Friluftsliv

Tromsø er en by i Troms fylke med sjøgrense mot Balsfjord, Storfjord, Lyngen og Karlsøy. Geografisk sett er dermed byen omringet av fjell og hav. 

Det er lett å ha en aktiv hverdag som student i Tromsø, siden øya omkranses av endeløst turterreng som egner seg til en rekke friluftsaktiviteter. Dette gjør at du som student har rike muligheter til å benytte deg av naturen, om du er glad i å ha friluftsmuligheter i nærområdet. Utallige fjellturer, som eksempelvis ti på topp finnes i noen mils omkrets. 

Les mer: Ti på Topp Tromsø

Uansett hvor høyt du beveger deg opp i fjellsidene, blir du i de fleste tilfeller belønnet med en spektakulær utsikt over hav, fjell og nordnorsk natur.

En sen sommerkveld på toppen av Fjellheisen i Tromsø. Foto: Henriette Leine Wangen
Det er ikke alle studenter som har bil, men det har lite å si. Bydelene i Tromsø omgir nemlig Tromsømarkas grøntområder som benyttes til friluftsliv og transportåre langs den ti kilometer lange øya. I tillegg til stier og store grøntområder, er det også en egen lysløype som strekker seg fra sør til nord på øya. På sommeren viser denne seg som en gruset turvei i terrenget.

Les mer: Turorientering på Tromsøya 

Det er også muligheter til å komme seg i form på andre måter på øya. Både i det populære parkområdet Telegrafbukta på sørvestspissen av øya og på friluftsområdet Charlottenlund finnes det utendørs treningspark. Ved hjelp av ulike apparater, er det mulig å trene med egen kroppsvekt i vakre omgivelser. Helt gratis!

Tufteparken i Telegrafbukta. Foto: Henriette Leine Wangen

I helgene på vinterstid har du kanskje tid til en lengre skitur på fjellet.

Skiløper på vei fra Snarbyeidet til Tromsdalen. Foto: Henriette Leine Wangen
Er du glad i å fiske, finnes det også rike muligheter til å fiske for eksempel laks, sjøørret, ørret, torsk, hyse og sei i nærområdet.
Sjøørretfiske i Troms. Foto: Henriette Leine Wangen
Meteorologikonsulent Rune Skoglund ved Meteorologisk institutt vervarslinga for Nord-Norge Tromsø synes både nordlyset og midnattsolen er gode grunner til å studere ved UiT, fordi det åpner for andre opplevelser enn i andre deler av landet. 

– Men hva med mørketiden, synes du den er slitsom?

– På vinterhalvåret er det mørkt, men koselig. Mørket åpner også muligheten til å se nordlyset, og Tromsø ligger innenfor sonen som har høy nordlysaktivitet. Det er jo helt fantastisk.  

I sommerhalvåret derimot er det midnattsol.

– Hvordan preger det dagen din?

– Jeg får ikke lyst til å legge meg. Det åpner helt andre muligheter enn sørpå. Du kan nyte nærnaturen til og med på natten, i nydelig sol, sier meteorologikonsulenten. 

Nordlys. Foto: UiT Norges arktiske universitet