Arctic Youth skal fremme trivsel og god livskvalitet for barn og unge
Vi er et forskningssenter som styrker trivsel, myndiggjøring, tilhørighet og fremmer god livskvalitet for barn og unge i nord. Målet er å forbedre profesjonsutdanningene som arbeider med barn og unge, slik at de i større grad møter utsatte barn og unges behov.
Forskningssenteret Arctic Youth skal gi mer kunnskap om hva som kan gjøres for å styrke velvære og myndiggjøring blant barn og unge, ved å:
- Fremme forskningsbasert kunnskap om utsatte barn og unges behov i møte med tjenestene innenfor utdanninger og praksis i sosialt arbeid og barnevern
- Forske på hvordan vi kan bedre samarbeidet mellom barnehage, skoler og lærerutdanningene i små og mellomstore, nordnorske kommuner
- Fremme rettighetsbaserte og kulturelt tilpassede tjenester for samiske barn i møte med barnevern
- Utvikle mer kreative, pedagogiske ferdigheter i utdanningen for helsesøstre som skal møte utsatte barn og unge i praksis
- Inkludere medvirkning fra brukere av helse- og omsorgstjenester inn i profesjonsutdanningene for lærere, barnevernspedagoger, sosialarbeidere og helsesøstre
Arctic Youth ledes av Institutt for barnevern og sosialt arbeid, i samarbeid med Institutt for lærerutdanning – og pedagogikk, Institutt for helse og omsorgsfag, Institutt for språk og kultur og Fredssenteret ved UiT Norges Arktiske Universitet. Dette er en felles satsning fra UiT, som understreker betydningen av tverrprofesjonell samhandling for å møte utfordringene vi står overfor i utdanning, praksis og forskning.
Vi forsker på hva som kan øke utsatte barn og unges følelse av å bli verdsatt i hverdagen. Både den individuelle og den kollektive følelsen av å bety noe i hverdagslivet, er viktig for å kunne styrke en god følelse av egenverdi og tilhørighet i lokalsamfunnet. Medvirkning og myndiggjøring er avgjørende for at alle barn og unge skal kunne trives og ha en god livskvalitet i hverdagen.
På senteret er det en stor grad av brukermedvirkning og samarbeidsbasert forskning. Forskerne samarbeider med sentrale brukerorganisasjoner på feltet, som BAR (Barn av rusmisbrukere), Headspace, Marborg og Alarm. Vi samarbeider også med Redd Barna, KS (Kommunenes Sentralforbund), NAV, NASAK, TVIBIT og lærere og studenter på lærerutdanningen, helsesøsterutdanningen og utdanningene for barnevernspedagoger og sosialarbeidere. Senteret vil ha en særlig oppmerksomhet rettet mot samiske barn og unges behov.
I tillegg til disse samarbeidspartnere, er det også erfarne forskere fra Sverige, Finland, USA, Canada, England, Spania og Sør- Afrika med i det internasjonale panelet.
Lenke til nyhet