Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne

Informatikere i jobb - Krister Mikalsen

Krister Mikalsen1.jpg (Bredde: 180px)

Stilling/Arbeidsplass: Principal Lead Program Manager, Microsoft Tromsø
Utdanning: Sivilingeniør informatikk (1998)

Allerede som ung startet Kristers datainteresse og han er nå leder ved Microsofts kontor i Tromsø. Tromsø-kontoret har blant annet ansvaret for å lage Microsoft-produkter som brukes i de store internettbutikkene. Sentralt i det de jobber med er et utvidet søkebegrep hvor en ønsker å gi kunden den informasjonen han er ute etter på en nettside nesten uten at kunden har bedt om det eller er klar over at han trengte denne informasjonen

1, Hva fikk deg til å velge en utdanning innen informatikk?

På videregående likte jeg godt både matematikk og fysikk, og etterhvert likte jeg tanken på å bli sivilingeniør. Jeg var usikker på i hvilken retning jeg skulle gå, men siden jeg alltid har vært interessert i datamaskiner og teknologi så ble det informatikk. Allerede i barneskolealderen fikk jeg min første erfaring med programmering og etterhvert lagde jeg programmer som for eksempel hjalp meg med å øve på gloser.

2. Hva synes du var mest spennende og mest utfordrende med utdanningen?
Det mest spennende er den kreative delen hvor en gjennom programmering kan lage egne programmer som løser ulike problem en har. Jeg likte også godt at progresjonen var rask slik at man hele tiden lærte mye nytt. Informatikk ved UiT hadde i de dager et forskningssamarbeid med det verdensledende Cornell University. Jeg fikk sjansen til å presentere sivilingeniøroppgaven min på Cornell. Dette var jo litt skummelt, men etter å ha oppdaget at det man gjorde ved lille UiT faktisk holdt godt mål i den store verden kom jeg hjem full av selvtillit og motivasjon for videre studier.

3. Hvordan var det å ta utdanningen i Tromsø?
Både det faglige og det sosiale miljøet på informatikk var utrolig godt. Jeg startet alene på informatikk, men jeg ble fort kjent med medstudentene og de fleste jeg jobber sammen med i dag kjenner jeg fra tiden ved UiT. Etter studiene startet vi et gjeng fra UiT et firma sammen som etterhvert ble kjøpt opp av FAST og så av Microsoft. Det at instituttet er ganske lite gjør at man får god kontakt med medstudenter og veileder, noe som gir veldig gode muligheter for tett oppfølging og veiledning. Jeg trivdes så godt i miljøet at jeg etter studiene jobbet i en forskerstilling hvor jeg delvis veiledet studenter som jobbet med problemstillinger knyttet til sivilingeniøroppgaven min.

4. Hvordan var overgangen fra studier til jobb?
Etter året som forsker ved UiT kom den store overgangen da vi cirka 10 stykk startet eget firma som jeg ble teknisk daglig leder for, som vil si at jeg hadde ansvaret for programvare vi laget for FAST. Vi jobbet da med løsninger for opplasting av gratis musikk (som dagens Urørt på P3), noe som passet oss fra UiT-miljøet faglig veldig bra. De fleste av oss var temmelig selvdrevet slik at jeg samarbeidet mer med kollegaene enn at jeg måtte lede de. Det var mye nytt jeg måtte lære for å mestre prosessen fra å ha en idé til å lage et ferdig produkt.

5. Hvilken stilling har du nå og hva består jobben din av?
Jeg er Principal Lead Program Manager. Jeg er da ansvarlig for "Internet business", som vil si at vi jobber med løsninger som gjør at bedrifter kan bruke Microsoft-teknologi for å f.eks. lage gode nettbutikker. Min jobb består da blant annet av å forstå hva kundene vil ha og se hvilke teknologiske løsninger vi kan bruke til å oppfylle disse behovene. Jeg jobber så tett med utviklingsteamene i ferdigstillelse av selve produktet.

6. Hva er mest spennende med jobben din?
Jeg liker at jobben består av både tekniske utfordringer og kundekontakt. Jeg synes det er moro å se at idéer jeg har hatt og ting vi her i Tromsø har utviklet er å finne på masse store internettsider som for eksempel Bestbuy, Ibm og Gulesider og generelt i Microsofts produkter.

7. I forhold til den stillingen du har nå, hva føler du at du har mest nytte av fra utdanningen?
Utdanningen gir en veldig dyp forståelsen av hvordan datamaskiner fundamentalt virker. Dette lærte vi blant annet gjennom å designe vårt eget operativsystem og oppgaver i å sette opp nettverk av datamaskiner. I tillegg har informatikkmiljøet i Tromsø lenge vært veldig gode på søketeknologi. En ting er enkle søk som å slå opp i en telefonkatalog på nett, men med "søk" som et litt utvidet begrep forsøker vi å forstå hvem du er og hva du vil ha når du manøvrerer deg gjennom en internettside. Disse tingene er ting vi tok med videre i firmaet vi startet og som er sentralt i det vi gjør i dag også.

8. Hvilke fremtidige mål har du jobbmessig?
I dag har vi jevnlig sommerstudenter og foreslår oppgaver til masterstudenter ved UiT, men utover dette ønsker vi å bli enda mer synlig på UiT slik at studentene vet at det et høyteknologisk miljø i Tromsø hvor en kan få jobb med informatikkutdanning. Vi ønsker også å være med på å styrke forskningen ved UiT ved å introdusere våre problemstillinger i dette miljøet. Personlig har jeg en liten drøm om å komme på minst en supersmart idé som alle endre opp med å benytte seg av, f.eks. en App til mobiltelefoner. Ellers er jeg opptatt av å holde meg faglig oppdatert og lære mest mulig av kollegaene mine.

9. Har du noen råd til ungdom som skal velge utdanning?
En av de viktigste tingene fra studietiden er de kontaktene man knytter og de vennen man får som både gjør studietiden artigere og som er nyttig i tiden etter studiene. Vær nysgjerrig og utfordr sannheten i alt. Ikke vær redd for å prøve ut idéer man har, man kan fort lykkes. Med å jobbe jevnt og trutt sitter kunnskapen mye lenger enn bare til eksamen er ferdig. Jeg forsto matematikken bedre når jeg kunne prøve ut teorien gjennom programmering, og generelt tror jeg det kan være lurt å knytte teoretisk matematikk opp til mer fortrolige praktiske problemstillinger. Det viktigste med det å studere er det å lære å lære.

10. Når du ikke jobber, hva liker du å fylle dagene med?
I tillegg til litt bedriftsfotball liker jeg godt å spille gitar. Jeg ser det som den perfekte blandingen av kreativitet og logikk. Som stolt far til to gutter på 3 og 5 år går mye tid med der. Jeg har alltid vært en stor Tromsø-patriot og jeg synes det er moro å være med på å vise at man kan gjøre store ting fra en liten by. Det er veldig givende å både kunne jobbe opp mot noen av de største kundene i verden og samtidig kunne nyte godene av å bo i en trygg og flott "småby" som Tromsø, som f.eks. å treffe på kjentfolk om morgenen på en kaffebar. Ellers så forsøker jeg å fokusere på at livet er nå og ikke en gang i fremtiden.
Ansvarlig for siden: Jan Fuglesteg
Sist oppdatert: 20.05.2015 12:55