Skriv ut Lukk vindu


 

Reise og refusjon 

Informasjon om tjenestereiser, miljøhensyn, reiseoppgjør og refusjon av utlegg

Når du planlegger en reise

Retningslinjer for miljøhensyn ved reiser UiT 

Revidert 12.02.2024

Retningslinjene gjelder for ansatte og studenter ved UiT Norges arktiske universitet (UiT), og er et resultat av UiTs handlingsplan for bærekraft. Retningslinjene inngår i tiltaksområde transport og skal bidra til å nå målet om å redusere UiTs samlede miljøavtrykk gjennom en mer bærekraftig og miljøvennlig drift av universitetet.

 UiTs beliggenhet og virksomhet innebærer betydelig reisevirksomhet i inn- og utland, også med bruk av fly. Retningslinjene skal ikke virke begrensende for kvaliteten ved UiT sin kjernevirksomhet, likevel skal all reiseaktivitet ved UiT vektes mot miljøhensyn. I en helhetsvurdering skal miljøhensyn, økonomi, tidsbruk og faglig utbytte inngå. Miljøhensyn skal vektes tungt. Den samme totalvurderingen skal gjøres i forbindelse med invitasjon av gjesteforelesere, sensorer, eksterne forskere og andre gjester.

 

Vurdere alternativer for enkeltreiser

 

  1. Planlegge, prioritere og kombinere reiser

 

  1. Redusere miljøavtrykket ved arrangementer 

 

  1. Praktisk gjennomføring

Kredittkort

Tjenestereiser betales som hovedregel med kredittkort. Dersom dette ikke er mulig kan ansatte søke om reiseforskudd.

Kredittkortavtale

UiT har avtale med kredittkortselskapene Eurocard og American Express.  Ansatte oppfordres til å benytte seg av avtalen(e). Avtalene er personlige, og UiT dekker årsavgiften for et kort. 

Bestilling av reise

Tjenestereiser for ansatte skal bestilles gjennom den til hver tid gjeldende reisebyråavtale ved UiT.

Her bestilles fly, hotell og leiebil til de enhver tid gjeldene avtalepriser. 

I henhold til Statens reiseregulativ er arbeidstaker forpliktet til å benytte rabattavtaler i forbindelse med reiser så langt det er mulig. Ved fravik må årsak oppgis i merknadsfeltet i reiseregningen.

UIT har i dag reisebyråavtale med Berg Hansen.

Reisebestilling Berg Hansen - tilgjengelig for ansatte ved UiT

[LENKE]https://federation.berg-hansen.no/SSO_Fed/SSO_Fed.aspx?whr=https%3A%2F%2Fidp.feide.no

Reiseforsikring

Ansatte i staten er dekket av yrkesskadeforsikringsloven under tjenestereiser den tiden de utfører arbeid på reisen. Det har ingen betydning om arbeidstakeren utførte oppdrag i utlandet på skadetidspunktet så lenge den skadelidte er ansatt hos en arbeidsgiver «i riket». En statsansatt på tjenestereise og oppdrag i utlandet vil således være omfattet av yrkesskadeforsikringsloven. De ansatte er i tillegg ulykkesforsikret under hele reisen (24-timers dekning).

Skade på eller tap av ordinært reisegods til personlig bruk, erstatter et sannsynliggjort tap.

Ved fravik fra godkjent reiserute grunnet personlige forhold, opphører forsikring etter denne særavtale for den del av reisen som fraviket gjelder.

Mer om forsikring

Forsikring på feltarbeid og tokt

Feltarbeid er ikke tjenestereise. Med feltarbeid forstås et pålagt arbeide som foretas utenfor det ordinære arbeidssted​ slik som innsamling av materiale/data, målinger, prøvetakinger, utgravninger o.l., som ikke er et avsluttet arbeide, men som forutsettes bearbeidet senere. 

De ansatte er ulykkesforsikret under feltarbeidets varighet.

Det kan gis erstatning for skade og tap av reisegods for en verdi av inntil kr 30 000.

Reiseforsikring ved tokt (toktavtalen) gjelder for faste og midlertidige ansatte som har sitt ordinære arbeid på land, og som midlertidig utfører tjeneste knyttet til sitt ordinære arbeide ombord på skip på tokt. 

De ansatte er ulykkesforsikret under toktets varighet.

Melding om skade, tap og reiseulykker 

[LENKE]https://www.sikresiden.no/paareise

Reiseoppgjør

Reiseregninger opprettes i selvbetjeningsportalen eller DFØ appen.

Tjenestereiser

Utgifter til reise, kost, overnatting og andre utlegg ved tjenestereiser dekkes etter de regler, satser og legitimasjonskrav som er fastsatt i Særavtalen for dekning av utgifter til reise og kost

Stipendreiser

Særavtalen for dekning av utgifter til reise og kost gjelder ikke stipendreiser. Unntak kan likevel gjøres i tilfeller hvor arbeidsgiver har en vesentlig interesse av at reisen utføres. Det er arbeidsgiver som foretar denne vurderingen. I slike tilfeller vil særavtalen helt eller delvis kunne legges til grunn.

Levere reiseregning

Reiseregning skal leveres i selvbetjeningsportalen til DFØ eller via DFØ-appen så snart som mulig etter at reisen er avsluttet.

Det er svært viktig at reiseregningen fylles ut korrekt, med riktig koststed og delprosjekt. Alle utlegg/utgifter registreres en for en med kvittering opplastet, og beløp må stemme med kvitteringen. Merk at dokumentasjonen må vise at beløpet er betalt (kvittering godkjent for kjøp). Pass på å velge rett utgiftstype for hvert utlegg. 

Ved flyreiser skal det være bekreftelse på at flyreisen er gjennomført (boardingkort eller flown-kvittering fra Berg-Hansen). Dette hentes ved å logge inn på Startside jobbreiser - Berg-Hansen. Under fanen reisemappe - kvitteringer finner du oversikt over alle dine bestillinger, flown og kvitteringer.

Refusjon av utlegg

Anskaffelser av varer og tjenester til UiT skal skje med en gyldig innkjøpsordre. Dette for å sikre forhåndsgodkjenning av innkjøpet.

For å melde om ditt behov fyller du ut skjema som du finner på https://uit.no/innkjop. En innkjøper ved din enhet vil opprette en bestilling på vegne av deg i UiTs bestillingssystem.

Det er kun anledning til å kreve refusjon for utlegg dersom det kan dokumenteres kritiske og uforutsette tilfeller som krever raske tiltak knyttet til feltarbeid, laboratorieforsøk og teknisk drift - og  når tid og sted ikke gjør det praktisk mulig å bruke innkjøpsordre.

For mer informasjon se Seksjon for økonomi og innkjøp.

Reiseforskudd

Ansatte kan søke om reiseforskudd. Søknad om reiseforskudd gjøres via Selvbetjeningsportalen eller via DFØ-appen og godkjennes av den ansattes leder. Etter godkjenning går reiseforskuddet direkte til utbetaling og forskuddet trekkes når reiseregningen gjøres opp. Utbetaling av reiseforskudd skjer som hovedregel en gang pr. uke. 

Gjøre opp reiseforskudd

Reiseforskudd gjøres opp snarest mulig etter at reisen er avsluttet. Dette gjøres på følgende måte: 

Hvis de totale reiseutgifter på reisen det er utbetalt forskudd på er mindre en beløpet som er utbetalt i reiseforskudd,  vil det oppstå en negativ netto som automatisk trekkes fra ved neste reiseoppgjør.

Sist endret: 19.03.2024