høst 2021
ERN-2005 Matvarekunnskap og matvaretrygghet - 10 stp

Emnetype

Emnet er forbehold studenter på bachelor i ernæring og kan ikke tas som enkeltemne

Innhold

Studentene skal tilegne seg kunnskaper om matvarers oppbygging, egenskaper, bruksområder og innhold av næringsstoffer, andre aktive virkestoffer og fremmedstoffer, samt deres betydning for kostholdet som helhet. De skal ha spesifikke kunnskaper om hvilke hovedgrupper av matvarer og komponenter i matvarer som er gode kilder til essensielle næringsstoffer. Studentene skal lære om risiko forbundet med matbårne infeksjoner, intoksikasjoner, miljøgifter og genmanipulering og kunne evaluere nytte- og risiko. Studentene skal kunne beskrive ulike biokjemiske prosesser som oppstår under lagring og bearbeiding av mat, og deres betydning for matvarers egenskaper, innhold av næringsstoffer, mattrygghet og helse. Studentene skal tilegne seg kunnskaper om samisk kosthold og de vanligste kosthensyn i henhold til religion, kultur og livssyn, samt formidling og helse- og ernæringskompetanse. 

Studentene skal kunne bruke matvaredatabaser og næringsberegningsprogrammer til å innhente informasjon og beregne næringsinntak. Videre skal de kunne vurdere ulike kosthold utfra de nasjonale kostrådene, og foreslå tiltak i tråd med de matvarebaserte kostrådene. Studentene skal også få innblikk i måltidsproduksjon og måltidsservice ved storkjøkken i kommunen eller spesialisthelsetjenesten gjennom praksis. Etter gjennomført emne skal studentene kunne utarbeide kostplaner og veilede grupper og enkeltindivider utfra retningslinjer og de nasjonale kostråd- og næringsstoffanbefalingene. 


Anbefalte forkunnskaper

ERN-2000 Humanfysiologi del 1, ERN-2001 Grunnleggende epidemiologi, statistikk og kostvurderingsmetoder , ERN-2002 Humanfysiologi del 2, ERN-2003 Immunologi, farmakologi, epigenetikk og mikrobiologi, ERN-2004 Ernæring, makro- og mikronæringsstoffer, FIL-0700 Examen philosophicum, Tromsøvarianten, HEL-0700 Samhandling, etikk og grunnleggende akademiske ferdigheter i helse– og sosialfag.

Hva lærer du

Kunnskap:

  • kan beskrive hva maten inneholder av næringsstoffer, andre aktive virkestoffer og fremmedstoffer 
  • kan forklare ulike matvarers oppbygging 
  • kan klassifisere matvarer i matvaregrupper
  • kan forstå ulike matvarers betydning i kostholdet som helhet, og i lys av miljø og bærekraft 
  • kan vurdere endringer i kostholdet ved ekskludering av visse matvaregrupper
  • kan beregne næringsinnhold i forhold til porsjonsstørrelser, i tørrvare og spiseklar tilstand, samt i tilberedte matretter 
  • kan forstå obligatoriske og frivillige merkeordninger på matvarer
  • kan forklare visse biokjemiske prosesser som oppstår under lagring og bearbeiding, og effekten disse har på matvarenivå
  • kan forklare mikroorganismers innflytelse på matvarers egenskaper
  • kan beskrive de viktigste matbårne infeksjonene og intoksikasjonene, og kilder til disse
  • kan fortolke nytte- og risikovurderinger fra vitenskapskomiteen for matvaretrygghet
  • kan bruke de nordiske matvare- og næringsstoffanbefalingene til friske mennesker i livets ulike faser i planlegging av kosthold
  • kan forklare de vanligste kosthensyn i henhold til religion, kultur og livssyn, og betydningen av disse for sammensetningen av kostholdet
  • kan sammenligne kostholdet på individ- og gruppenivå opp mot de nordiske matvare- og næringsstoffanbefalingene, og retningslinjer relevante i ernæringsarbeidet 
  • kan beskrive sentrale sider ved tradisjonelt samisk kosthold
  • kan identifisere hvordan variasjoner i ernærings- og helsekompetanse påvirker ulike individer eller brukergruppers håndtering av nasjonale kostråd og anbefalinger 
  • kan oppsummere fagkunnskap, arbeidsoppgaver og ansvarsområde hos kjøkkenpersonell ved storkjøkken i kommunen eller spesialisthelsetjenesten 

Ferdigheter: 

  • kan formidle kostrådene i henhold til anbefalinger og retningslinjer tilpasset ulike deler av befolkningen, inkludert urbefolkning, de største innvandrergruppene, og i henhold til mottakerens ernærings- og helsekompetanse
  • kan utforme kostplaner i tråd med aktuelle retningslinjer
  • kan delta i tverrfaglig samarbeid som gjelder måltidsproduksjon og måltidsservice for pasienter i kommunen og spesialisthelsetjenesten 

Generell kompetanse:

  • kan reflektere over egne tilnærming og væremåte i møte med medstudenter og samarbeidende profesjoner basert på et etisk og faglig grunnlag 
  • kan anvende kunnskap og foreta faglige vurderinger i tråd med kunnskapsbasert praksis 
  • kan undersøke nytenking og innovasjonsprosesser 


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Det vil være varierte undervisnings- og arbeidsformer:

  • Forelesninger
  • Presentasjoner 
  • Gruppeoppgaver
  • Caseoppgaver
  • Studiebesøk
  • Kjøkkenlab
  • Praksis på storkjøkken 
  • Mentorgrupper 

Det er 4 dager praksis/hospitering i dette emnet. 

Undervisningsspråket er i utgangspunktet norsk, men det kan bli aktuelt med forelesninger på andre skandinaviske språk, og/eller engelsk. 


Siste eksamenstermin

Emnet legges ned og siste mulighet til å avlegge eksamen etter dette semesteret, er høst 2023

Her finner du mer informasjon om eksamen i nedlagte emner

Eksamen

Arbeidskrav (obligatorisk)

  • Godkjent demonstrasjon av nasjonalt kostråd for medstudenter
  • Godkjent praksis og deltagelse på mentorgrupper 
  • Deltagelse og godkjente logger fra kjøkkenlabber 
  • Godkjent deltagelse på seminarer 
  • Godkjent caseoppgave

Eksamen:

Skriftlig skoleeksamen, 4 timer. Vurderingsuttrykk A-F, der F er stryk. Alle arbeidskrav må være godkjente før studenten kan avlegge eksamen. Eksamensspråket er norsk. 

Utsatt- og kontinuasjonseksamen:

Kontinuasjonseksamen avholdes i starten av påfølgende semester for studenter som ikke bestod eksamen. Utsatt eksamen arrangeres samtidig med kontinuasjonseksamen i tilfeller hvor studenten har levert gyldig legeattest til ordinær prøve.


  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: ERN-2005
  • Tidligere år og semester for dette emnet