Datasikkerhet på privat PC

10 enkle steg for datasikkerhet på privat PC

  1. Oppdatering, operativsystem (Windows, MAC OS, Linux), antivirus, Java og Office program må holdes oppdatert.
  2. Antivirus program må være installert og oppdatert. Vær oppmerksom på at gratisprogrammer kan slutte å oppdateres etter en tid. Eksempler på antivirusprogrammer vi har god erfaring med er Microsoft Security Essentials.
  3. Brannmur (firewall): Sørg for at brannmur er aktivert. Brannmur kan være integrert i operativsystemet eller i antivirusprogrammet. Sørg for at en av disse alltid er aktivert.
  4. Passord - dette er informasjon som du aldri skal oppgi til andre - selv ikke venner, familie eller IT-support. Husk at UiT aldri vil kreve at du oppgir ditt passord.
  5. Sikkerhetskopi (backup) av personlige filer på datamaskinen din bør utføres regelmessig for å unngå at du mister disse dersom en re installasjon av maskinen skulle bli nødvendig.
  6. Spam Aldri åpne, forhåndsvise eller kjør vedlegg i e-post som kommer fra ukjent avsender eller avsender du ikke stoler på. Det beste er å slette Spam direkte når du mottar dette.
  7. Pop-up vinduer og bannerannonser Mistenkelige feilmeldinger som etterligner legitime skjermbilder som vises i nettleseren er kjente metoder som brukes av svindelprogramvare for å lure brukerne til å laste ned og installere falske produkter. Aksepter aldri tilbud om "gratis" sikkerhetsskanning som popper opp på tilfeldige nettsider.
  8. Verktøylinjer (toolbars) og uønsket programvare Når du laster ned og installerer gratis programvare følger det ofte med alternative verktøylinjer (toolbars) eller annen tredjepartsprogramvare. Dersom du ikke har mulighet for å takke nei til disse under nedlasting/installasjon anbefaler vi at du ikke installerer programmet.
  9. Internett, Internett gir deg mange muligheter samtidig som det kan innebære en sikkerhetsrisiko. Når du surfer på internett har du en "åpen dør" til din maskin, det er derfor viktig å holde operativsystem, antivirus og annen programvare som er installert på din maskin oppdatert. I tillegg bør du være kritisk til hvilke nettsteder du oppsøker og hva du gjør på disse. Den aller beste sikkerheten er å sørge for at du ikke surfer på nett når du er innlogget som administrator på maskinen.
  10. Kjenn din egen maskin Du bør minimum ha oversikt over hvilket operativsystem og navnet på antivirus programmet som er installert på maskinen. Mistenkelige feilmeldinger som vises i nettleseren er ofte metoder som brukes av svindelprogramvare for å lure brukerne til å laste ned og installere falske produkter. For eksempel gratis skanning av maskin for å finne feil eller trusler, oppdatering av antivirus. Om du kjenner din maskin så vet du hvilket program som skal be om at du oppdaterer eller skanner maskinen.

Retningslinjer for bruk av Universitetets IT-ressurser.

Ansatte og studenter som benytter IT-ressursene ved UiT må forholde seg til disse retningslinjene som har eget punkt som omfatter datasikkerhet.

5.0 Datasikkerhet

En bruker plikter å treffe tiltak som er nødvendig for at tap av data eller lignende skal få minst mulig følger gjennom sikkerhetskopiering, forsvarlig oppbevaring av media, m.v. Dette kan gjøres ved å forsikre seg om at driftspersonellet tar seg av dette.

Egne filer er i utgangspunktet personlige, men bør likevel beskyttes slik at de ikke kan leses av andre.

En bruker plikter å ikke gjøre passord eller andre sikkerhetselementer kjent for andre, samt forhindre at uvedkommende får tilgang til IT-ressursene. Dette gjelder også å gi fra seg Universitets interne brukernavn og passord til maskiner som ikke tilhører Universitetet. Dette kan være å lagre Universitetets brukernavn/passord i nettlesere på eksterne maskiner.

Innførsel av data medfører en risiko for uønskede elementer som f.eks. virus, orm og trojanere. Bruker plikter å gjennomføre tiltak som beskytter IT-ressursene mot slikt. Alle maskiner (deriblant hjemme- og bærbare maskiner) som skal bruke Universitetets IT-ressurser skal være beskyttet med relevante sikkerhetsmekanismer (antivirus, brannmur, system for jevnlige oppdateringer etc.).

En bruker plikter å rapportere forhold som kan ha betydning for anleggets sikkerhet eller integritet til nærmeste foresatte eller den som har ansvar for datasikkerheten.Nyhetsbrev:
Abonner på IT driftsmeldinger fra UiT. Påmelding / Avmelding

ÅPNINGSTIDER

Besvarelse av telefon og e-post

    Mandag - fredag: 08:00-15:45

Skranke

    Mandag - fredag: 09:00-15:45

Lunchpause (alle dager)

    11:30 - 12:00 (stengt)


 

KONTAKTINFORMASJON


Fjernhjelp (Windows)Fjernhjelp (Mac)

"Fjernhjelp" er et verktøy du kan laste ned og starte når du vil gi Orakelet tilgang til å se og fjernstyre skjermbildet ditt. Krever ikke installasjon. Klikk her for eldre versjon av Fjernhjelp mac.