høst
2022
ERN-2006 Ernæring, helse og sykdom 1 - 20 stp
Innhold
Emnet skal gi studentene kunnskap om kostholdets betydning for forebygging og behandling av overvekt og fedme, type 1 og type 2 diabetes, dyslipidemi, hyperlipidemi og hypertensjon. Studentene skal lære sammenhengen mellom overvekt og fedme i relasjon til økt sykdomsrisiko, og hvordan både overvekt og livsstilssykdommer kan påvirke oral helse. Studentene skal lære å gi kostveiledning og ernæringsbehandling til personer med overvekt, fedme og ovennevnte livsstilsykdommer, samt kritisk vurdere vitenskapelig dokumentasjon bak ulike dietter og trenddietter for å fremme vektreduksjon. Emnet skal gi studentene kunnskap om psykiske lidelser med hovedfokus på spiseforstyrrelser, rusmisbruk og rusavhengighet, stemningslidelser som depresjon og angst, i tillegg til andre psykiske lidelser og hvordan disse relaterer til overvekt og fedme.
Emnet gir en innføring i teorigrunnlaget for motiverende intervju (M.I) og fortsetter kompetanseutviklingen innen pasientrelatert kommunikasjon og veiledning. Emnet skal gi studentene kunnskap om de psykologiske mekanismene hos mennesker som er sentrale i adferdsendring og vanedanning, med fokus på endring av kostholdsvaner. Emnet skal gi studentene kunnskap om hva ICD-10 koding er og hvorfor det brukes globalt. Studentene vil lære arbeidsmetodene for klinisk ernæringsfysiologer, The Nutrition Care Process (NCP) og S.O.A.P., i tillegg til struktur for gjennomføring av pasient-konsultasjonen, og dokumentasjon til poliklinisk pasientjournal.
Anbefalte forkunnskaper
ERN-2000 Humanfysiologi del 1, ERN-2001 Grunnleggende epidemiologi, statistikk og kostvurderingsmetoder , ERN-2002 Humanfysiologi del 2, ERN-2003 Immunologi, farmakologi, epigenetikk og mikrobiologi, ERN-2004 Ernæring, makro- og mikronæringsstoffer, FIL-0700 Examen philosophicum, Tromsøvarianten, HEL-0700 Samhandling, etikk og grunnleggende akademiske ferdigheter i helse– og sosialfag., MBI-1002 Celle- og molekylærbiologi, MBI-2001 BiokjemiHva lærer du
Etter avsluttet emne skal studentene kunne følgende
Kunnskap:
- beskrive forekomst, patofysiologi, symptomer og risikofaktorer ved overvekt og fedme, type 1 og type 2 diabetes, dyslipidemi, hyperlipidemi, hypertensjon og hjertekar-sykdom hos voksne
- forklare begrepet metabolsk syndrom, og beskrive sammenhengen mellom overvekt og fedme, diabetes type 2 og hjertekar-sykdom
- beskrive evidensgrunnlaget for kostråd som gis for å behandle og forebygge overvekt og fedme, type 1 og type 2 diabetes, dyslipidmi, hyperlipidemi, og hypertensjon hos voksne
- redegjøre for gjeldende retningslinjer for kostbehandling av overvekt og fedme, type 1 og type 2 diabetes, dyslipdemi, hyperlipdemi og hypertensjon hos voksne
- forklare insulinets virkning og funksjon, og prinsippene for insulinbehandling, samt senkomplikasjoner ved type 1 og type 2 diabetes hos voksne
- redegjøre for de vanligste psykiske lidelser med hovedvekt på spiseforstyrrelser samt sammenhengen mellom psykisk helse, overvekt og andre ernæringsrelaterte, somatiske livsstilssykdommer hos voksne
- beskrive hvordan overvekt, livsstilsykdommer og psykiske lidelser kan påvirke oral helse
- beskrive og fortolke forskjellige antropometriske mål brukt ved overvekt og fedme
- redegjøre for de psykologiske mekanismer som ligger til grunn for atferdsendring og vaneendring i relasjon til kostholdsendringer og livsstilsendring
- beskrive hva ICD-10 koding er, og dets formål
- PROFERN: Redegjøre for teorigrunnlaget for motiverende intervju
- PROFERN: Kunne redegjøre for S.O.A.P. og NCP som arbeidsmetoder, samt redegjøre for dokumentasjon til pasientjournal etter pasientkonsultasjon
Ferdigheter:
- kunne foreslå tiltak på individ- og samfunnsnivå for å forebygge overvekt og fedme, type 1 og type 2 diabetes, og hjerte- og karsykdom
- kunne foreta kostanamnese og ernæringskartlegging, og gi individualisert tilpasset kostveiledning og ernæringsbehandling til pasienter med overvekt og fedme, type 1 og type 2 diabetes, dyslipidemi, hyperlipidemi og hypertensjon
- drøfte fordeler og ulemper med ulike metoder for vektreduksjon: bariatrisk kirurgi, kilokalori reduksjon, periodisk fasting, pulverdiett, lavkarbodiett, ketogen diett, inklusivt fysisk aktivitet
- kunne gi kostveiledning for å ivareta god, oral helse
- kunne utvise respekt for pasientens selvautonomi ved å bruke de grunnleggende verdiene i "Motiverende intervju"
- kunne forholde seg til ICD-10 koding i helseinstitusjoner
- kunne bruke motiverende intervju som kommunikasjonsredskap
- kunne bruke NCP og S.O.A.P.- rammeverkene i pasientkonsultasjoner
- kunne skrive og dokumentere poliklinisk journalnotat
Kompetanse:
- gi individualisert kostveiledning for forebygging og behandling til pasienter med overvekt og fedme, type 1 og type 2 diabetes, hjerte- og karsykdom, samt oral helse
- kunne anvende prinsippene i motiverende intervju for å respektfullt og effektivt kunne kommunisere med pasienter og brukere i helsetjenesten
- skrive polikliniske journalnotat som dokumentasjon
Undervisning
- Forelesninger
- Seminartimer (kasuistikker, gruppeoppgaver, øvelser)
- VITERN: Kritisk artikkellesing, rapportskriving og presentasjon i plenum
- PROFERN: 1 dags praksis ved Ernæringssenteret UNN
- Mentorgruppemøte etter fullført praksis
Emnet har en dags praksis hos klinisk ernæringsfysiolog ved Ernæringssenteret UNN.
Undervisningsspråket er i utgangspunktet norsk, men ved behov kan det bli aktuelt med forelesninger på andre skandinaviske språk eller engelsk.
Siste eksamenstermin
Emnet legges ned og siste mulighet til å avlegge eksamen etter dette semesteret, er høst 2023Her finner du mer informasjon om eksamen i nedlagte emner
Eksamen
Vurderingsform: | Dato: | Varighet: | Karakterskala: |
---|---|---|---|
Skriftlig skoleeksamen | 13.12.2022 09:00 |
5 Timer | A–E, stryk F |
Obligatoriske arbeidskrav:Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen: |
|||
Forelesninger og seminarer | Godkjent – ikke godkjent | ||
VITERN-oppgave | Godkjent – ikke godkjent | ||
Praksis | Godkjent – ikke godkjent |
- Om emnet
- Studiested: Tromsø |
- Studiepoeng: 20
- Emnekode: ERN-2006
- Ansvarlig enhet
- Institutt for samfunnsmedisin
- Kontaktpersoner
-
-
-
- Tidligere år og semester for dette emnet