Windows 10

Windows 10 blir standard operativsystem på alle PCer ved UiT Norges arktiske universitet.


Innhold:


#1: Windows 10, hva er nytt?
#2: Finn fram / grensesnitt

Les Quick start guide for en oversikt over viktige knapper og funksjoner.
#3: Start programmer

Programmer startes fra startmenyen. For å åpne startmenyen, klikk på Windows-knappen Start symbol (1) nederst i venstre hjørne på skjermen. Her finner du en oversikt over programvare du har nylig installert, programvare du bruker ofte (2), en alfabetisk liste over alle programvare installert på datamaskinen, og programmer festet til startmenyen (3). Du kan endre størrelsen til startmenyen. Du kan også feste programvare til oppgavelinja (4). 

 
#4: Nettleser

På UiT datamaskiner er Internet Explorer den standard nettleser. Du kan åpne Internet Explorer fra oppgavelinja, og lenker du klikker på i eposten, for eksempel, vil åpnes i Internet Explorer.

Edge er den nye nettleseren til Windows 10. Med Edge kan du selvfølgelig se på nettsider og lagre bokmerker, men den lar deg også skrive egne notater på nettsider. Du kan åpne Edge fra startmenyen.

Hvis en nettside ikke fungerer i Edge, kan du bruke en annen nettleser. Chrome og Mozilla Firefox kan lastes ned fra Software Center. Internet Explorer er inkludert i Windows 10. Du kan starte Internet Explorer fra startmenyen, oppgavelinjen, eller direkte fra Edge. 

For å starte Internet Explorer fra Edge:

 1. Åpne en nettside i Edge.
 2. Klikk på "More"-knappen (tre prikker) oppe til høyre i Edge.
 3. Velg "Open with Internet Explorer".
 4. Nettsiden du så på i Edge vil åpnes i Internet Explorer.

Knappene for å åpne en nettside med Internet Explorer
#5: Finn og lagre filene dine

Filutforsker

Filutforskeren er hvordan du navigerer på datamaskinen for å finne frem til filer som er lagret lokalt eller på ditt UiT hjemmeområde og fellesområder. For å åpne den klikk ikonet på oppgavelinjen eller i startmenyen. Filutforskerknapp i oppgavelinja Du kan også klikke på Windows-tasten Start symbol + E på tastaturet.

På venstre siden i filutforskeren finner du Hurtigtilgang. Du kan bokmerke mapper du bruker ofte i Hurtigtilgang. Legg merke til at "Min datamaskin" heter nå "Denne PCen".

Lagring

For å lagre på ditt UiT hjemmeområde fra Office 2016 (eksempelet under er fra Word):

 1. Klikk på Fil.
 2. Klikk på Lagre eller Lagre som.
 3. Klikk på Bla gjennom.
 4. Naviger til hjemmeområdet ditt og ønsket mappe.
 5. Klikk på Lagre.

valgene for å lagre et word dokument på hjemmeområdet

Det finnes også valg for å lagre i Microsoft sine skytjenester, for eksempel OneDrive og Sharepoint. Hvis du ikke kjenner til disse valgene, ikke rør dem. Lagring i andre programvarer er det samme som i Windows 7.

Hjemmefra

Hvis du vil lagre filer på ditt UiT hjemmeområde når du er hjemme eller på reise, trenger du å:

 1. Installer VPN.
 2. Koble til hjemmeområde.
 3. Lagre på måten beksrevet ovenfor.#6: Søk etter programmer og filer

Noe du ikke finner? Bruk søkefeltet for å søke etter programmer på datamaskinen og blant filer i dine kontoer hos Microsoft sine skytjenester. Du finner søkefeltet på oppgavelinjen (forstørrelsesglass) eller ved å trykke Windows-tasten Start symbol på tastaturet og begynne å skrive navnet på programmet du leter etter. Du kan begrense søket ved å bruke knappene rett over søkeboksen.

søkeboks i windows 10


Bruk Filutforsker (Windows-tasten Start symbol + E på tastaturet) for å søke etter filer og mapper. Skriv inn søkestreng (1). Resultatet for søket ditt vises i egen kolonne (2).

søkexplorer
#7: Orakelboks / skrivebord

På skrivebordet finner du en svart infoboks med kontaktinformasjon til Orakelet og navnet til datamaskinen (host name). Ta med host name hvis du trenger å ta kontakt med Orakelet angående datamaskinen.

På møte- og undervisningsrom vil du også finne en nyttig lenke i den svarte infoboksen: uit.no/avhjelp Denne nettsiden fungerer som en slags førstehjelp hvis du vil holde en presentasjon, koble til videokonferanse, og mer.

hostname
#8: Logg av, Hvilemodus, Avslutt og Start på nytt

Det er flere måter å finne frem til valgene for å logge ut, sette datamaskin i dvale, starte datamaskinen på nytt, eller slå den av.

