MostPhotos

UiT har tilgang til den digitale bildedatabasen MostPhotos som er til fri bruk for hele universitetet.

Alle ansatte og studenter kan bruke bildene i databasen i alle UiT-sammenhenger.  Bildene kan brukes i markedsføring, publikasjoner, på nettsider, i undervisningssammenheng etc.

Her finner du MostPhotos

Begrensninger i nedlasting av bilder

UiT har mulighet til å laste ned 400 bilder i måneden gjennom vår avtale! Vis derfor måtehold når det gjelder nedlasting av bilder. Hvis vi ser at enkeltpersoner laster ned uforholdsmessig mange bilder vil disse bli kontaktet for å avklare behovet. Når kvoten på 400 bilder er oppbrukt, så vil det ikke vært mulig å laste ned flere bilder. Så igjen, vær varsom og oppmerksom på hvor mange bilder du laster ned. Kvoten "nullstilles" den 22 hver måned.

Tidligere nedlastet
Tidligere nedlastet

Når en bruker har lastet ned et bilde, er dette bildet tilgjengelig for å laste ned igjen for andre mennesker i organisasjonen, uten å bruke av nedlastningskvoten. Alle nedlastede bilder vil være tilgjengelige for alle brukere i organisasjonen å laste ned igjen og igjen. Når du er inne på et bilde som tidligere har blitt lastet ned, vil nedlastningsikonet være "grå", som indikerer at bildet kan lastes ned uten å bruke av kvoten.

Bruken av bildene

 • Fri bruk av bilder til universitetets markedsføring, nettside og publikasjoner.
 • Fri bruk av bilder til undervisningsbruk.
 • Fri bruk av bilder til alle studenters skolebruk.
 • Alle bilder ligger i høy oppløsning klar til trykk.
 • Bildestørrelser som kan lastes ned:
  • Liten
  • Medium
  • Stor
 • Kommersiell vs redaksjonell bruk: Merk at MostPhotos deler inn noen bilder i kategorien "kommersiell" og "redaksjonell".
  • Kommersielle bilder: For alle standard brukere så vil det kun være mulig å laste ned og bruke kommersielle bilder som kan brukes fritt.
  • Redaksjonelle bilder: Muligheten for å se og laste ned redaksjonelle bilder er forbeholdt en begrenset redaksjons gruppe, da det følger med ekstra begrensninger på bruken av disse bildene. Tilgang til dette kan skje ved å ta kontakt med Tommy Hansen.

Hvordan opprette bruker?

For å få tilgang til MostPhoto sin bildedatabase så må du ha en konto, og dette kan du få ved å kontakte Tommy Hansen via e-post: tommy.hansen@uit.no.

For å opprette en bruker trenger vi fornavn og etternavn, samt en uit e-post konto. Enten @uit.no eller @post.uit.no adresse.

NB! Jobber du redaksjonelt og trenger tilgang til de begrensede redaksjonelle bildene i databasen, så må du informere om dette.

Kommersiell vs redaksjonelle bilder

Kommersielt bruk
Kommersielt bruk

Kommersiell betyr at fotografen av bildet har skriftlig samtykke (en modellutgivelse) fra alle personer / varemerke / logo / firma på bildet. Dette betyr at bildet kan brukes i kommersiell sammenheng og i utgangspunktet også i noen annen kontekst. For eksempel i reklame for forskjellige produkter / årsaker / hendelser.

Bildet kan brukes til kommersielt formål både trykt og digitalt. Bildet kan brukes i f.eks. markedsføring, reklame og sponsing. Bildet kan beskjæres og redigeres.

Redaksjonelt bruk
Redaksjonelt bruk

Redaksjonelt er bilder som fotografen ikke har skriftlig samtykke (en modellutgivelse) for. Disse bildene kan derfor bare brukes i nyhetssammenheng og i forhold til hvem / hva bildet skildrer, for eksempel i aviser.

Bildet kan ikke brukes til kommersielt formål, bare til redaksjonelle og nyhetsformål av allmenn interesse. Bildet kan beskjæres så lenge det ikke fører til forvrengning av originalbildet. Andre endringer kan ikke utføres!

Tilgangen til disse bildene er derfor begrenset til kun redaksjonelle brukere. Misbruk av dette kan medføre rettslige krav fra MostPhotos, fotograf og/eller avbildet person/merkevare osv.

Kontakt support@mostphotos.com hvis du har flere spørsmål eller trenger hjelp omkring akkurat dette.

Hvordan skal bildene akkrediteres?

Mostphotos og bidragsyteren skal alltid godskrives når du bruker redaksjonelt innhold. Hvis bruken av det redaksjonelle innholdet er under en omstendighet der hyperkoblinger er teknisk mulig, må du oppgi en lenke til www.mostphotos.com. Under andre omstendigheter skal du alltid gi behørig kreditt for bruk av redaksjonelt innhold. Dette skal være i form av "mostphotos.com" eller "navn på artist / mostphotos.com".

I tilfelle et bilde blir brukt i forbindelse med en film, tv-kringkasting, dokumentar eller annet lyd-video- eller multimedia-prosjekt, skal du bruke rimelig kommersielle anstrengelser for å sikre at Mostphotos og bidragsyteren får behørig kreditt i den formen som er spesifisert over.

Utilsiktet brudd på bestemmelsene nevnt ovenfor utgjør ikke brudd på den juridiske avtalen gitt at kunden avhjelper bruddet på forespørsel fra Mostphotos.

CC BY 4.0 Lisens

Publikasjoner som merkes og utgis med en CC BY 4.0 lisens kan også benytte bilder fra MostPhotos uten å bryte lisensavtalen som UiT har med MostPhotos.

Om MostPhotos

Mostphotos er en global nettbasert markedsplass for bilder og grafikk. Vi er et teknologisk drevet e-handelsfirma med et mål om å forenkle kjøp og salg av digital bildekunst.

Vi mener at alle kan lage god bildekunst. Derfor har vi laget Mostphotos som en plattform der alle kan selge bilene sine med bare noen få klikk.

Vi tilbyr en brukervennlig, morsomt og rask digital tjenestene for å selge digital media for profesjonelle fotografer, amatørfotografer og for illustratører. Ambisjonen vår er levere lokalinspirert, autentisk mediainnhold til kunder fra hele verden.

Mostphotos holder til i Sverige med kontorer i Stockholm og Västerås. Vårt organisasjonsnummer er 556725-9956 og vårt MVA-nummer er SE556725995601.

På leverandøren sin nettside finner du mer informasjon om rettigheter, lisens osv


Driftsmeldinger fra ITA:

Alle driftsmeldinger

Nyhetsbrev:
Abonner på IT driftsmeldinger fra UiT. Påmelding / Avmelding

 


ÅPNINGSTIDER

Besvarelse av telefon og e-post (*)

Mandag - fredag: 08:00-15:00

Skranke (*)

Mandag - fredag: 09:00-15:00


 KONTAKTINFORMASJON


Fjernhjelp (Windows)Fjernhjelp (Mac)

"Fjernhjelp" er et verktøy du kan laste ned og starte når du vil gi Orakelet tilgang til å se og fjernstyre skjermbildet ditt. Krever ikke installasjon. Klikk her for eldre versjon av Fjernhjelp mac.