Bilder (FAQ)

Her finner du spørsmål og svar knyttet til bruk av bilder på uit.no

Bildestørrelse
Når vi snakker om størrelse på bilder som brukes på nettsidene bruker vi benevnelsen pixler (px) Dette er punkter i bildet. Jo flere pixler, jo større bilde. Dersom man skal laste opp og publisere et bilde på uit.no bør bildet i utgangspunktet være like stort eller større enn den størrelsen man skal vise det i. Dersom utgangspunktet er mindre enn det man ønsker å vise kan bildet bli grumsete og uklart.

Bildeformater
Det finnes flere typer bildeformater som kan lastes opp på uit.no. De mest vanlige er formatene .jpg og .png . Begge disse gir bilder i grei kvalitet og filene er også tilpasset for å vise på nettsider. For å vise et bilde på nett er det nok med 72 dpi (dots per inch). Dette kan tilpasses i programvare for bildebehandling.

Bilde - det jeg laster opp til bildearkivet blir borte
Forsvinner bildene som du laster opp til bildedatabasen? I så fall har du mest sannsynlig glemt å endre plassering. Default står dette feltet til 'Bildearkiv' - men her skal du altså i steden velge din egen enhet/mappe. Se mer informasjon her. Har et bilde forsvunnet for deg, sjekk om det ikke ligger under 'Bildearkiv'.


Bilde - det jeg legger inn i dokumentet mitt blir grumsete og uklart
Når du skal sette inn et bilde fra bildearkivet må du huske alltid å velge en versjon som er større (bredde i pixler) enn den du skal bruke. Velg plusstegnet foran bildet - og se hvilke versjoner som er lagret. Skal du legge inn et bilde som skal være 300 pixler stort må du velge 560-versjonen eller originalen. Velger du en versjon som er mindre enn den du skal bruke blir resultatet grumsete og uklart, i verste fall ser du hver pixel.

 
Bilde - det jeg legger inn i dokumentet forsvinner / vises bare som en tom ramme med rødt kryss i
Når du henter et bilde fra bildearkivet må du huske å trykke 'Bruk' før du begynner å formattere det i editoren. Altså: Hent den versjonen du ønsker å bruke / skalere ned i bildearkivet og lagre ('Bruk' lagrer - men lukker ikke skjemaet. Mens 'Lagre' lagrer dokumentet - og lukker skjemaet.) den før du endrer størrelse, plassering osv.
Hvis du glemmer dette, kan det godt hende at dokumentet ser bra ut - med bilde - når du ser på det. Mens andre bare ser et dokument uten bilde (bl.a. Firefox) eller dokumentet med en ramme med et lite rødt kryss i hjørnet. (Internet Explorer)

Den enkleste måten å løse problemet er å slette bildet i dokumentet - og hente det inn fra bildearkivet på nytt.

Imidlertid kan du også prøve en ting til: Høyreklikk på bildet, og se hvilke url/nettadresse det har. Av og til skjer det nemlig at deler av adressen forsvinner og blir erstattet med f.eks. ../../Content/ osv. I så fall bytter du bare ut alle prikker og streker slik at adressen begynner slik:  https://uit.no/iKnowBase/Content/ - etterfulgt at resten av adressen slik du finner den i feltet. Velg 'Oppdater' - og det kan hende at bildet dukker opp igjen.

 
Bilde - det jeg legger til i personkortet mitt blir uklart og grumsete
Legger du til et bilde fra enhetens bildearkiv i personkortet og opplever at det blir for stort / grumsete? Grunnen er at bildestørrelsen i personkortene er satt til fast bredde 200px. Det betyr at større bilder 'krympes' - men også at mindre blåses opp. Så når du opplever at bildet blir uklart og grumsete skyldes det at iKB strekker det ut til å passe den faste bredden.

Eneste måte å løse dette på, er å laste opp en ny versjon av bildet ('Erstatt med ny fil' i bildearkivet når du henter opp den gamle bildefilen) som er minst 200px bred.


Her finner du brukerstøttedokumentet på hvordan legge inn bilde på uit.no

Her finner du brukerstøttedokument på hvordan legge inn bilde på personkortet ditt


Nyhetsbrev:
Abonner på IT driftsmeldinger fra UiT. Påmelding / Avmelding

 


 

ÅPNINGSTIDER

Besvarelse av telefon og e-post

    Mandag - fredag: 08:00-15:00

Skranke

    Mandag - fredag: 09:00-15:00

Lunchpause (alle dager)

    11:30 - 12:00 (stengt)

KONTAKTINFORMASJON


Fjernhjelp (Windows)Fjernhjelp (Mac)

"Fjernhjelp" er et verktøy du kan laste ned og starte når du vil gi Orakelet tilgang til å se og fjernstyre skjermbildet ditt. Krever ikke installasjon.