 1. Åpne startmenyen. Etterpå klikk på "På/av".
  windows 10 på av
 2. Høyreklikk på Windows-knappen nederst til venste på skjermen.
  høyreklikk på startmeny
 3. Tast CTRL + ALT + Delete på tastaturet.
 4. For å logge av kan du også åpne startmenyen og klikke på UiT logo/navnet ditt.
  windows 10 brukernavnmeny#9: Flere skrivebord

Med Windows 10 kan du organisere programmer på virtuelle skrivebord. For eksmepel, du kunne ha et virtuelt skrivebord til forskningsprosjektet ditt og et annet til forberedelse til undervisning. Klikk på Oppgavevisning og så på Nytt skrivebord. Begynn å jobbe på det nylig opprettet skrivebordet. 

oppgavevisning

relevante knapper for å jobbe med flere skrivebord

Bytt mellom skrivebord ved å klikke på Oppgavevisning eller bruk hurtigtasten Ctrl + Windows + pilhøyre/pilvesntre.

For å organisere vinduer innenfor et skrivebord, klikk øverst på programmet og dra det til toppen eller siden av skjermen ("snap assist").
#10: Tilpass startmeny

Du kan tilpasse startmenyen for å enkelt finne fram til programmer, apper og mapper du bruker ofte. 

For å legge til en snarvei til et program i startmenyen, åpne startmenyen, finn fram til ønsket program og høyreklikk for å velge "Fest til Start". Gjør tilsvarende for mapper i filutforskeren. Dette lages en flisesnarvei i den høyre delen av startmenyen.

startmeny til fest til start

søk etter program og fest til start

Endre størrelsen til en flise ved å høyreklikke på den og velge "Endre størrelse".

endre flis størrelse

Fliser kan organiseres i grupper ved å dra på dem og droppe på plass.

Enkelte programmer/apper er "live tiles". For eksempel, hvis du legger appen Nyheter til som en flis vil den forhåndsvise nyheter rett i startmenyen.
#11: Handlingssenter

Handlingssenteret finner du ved å klikke på handlingssenterknappen nede til høyre på skjermen.

Knapp for å åpne handlingssenter

Her finner du varsler og hurtigvalg til verktøy. Tre verktøy som du kan komme til å ha behov for er:

 • Alle innstillinger. Se avsnittet om innstillinger som finnes her.
 • Nettbrett-modus. Har du en bærbar datamaskin med berøringsskjerm? Legg Windows over til nettbrett-modus.
 • Koble til. Kobling til Internett som for eksempel Eduroam når du er på campus.

Hurtigvalg i handlingssenter
#12: Innstillinger

Åpne Windows-innstillinger ved å klikke på Windows-knappen Start symbol og så på tannhjulet. Du kan også åpne den fra handlingssenteret. Her finner du blant annet muligheter for å innstille lysstyrken til skjermen, bakgrunnsbilde, og tid og språk.

Innstillinger i Windows 10
#13: Kontrollpanel

Kontrollpanelet er en utvidet versjon av Windows-innstillinger. Åpne den ved å høyre klikke på Windows-knappen Start symbol og velg Kontrollpanel. Legg merke til søkefeltet oppe til høyre på kontrollpanelet som lar deg søke blant innstillingene.

Windows 10 kontrollpanel
#14: Ta med bokmerker/favoritter (Internet Explorer, Chrome osv) ved bytte til bærbar PC

Eksportere og importere bokmerker/favoritter
Bokmerker lagres lokalt på den stasjonære pcen og ved overgang til bærbar pc må du selv eksportere og importere disse. Veiledninger for de enkelte nettlesere finner du under ved å klikke på linkene under.

Internet explorer
Chrome
Firefox
Opera
#15: Lagre dokumenter - bærbar PC

Dersom du bytter fra stasjonær PC til bærbar PC er det viktig at du setter deg inn i hvor du bør lagre filene dine. Når du logger deg på med UiT konto vil du ha flere tilgjengelige lagringsenheter. Illustrasjonen under viser hvordan filutforskeren kan se ut fra en bærbar UiT PC. Du må påse at du lagrer på UiT sitt nettverk.

laptop

 • H: Dette er din personlige nettverksdisk ved UiT (også kalt Hjemmeområdet). Det er her du normalt skal lagre dine filer. Det er kun du som har tilgang til filene du lagrer her. Disse filene blir automatisk sikkerthetskopiert med jevne mellomrom og dette regnes som sikker lagring.
 • Snarveiene i Rød firkant (Desktop, Documents osv) peker alle til Lokal disk. Her bør du unngå å lagre filer. Ved problemer med PCen er det vanlig at alt som er lagret her slettes.
 • C: Lokal disk og du bør ikke lagre filer her med mindre du vet hvilken risiko det innebærer.
 • F: Du kan ha tilgang til en eller flere fellesdisker. Når du får tilgang til fellesdisker får du vite hva som skal lagres på disse diskene og fellessdiskene er sikre lagringsenheter.

Klikk her for å se hvordan du kan koble deg til H: stasjonen når du ikke er logget på UiT's nettverk via kabel eller Eduroam.
#16: Universell utforming

Til ITA-kurs brukerstøtte toppside

 


ÅPNINGSTIDER(*)

Besvarelse av telefon og e-post

Mandag - fredag: 08:00-15:30

Skranke

Mandag - fredag: 09:00-15:00 (stengt for lunsj 11:30-12:00) 


 KONTAKTINFORMASJON


Fjernhjelp (Windows)Fjernhjelp (Mac)

"Fjernhjelp" er et verktøy du kan laste ned og starte når du vil gi Orakelet tilgang til å se og fjernstyre skjermbildet ditt. Krever ikke installasjon. Eldre versjon windows. Eldre versjon mac.