Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne

Informatikere i jobb - Arne Munch-Ellingsen

 

Arne Munch-EllingsenNavn: Arne Munch-Ellingsen

Stilling: Seniorforsker, Corporate Development i Telenor AS

Utdanning: Ph.D Informatikk
 
Uteksaminert: 2008

 

Arne jobber som seniorforsker ved Corporate Development i Telenor. Her jobber han blant annet med hvordan vi i fremtiden best skal kunne benytte oss av at alt fra bilen, kjøleskapet og stekeovnen skal være koblet opp på Internett og kunne snakke med hverandre. Før dette jobbet han blant annet med systemprogramvaren til SOHO-satellitten og Ariane 5-raketten.  

 

1. Hva fikk deg til å velge en utdanning innen informatikk?
Jeg ville studere noe innen realfag, og i de dager var NTH (dagens NTNU) plassen å studere realfag. Jeg oppdaget før jeg begynte at det studiumet jeg hadde kommet inn på ikke var rett for meg og jeg droppet oppstart på NTH og reiste heller USA rundt et halvår. Jeg kom hjem til Tromsø midt i studieåret og for å ha noe å gjøre frem til sommeren mens jeg fant ut hva jeg virkelig ville tok jeg realfag ved UiT. Studiemiljøet var så bra at jeg ble værende. Så det var nok litt tilfeldig at jeg kom til å ende opp med å studere informatikk.

2. Hva synes du var mest spennende og mest utfordrende med utdanningen?
Dette var i en tid da datamaskiner ikke var vanlig, så det at vi fikk "leke" med det som den gang var kraftige datamaskiner var utrolig spennende og vi følte oss privilegerte som fikk denne sjansen. Vi var et gjeng som programmerte døgnet rundt og miljøet i gjenget var topp. Etterhvert fant jeg ut at informatikk passet meg perfekt så da gikk studiene ganske greit. Med en bedre forståelse av informatikken forsto jeg også lett den delen av matematikken som informatikk grenser opp mot.

3. Hvordan var det å ta utdanningen i Tromsø?
Studiemiljøet, og da særlig TSI og Studentuka, ved UiT var veldig godt og bidro uten tvil til at jeg fortsatte studiene ved UiT etter det første semesteret. UiT er et lite universitet, men stort nok til å ha et veldig godt faglig miljø. Samtidig er UiT lite nok til at kontakten mellom studentene og foreleserne er veldig god . Denne nære kontakten til foreleserne gjør det mye enklere å suge til seg kunnskap enn på større universitet.

4. Tok du noe av utdanningen ved andre universitet enn UiT?
Under hovedfaget var jeg noen måneder ved Vrije University i Amsterdam som en del av et EU-finansiert studentutvekslingsprogram. I tillegg til at det var artig å oppleve et annet studiemiljø var Andrew_S._Tanenbaum, som var en guru innenfor design av operativsystem, den ansvarlige veilederen min der. Vi var også en gruppe fra UiT som var en måned i Silicon Valley i California på studietur. Instituttet var svært behjelpelig med pengestøtte til turen samt å skaffe oss innpass hos blant annet Sun Microsystems (nå Oracle America) og Xerox.

5. Hvordan var overgangen fra studier til jobb?
Jeg begynte å jobbe etter Cand.mag-graden, det som i dag er en bachelor, i IT-bedriften "Igloo Publishing Systems" som UiT-professor Knut Skog startet. Skog hadde tatt med ”open source” programkode til et nytt dokumentproduksjonssystem utviklet av CMU (Carnegie Mellon University) og da spesielt Peter Hibbard. I Igloo fikk jeg svært god programmeringserfaring på topp moderne datamaskiner, og vi laget et godt produkt, som vi dessverre ikke fikk solgt. Hibbard var senere med på oppstarten av Adobe Systems og designet COS som var forløperen til PDF, så vi kan vel konstatere at han og Adobe i alle fall var flinkere på markedsføring enn det vi i Igloo var :-). Overgangen til jobb var altså ikke så stor siden jeg fikk jobbe med programmering også etter studiene.

6. Hvilken stilling har du nå og hva består jobben din av?
Jeg er seniorforsker ved Corporate Development i Telenor her i Tromsø. Jeg har hovedsaklig jobbet med Maskin til Maskin kommunikasjon (M2M) og "Internet of Things" (IoT). Med M2M og IoT tenker vi på at alle tingene våre som bilen, kjøleskapet, hytta, støvsugeren etc. er på nett. Vi jobber med smarte løsninger hvor en kan bruke informasjon fra de ulike tingene til å hjelpe oss mennesker i hverdagen. Forskningen vår er ofte knyttet opp i store europeiske prosjekter hvor vi samarbeider med andre europeiske bedrifter. I den senere tid har jeg også blitt mer involvert i forretningsutvikling, dvs det å skape forretning av slik ny teknologi.

Etter hovedfaget jobbet jeg først i Kongsberg Spacetec. Her jobbet jeg med systemprogramvaren for SOHO-satellitten og Ariane 5-raketten. At den første Ariane 5-raketten eksploderte med akkurat SOHO ombord (en ny SOHO ble senere sendt opp) var for øvrig ikke min feil :-).

7. Hva er mest spennende med jobben din?
Vi i Tromsø er med på forretningsutviklingen for hele det enorme konsernet som Telenor etter hvert er blitt. Vår oppgave i Tromsø handler blant annet om hvordan vi kan oppnå konsernsynergier blant annet innenfor IoT, Device Management og eHealth. Dette arbeidet er en spennende blanding av teknologi og forretningsutvikling.

8. I forhold til den stillingen du har nå, hva føler du at du har mest nytte av fra utdanningen?
Utdannelsen ga meg både et godt helhetsbilde og en spisskompetanse innenfor IT-sektoren, noe som er et flott fundament for å bygge videre på. Særlig det at jeg fikk programmet veldig mye har vært svært nyttig for meg, og jeg ble tidlig fascinert over mulighetene som lå i programmering.

Som mange andre knyttet jeg gode kontakter med de ansatte ved Instituttet for informatikk (IFI) gjennom studietiden, noe som jeg tror har vært med på å styrke både det formelle og uformelle samarbeidet mellom Telenor og IFI. Hvert år har vi f.eks. hatt flere svært gode studenter fra IFI som har vært i sommerjobb hos oss.

9. Hvilke fremtidige mål har du jobbmessig?
Jeg trives veldig godt i Telenor og mulighetene for videreutdanning er også gode. Mer konkret så ønsker jeg å være med på å utvikle produkter innen M2M og IoT. Slike produkter må være solid forretningsmessig forankret, og i forretningsutviklingsdelen av nye produkter håper jeg å kunne bruke min kompetanse som teknolog til å bidra til at vi gjør teknologisk fornuftige valg.

10. Har du noen råd til ungdom som skal velge utdanning?
Mitt klareste råd må være "Velg utdanning!". Det er ikke så nøye hva man velger, men velg med bakgrunn i dine interesser og ikke på grunn av andre vikarierende motiver. For å nå langt trengs det genuin interesse og engasjement for det du holder på med.

11. Når du ikke jobber, hva liker du å fylle dagene med?
Jeg kjører snowboard/telemark så ofte jeg kan og spiller undervannsrugby og golf oftere enn jeg kan :-). Tromsø har en akkurat passe størrelse, byen føles stor og livlig samtidig som den er liten og trygg.
Ansvarlig for siden:
Sist oppdatert: 17.10.2018 15:12