Flere får ­føflekkreft
Kajsa jobber med et prosjekt sammenmed
en forskningsgruppe på fem stykker, og det
er dette prosjektet hun presenterte. De job-
ber med å utvikle et dataprogram som kan
diagnostisere føflekkreft ut i fra et bilde.
Omman har en føflekk somman synes ser
litt skummel ut kanman gå til fastlegen sin
for å få den undersøkt. Men fastleger er dår-
lige til å diagnostisere føflekkreft, sier Kajsa.
Omde er usikre, skjærer de ut føflekken
og sender den til patologen. Der får man
bortimot en helt sikker diagnose. Det som
er dumt med denne prosessen er at det bru-
kes veldig mye tid og ressurser. Patologer er
spesialister somdet er en begrenset mengde
av, så det blir bare lengre og lengre kø av
føflekker. Samtidig øker antallet tilfeller av
føflekkreft i Norge. Så vi trenger en løsning.
Når hudleger diagnostiserer bruker de
forstørrelsesglass, så Kajsa og forsk­
ningsgruppen har tatt et slikt forstørrelses-
glass og skrudd det foran et kamera. Bildet
viser det som en hudlege vil se og datapro-
grammet gir et forslag til fastlegen omdet er
en trygg føflekk eller omdet er snakk om en
pasient sommå til spesialist i all hast.
Men er det ikke vanskelig å snakke om et så
alvorlig tema og gjøre det underholdende?
Fordelenmed føflekkreft er at det er
veldig lett å behandle hvis det oppdages i
tide, sier Kajsa.
Det er det som er poenget med prosjektet,
å oppdage det så tidlig at det kan behand-
les. Så det er positivt å holde på med, og å
snakke om.
Veientil finalen
I forberedelsen til konkurransen fikk Kajsa
to mentorer. Det var Malcolm Jobling,
professor i arktisk og marin biologi, og
skuespiller Bernt Bjørn. De jobbet mye
sammenmed alle deltakerne fra Tromsø,
under ledelse av Audun Hetland som vant
i fjor.
Man presenterer på nytt og på nytt, tar
til seg de tilbakemeldingene man får og
forbedrer manuset, forteller Kajsa.
Statistikeren vant 10.000 kroner i del-fina-
len og 15.000 kroner i den nasjonale finalen.
Pengene har hun brukt på nye vinterdekk
og juleferie til Brasil.
Forståelige forskere
Kajsa tror at for en del folk så virker
forskere litt mystiske. De bruker enorme
ressurser og resultatene er ikke bestandig så
veldig synlige.
Nesten all forskning i Norge er statlig
finansiert og da er man jo avhengig av at de
som bevilger penger forstår hva man holder
på med. Vi ser at de som er flinke formid-
lere får masse plass i media, for eksempel
Knut Jørgen Ødegaard. Omman er villig til
å legge litt ressurser i det selv, så kanman
få oppmerksomhet rundt sitt fagfelt og
forskning.
Kajsa sier at man i forskningen har lagt for
lite vekt på formidling. Nå har hun lært seg
å presentere på enmåte som er forståelig for
folk som er utenfor hennes fagfelt.
Det var skikkelig deilig å vinne, men det
ville vært verdt det uansett fordi man har
lært så mye i prosessen.
Forskergrandprix er et
utstillingsvindu
Audun Hetland forsker på positiv psykologi
og vant Forsker grand prix i 2011 med sitt
foredrag ompsykologien bak ekstremsport.
Han har i ettertid fått masse oppmerk-
somhet og har vært på skjermen i beste
sendetid, på
Lindmo
,
Schrødingers Katt
og
Normal Galskap
.
Forsker grand prix er et veldig bra utstil-
lingsvindu og en flott måte å bygge nettverk
på, sier han.
Og formidling er et eget fag som alle kan
lære. De beste ideene til foredraget mitt var
slett ikke mine, det var et flott gruppesam-
arbeid som ledet til slutt­resultatet.
Audun Hetland skal også være med som
mentor neste år og lover god støtte til
kandidatene.
Kajsa anbefaler alle doktorgrads-stipendi-
ater å være med på Forsker grand prix, og
sier:
Til alle de som tror at det de forsker på
ikke kan presenteres på en scene, så kan jeg
si at det er helt feil. Manmå bare finne ut
hvordanman skal gjøre det. Det er ingen-
ting som er for vanskelig eller kjedelig når
man har lært seg å formidle.
Universitetet i Tromsø –
Labyrint 4/12
•••
7
Det er ingenting som er for vanskelig eller
kjedelig når man har lært seg å formidle.
Kajsa brukte kjendisene Ben Affleck og Mel B som «pasienter» for å vise forskjeller på friske og farlige føflekker.
Forsker grand prix
Tekst: Ingrid Leithe