Uterehabilitering som en del av hverdagsrehabilitering


Image caption

Prosjektet er initiert og drevet av Vestvågøy kommune og drives i samarbeid med Forskningsgruppen senter for omsorgsforskning nord. Prosjektet har til hensikt å undersøke hvordan den unike, arktiske naturen i Lofoten kan anvendes som en arena for å fasilitere til meningsfulle hverdagsliv. Gjennom prosjektet ønskes det å utvikle en modell for å inkludere utendørsaktiviteter som en sentral del av hverdagsrehabilitering i kommunen. 

Hverdagsrehabilitering beskrives som en viktig tjenesteinnovasjon for de kommunale helsetjenestene, og omtales slik: "Med utgangspunkt i brukers egne ønsker, eget hjem og nærmiljø dreies kommunale tjenester mot forebyggende arbeid, mestring og rehabilitering".

Prosjektet bygger på en co-design-metodikk der ulike aktører (brukere, tjenesteytere, administrativt ansatte og forskere) kommer sammen for å dele erfaringer og gode ideer. Gjennom workshops og fokusgrupper legger vi til rette for utvikling av et tjenestedesign som fremmer utearenaer som en del av hverdagsrehabiliteringspraksis. 

Prosjektet vil kunne gi økt livskvalitet til kandidater for hverdagsrehabilitering gjennom at det settes fokus på naturen som en sentral ressurs i kommunal rehabilitering. 

Prosjektet ledes av Solrun Holm (solrun.holm@vestvagoy.kommune.no) Prosjektmedarbeider fra Vestvågøy kommune er Bodil Anita Sørensen (bodil.anita.sorensen@vestvagoy.kommune.no) Prosjektmedarbeider fra Forskningsgruppen senter for omsorgsforskning nord er Marianne Eliassen (marianne.eliassen@uit.no)