kostholdets betydning for forebygging og behandling av overvekt og fedme, type 1 og type 2 diabetes, dyslipidemi, hyperlipidemi og hypertensjon. Studentene skal lære sammenhengen mellom overvekt og fedme i relasjon til økt sykdomsrisiko, og hvordan både overvekt og livsstilssykdommer kan påvirke oral helse. Studentene skal lære å gi kostveiledning og ernæringsbehandling til personer med overvekt, fedme og ovennevnte livsstilsykdommer, samt kritisk vurdere vitenskapelig dokumentasjon bak ulike dietter og trenddietter for å fremme vektreduksjon. Emnet skal gi studentene kunnskap om psykiske lidelser med hovedfokus på spiseforstyrrelser, rusmisbruk og rusavhengighet, stemningslidelser som depresjon og angst, i tillegg til andre psykiske lidelser og hvordan disse relaterer til overvekt og fedme. 

Emnet gir en innføring i teorigrunnlaget for motiverende intervju (M.I) og fortsetter kompetanseutviklingen innen pasientrelatert kommunikasjon og veiledning. Emnet skal gi studentene kunnskap om de psykologiske mekanismene hos mennesker som er sentrale i adferdsendring og vanedanning, med fokus på endring av kostholdsvaner. Emnet skal gi studentene kunnskap om hva ICD-10 koding er og hvorfor det brukes globalt. Studentene vil lære arbeidsmetodene for klinisk ernæringsfysiologer, The Nutrition Care Process (NCP) og S.O.A.P., i tillegg til struktur for gjennomføring av pasient-konsultasjonen, og dokumentasjon til poliklinisk pasientjournal. 


Anbefalte forkunnskaper

ERN-2000 Humanfysiologi del 1, ERN-2001 Grunnleggende epidemiologi, statistikk og kostvurderingsmetoder , ERN-2002 Humanfysiologi del 2, ERN-2003 Immunologi, farmakologi, epigenetikk og mikrobiologi, ERN-2004 Ernæring, makro- og mikronæringsstoffer, FIL-0700 Examen philosophicum, Tromsøvarianten, HEL-0700 Samhandling, etikk og grunnleggende akademiske ferdigheter i helse– og sosialfag., MBI-1002 Celle- og molekylærbiologi, MBI-2001 Biokjemi

Hva lærer du

Etter avsluttet emne skal studentene kunne følgende

Kunnskap:

  • beskrive forekomst, patofysiologi, symptomer og risikofaktorer ved overvekt og fedme, type 1 og type 2 diabetes, dyslipidemi, hyperlipidemi, hypertensjon og hjertekar-sykdom hos voksne
  • forklare begrepet metabolsk syndrom, og beskrive sammenhengen mellom overvekt og fedme, diabetes type 2 og hjertekar-sykdom
  • beskrive evidensgrunnlaget for kostråd som gis for å behandle og forebygge overvekt og fedme, type 1 og type 2 diabetes, dyslipidmi, hyperlipidemi, og hypertensjon hos voksne
  • redegjøre for gjeldende retningslinjer for kostbehandling av overvekt og fedme, type 1 og type 2 diabetes, dyslipdemi, hyperlipdemi og hypertensjon hos voksne
  • forklare insulinets virkning og funksjon, og prinsippene for insulinbehandling, samt senkomplikasjoner ved type 1 og type 2 diabetes hos voksne
  • redegjøre for de vanligste psykiske lidelser med hovedvekt på spiseforstyrrelser samt sammenhengen mellom psykisk helse, overvekt og andre ernæringsrelaterte, somatiske livsstilssykdommer hos voksne
  • beskrive hvordan overvekt, livsstilsykdommer og psykiske lidelser kan påvirke oral helse
  • beskrive og fortolke forskjellige antropometriske mål brukt ved overvekt og fedme
  • redegjøre for de psykologiske mekanismer som ligger til grunn for atferdsendring og vaneendring i relasjon til kostholdsendringer og livsstilsendring 
  • beskrive hva ICD-10 koding er, og dets formål 
  • PROFERN: Redegjøre for teorigrunnlaget for motiverende intervju
  • PROFERN: Kunne redegjøre for S.O.A.P. og NCP som arbeidsmetoder, samt redegjøre for dokumentasjon til pasientjournal etter pasientkonsultasjon 

 

Ferdigheter: 

  • kunne foreslå tiltak på individ- og samfunnsnivå for å forebygge overvekt og fedme, type 1 og type 2 diabetes, og hjerte- og karsykdom
  • kunne foreta kostanamnese og ernæringskartlegging, og gi individualisert tilpasset kostveiledning og ernæringsbehandling til pasienter med overvekt og fedme, type 1 og type 2 diabetes, dyslipidemi, hyperlipidemi og hypertensjon 
  • drøfte fordeler og ulemper med ulike metoder for vektreduksjon: bariatrisk kirurgi, kilokalori reduksjon, periodisk fasting, pulverdiett, lavkarbodiett, ketogen diett, inklusivt fysisk aktivitet 
  • kunne gi kostveiledning for å ivareta god, oral helse
  • kunne utvise respekt for pasientens selvautonomi ved å bruke de grunnleggende verdiene i "Motiverende intervju"
  • kunne forholde seg til ICD-10 koding i helseinstitusjoner 
  • kunne bruke motiverende intervju som kommunikasjonsredskap
  • kunne bruke NCP og S.O.A.P.- rammeverkene i pasientkonsultasjoner 
  • kunne skrive og dokumentere poliklinisk journalnotat 

 

Kompetanse: 

  • gi individualisert kostveiledning for forebygging og behandling til pasienter med overvekt og fedme, type 1 og type 2 diabetes, hjerte- og karsykdom, samt oral helse
  • kunne anvende prinsippene i motiverende intervju for å respektfullt og effektivt kunne kommunisere med pasienter og brukere i helsetjenesten 
  • skrive polikliniske journalnotat som dokumentasjon 


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

  • Forelesninger
  • Seminartimer (kasuistikker, gruppeoppgaver, øvelser)
  • VITERN: Kritisk artikkellesing, rapportskriving og presentasjon i plenum
  • PROFERN: 1 dags praksis ved Ernæringssenteret UNN
  • Mentorgruppemøte etter fullført praksis 

Emnet har en dags praksis hos klinisk ernæringsfysiolog ved Ernæringssenteret UNN. 

Undervisningsspråket er i utgangspunktet norsk, men ved behov kan det bli aktuelt med forelesninger på andre skandinaviske språk eller engelsk. 


Siste eksamenstermin

Emnet legges ned og siste mulighet til å avlegge eksamen etter dette semesteret, er høst 2023

Her finner du mer informasjon om eksamen i nedlagte emner

Eksamen

Vurderingsform: Dato: Varighet: Karakterskala:
Skriftlig skoleeksamen 13.12.2022 09:00
5 Timer A–E, stryk F

Obligatoriske arbeidskrav:

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen:

Forelesninger og seminarer Godkjent – ikke godkjent
VITERN-oppgave Godkjent – ikke godkjent
Praksis Godkjent – ikke godkjent
UiTs samleside om eksamen

Mer info om arbeidskrav

  • Møte til obligatoriske forelesninger og seminartimer
  • Innlevering og plenumspresentasjon av VITERN-oppgave
  • Gjennomført og godkjent praksis 


Kontinuasjonseksamen

Det arrangeres kontinuasjonseksamen for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen i dette emnet.
  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 20
  • Emnekode: ERN-2006
  • Tidligere år og semester for dette emnet